A minap találkoztam a Pinteresten házilag készített leveskockával, ami mindjárt felkeltette az érdeklődésemet. Van már a blogomon egy szárított zöldségekből készített ételízesítő, és egy sózott, darált zöldségekből. Ez most kicsit más, érdemes ezt is kipróbálni. De mindhárom megegyezik abban, hogy egyik sem tartalmaz semmilyen adalékot. A zöldfűszerek mind Apukám kertjéből valók 😊.
A hozzávalók arányát és a zöldfűszerek mennyiségét, fajtáit én állítottam össze, saját ízlésem szerint. Ez változtatható, aszerint hogy ki hogy szeretné.
A hozzávalók arányát és a zöldfűszerek mennyiségét, fajtáit én állítottam össze, saját ízlésem szerint. Ez változtatható, aszerint hogy ki hogy szeretné.
Hozzávalók nálam: kb. 85 dkg vegyes zöldség: 2 nagy fehérrépa (25 dkg), 1 sárgarépa (10 dkg), 3 db hagyma (25 dkg), 2 újhagyma (5-6 dkg), fél zeller gumó (15 dkg), egy kis kelkáposzta darab (6 dkg), zöldfűszerek: friss petrezselyem, lestyán és tárkony összesen jó maroknyi, 1-2 levél babér, 1 kiskanál szárított majoránna, pár csipet kurkuma, 2 evőkanál só, 2 evőkanál olívaolaj.
Elkészítése:
A zöldségeket megtisztítottam, feldaraboltam, majd késes aprítóban finomra aprítottam. Egy lábasban 2 evőkanál olívaolajon elkezdtem párolni a zöldséget. Hozzáadtam a sót, a fűszereket és 1 deci vizet. Kevergetve kb. 20 percig pároltam.
Kicsit hűlni hagytam, majd botmixerrel próbáltam még simábbra mixelni.
Ezután a zöldségkrémet sütőpapírral bélelt tepsibe öntöttem, hogy kb. 2 cm magas legyen. Betakartam egy másik sütőpapírral, és jól lenyomkodtam. Mélyhűtőbe tettem, 2-3 óra múlva 4x4 cm-es kockákra vágtam, és zacskóba téve visszaraktam a fagyasztóba. Innen bármikor kivehető belőle egy-két kocka, és máris ízletes levest kapunk.
Ezután a zöldségkrémet sütőpapírral bélelt tepsibe öntöttem, hogy kb. 2 cm magas legyen. Betakartam egy másik sütőpapírral, és jól lenyomkodtam. Mélyhűtőbe tettem, 2-3 óra múlva 4x4 cm-es kockákra vágtam, és zacskóba téve visszaraktam a fagyasztóba. Innen bármikor kivehető belőle egy-két kocka, és máris ízletes levest kapunk.
Szuper!! Nagyon finom lesz majd az étel ezzel a leveskockával, és így biztosan tudod hogy mi is került bele. Főzzél vele sok finomságot.
VálaszTörlésKöszönöm Éva, már teszteltem, egy finom leves lett belőle 😊
TörlésEbben tényleg csak a zöldségek természetes íze van, és adalékot még csak "nyomokban sem tartalmaz". Nagyon sok ötletes dolgot készítesz, nálam is megérne egy próbát.
VálaszTörlésKöszönöm Nea, valóban, nyomokban sem tartalmaz adalékot, hacsak a kurkuma nem számít színezéknek 😊. De az nagyon egészséges! Próbáld ki, ha van időd rá, megéri.
TörlésEz nagyon szuper ételízesítő. Ezzel a leveskockával nagyon finom leveseket lehet készíteni. Nagyon jó ötlet. Nem szeretem a bolti leveskockákat.De ezt gyszer kipróbálom.
VálaszTörlésKöszönöm Lívia, próbáld ki, biztos ízlik majd.
TörlésNagyon ötletes és finom lehet!
VálaszTörlésKöszönöm Éva, finom lett a leves, amit elsőként főztem vele 😊.
TörlésNagyszerű ötlet, én is szívesen kipróbálom. :-)
VálaszTörlésKöszönöm Zsuzsa, váljon egészségetekre, ha te is elkészíted 😀.
TörlésMindig kerültem a bolti leveskockát, nem szeretem az ízét. Inkább friss vagy fagyasztott zöldségeket, fűszereket teszek az ételbe. Tetszik a házilag készített leveskocka ötlete, én is kipróbálom. :)
VálaszTörlésKöszönöm Iza, próbáld ki, nyugodt szívvel ajánlom, mert nekünk nagyon ízlik!
TörlésNagyszerű,kipróbálni való ötlet.
VálaszTörlésKöszönöm Margó, én is így voltam vele, hogy egy próbát megér 😀. És milyen jól tettem!
Törlés