Zabkeksznek készült, de olyan finom lágy, omlós lett a belseje, hogy puszedlinek neveztem le. Egy-két apró változtatással egy régi zabkeksz receptemből indultam ki....
Hozzávalók, kb. 46 db puszedlihez: 10 dkg nagy szemű zabpehely, 5
dkg teljes kiőrlésű búzaliszt, 5 dkg fehér rozsliszt, 1-1 púpozott teáskanál
sütőpor és szódabikarbóna, 6-7 dkg dió, 1 mokkáskanál
őrölt gyömbér, 1-1 teáskanál őrölt fahéj és mézeskalács fűszerkeverék, ízlés szerint barna
cukor vagy más édesítő, 1 vaníliás cukor, 12 dkg margarin, 1 tojás, 2 evőkanál
méz, 1 citrom reszelt héja és 2 evőkanál leve,
a tetejére: csokoládés tortadara.
Elkészítése:
A zabpelyhet kávédarálón daráltam le, úgy hogy egy része teljesen apró
szemcsés legyen, másik része kissé darabos, de pár szemet teljesen
egyben is hagytam. A diót is ledaráltam.
A szárazanyagokat - a liszteket, a zabpelyhet, a ledarált diót, a
fűszereket, a sütőport és a szódabikarbónát - összekevertem.
A szoba hőmérsékletű margarint kikevertem a tojással, a mézzel, az édesítővel, a vaníliás cukorral, a citrom reszelt héjával és levével, aztán fokozatosan hozzá adagoltam a lisztes keveréket. Jól átkevertem, amiből közepesen lágy masszát kaptam.
Az így kapott masszából kisebb dió nagyságú golyókat formáztam, amiket tepsibe sorakoztattam, és kicsit szétlapítottam. Tetejüket megszórtam a tortadarával.
Előmelegített sütőben 6-8 perc alatt készre sütöttem (ez az idő sütőfüggő), majd mikor kihűltek, fémdobozba tettem őket, amiből gyorsan fogytak 😋.....
A szoba hőmérsékletű margarint kikevertem a tojással, a mézzel, az édesítővel, a vaníliás cukorral, a citrom reszelt héjával és levével, aztán fokozatosan hozzá adagoltam a lisztes keveréket. Jól átkevertem, amiből közepesen lágy masszát kaptam.
Az így kapott masszából kisebb dió nagyságú golyókat formáztam, amiket tepsibe sorakoztattam, és kicsit szétlapítottam. Tetejüket megszórtam a tortadarával.
Előmelegített sütőben 6-8 perc alatt készre sütöttem (ez az idő sütőfüggő), majd mikor kihűltek, fémdobozba tettem őket, amiből gyorsan fogytak 😋.....
Nagyon finom, aromás süti lehetett, mert gondolom, hogy már mind elfogyott. Doboz töltögetésre tökéletesek.
VálaszTörlésKöszönöm Nea! Finom fűszeres volt, és igen már elfogytak, úgyhogy ideje lenne újra megtölteni a dobozt 😊
TörlésA zabpelyhes-diós puszedlid nagyon szépre sikeredett, és finom is lehetett. Mi is szeretjük az ilyen sütiket.
VálaszTörlésKöszi szépen Lívia, finomak voltak, és még egészségesek is, legalábbis úgy gondolom 😄.
TörlésNekem is van valami hasonló zabpelyhes receptem - a végtelenségig variálhatók a belevalók és ropogósra sütve sokáig eláll.
VálaszTörlésKöszönöm! Ha nem fogynak el hamar, valóban sokáig elállnak 😄, és új ízekkel bővíthetőek is.
TörlésKeksz, vagy puszedli, mindenképp csodás!
VálaszTörlésKöszi szépen, a neve valóban mindegy hogy mi, csak finomak legyenek, és sok legyen belőlük 😄.
TörlésNagyon finom kekszet sütöttél.... a hozzávalókat olvasva én is megfogom sütni, mert beleillik a diétámba.
VálaszTörlésKöszönöm Éva, próbálkozz meg vele Te is, biztos ízlik majd, és bűntudat nélkül lehet falatozni belőle 😊.
TörlésJó kis kekszet sütöttél finom lehetett!
VálaszTörlésKöszi szépen Éva, finom volt, ameddig volt belőle 😊.
TörlésNem csodálom, hogy gyorsan elfogyott.
VálaszTörlésRemek! :)
VálaszTörlésKöszi szépen 😄!
TörlésKati, Évánál láttam hasonló kekszeket. Csak a margarint kell laktózmentesre cserélnem, a tojásfehérjét kihagyni, akkor az unokáim is ehetik! :D
VálaszTörlésÉn is láttam Éva kekszét, finomak lehetnek azok is. Én is akartam kókuszosat sütni már régóta, csak mindig elmaradt. Ez az enyém nagyon jól bevált nekünk, az alapreceptje szerint már sokat sütöttem 😊.
TörlésSok sikert neked a laktózmentes sütikhez, váljon egészségetekre!