2021. június 23., szerda

Baklava - a keleti csemege







A baklava egy keleti csemege, de Görögországban és a Balkánon is készítik. Egyszer régen ettem ilyet a lányommal egy török étteremben, neki volt ez az édesség a kedvence, de nekem is nagyon ízlett. Itthon soha nem készítettük, most a tv-ben láttuk, így eszünkbe jutott. Ismét közös munka volt  a férjemmel, nagyon jól sikerült. Végül nem olyan rettenetesen édes, mint ahogy gondoltuk, nagyon ízlett, biztos készül majd máskor is....

A recept forrása: innen.

Hozzávalók: eredetileg 12 db réteslap, 
a töltelékhez: 35-40 dkg dió, ízlés szerint fahéj, 
a rétegezéshez: 20-22 dkg vaj,
a sziruphoz: 20 dkg cukor, 2 csomag vaníliás cukor, 12 dkg méz, 2 dl víz,
tetejére: maréknyi dió durvára vágva.

Elkészítése:
A diót ledaráltam, de lehetett volna egy részét durvára vágni. A vajat megolvasztottam, odakészítettem a fahéjat is. A réteslapokat csak ekkor nyitottam ki, és rétegezés közben nedves konyharuhával takartam le, hogy ne száradjanak ki.
Egy 24x24 cm-es, oldalát levehető formában sütöttük. Az eredeti 12 réteslap úgy jön ki, hogy 4-4 alul és felül, közte pedig 2x2. De mivel a mi bolti csomagunk 9 lapos volt, és a mérete is nagyobb mint a tepsink, ezért alulra került 4, felülre 3, és közte 3 soron 2-2, mert amit a lapok két oldalán méretre vágásakor leesett, az ennyire jött ki.
Kezdődött a rétegezés. Két lapot tettünk a tepsi aljára, ecsettel bőségesen megvajaztuk, rátettük a másik két lapot, rászórtunk a fahéjjal elkevert dióból, ezt is meglocsoltuk vajjal. Újabb két réteslapot tettünk rá, ismét a vajjal ecsetelés következett, aztán a dióval megszórás és a vajjal meglocsolás. Aztán ez ismétlődött, míg minden bele nem került. A tetejét is lekentük a maradék vajjal.
Tetejét éles késsel bevagdostam, hogy majd a kész baklavát könnyebben lehessen szeletelni.
Előmelegített sütőben kb. 175-180 fokon 45-50 percig sütöttük.
Míg sült, elkészítettük a szirupot. A mézet, cukrot, vaníliás cukrot felfőztük a vízzel, és a forró, kisült baklavára azonnal rálocsoltuk, és minden leendő szelet tetejére szórtam a vágott dióból.
Csak akkor szeleteltem fel, amikor már kihűlt.

A réteslapok megkenése vajjal...

...majd megszórása darált dióval

Sütés előtt...

...és sütés után, meglocsolva a sziruppal

Végül megszórva vágott dióval - tálalásra készen



8 megjegyzés:

  1. Nagyon ügyesek vagytok, guszta finom lehetett! Egyszer a lányoméknál ettem nem ők csinálták rendelték de nekem nagyon émelygősen édes volt éppen csak megkóstoltam. Jó sok dió kell hozzá de nagyon finom lehet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük kedves Éva! Én is édesebbre emlékeztem, de kellemesen csalódtunk, mert nem volt túlzottan édes. A sok dió kompenzálta 😊.

      Törlés
  2. Érdekes keleti édesség ez a baklava.Nagyon ügyes vagy, hogy összedolgoztál a férjeddel. Nagyon jól néz ki, de én idegenkedek minden túlzottan édes süteményektől. És ezt én annak tartom, és a szirupot sem szeretem. De mindezt leszámítva kevesebb cukorral talán elkészíteném, de akkor már nem lenne baklava.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kevesebb cukorral is kipróbálhatod, ha nem szeretitek az édeset. Nekünk nem volt túlzottan édes, hisz a dió is sok, 40 dkg, és ehhez 20 dkg cukor és 10 dkg méz pont jó volt. A mézes-cukros szirupot pillanatok alatt beszívta a kisült tészta, a teteje pedig finom roppanós maradt. Nekünk nagyon ízlett 😊.

      Törlés
  3. Csak nyelek nagyokat, mert én még sohasem ettem baklavát, pedig imádom a diós sütiket. Émelygősen én sem szeretném, de ezekkel az arányokkal isteni lehet. Nagyon szép keleties hangulatot varázsoltál köré.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen Nea, nekünk nagyon ízlett.
      Ha már keleti csemegének neveztem el, eljátszottam egy kis keleties hangulatttal is. Örülök hogy tetszik 😊.

      Törlés
  4. Nagyon-nagyon jól néz ki, szép fotókat készítettél róla! Nem olyan rég Leányzóm készített. Én sem szeretem a nagyon édes dolgokat, de ez ehetően, finoman édes és diós.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Melinda! Nagyon finom volt, legalábbis nekünk ízlett. Biztos sütök máskor is ilyet, csak legyen dió hozzá 😊.

      Törlés