2021. május 5., szerda

Piskótás rétes bogyós gyümölcsökkel





Az Ízőrzők őcsényi részében sütöttek meggyes-piskótás rétest, ami számomra ismeretlen és különleges volt, ezért én is gyorsan elkészítettem. Nagyon finom, mindenkinek szívből ajánlom a megkóstolását.
Meggyem nem volt, így a mélyhűtőben meglapuló maradék bogyós gyümölcsök kerültek bele.
Csak fél adagot, 2 rudat sütöttem, de az eredeti recept az Ízőrzők fenti linkjén megtekinthető.

Hozzávalók nálam 2 rúdhoz, a leveles tésztához: 8 púpozott erőkanál liszt, csipet só, 0,75 dl tejföl, 1 kis méretű tojás, 12,5 dkg vaj vagy margarin, 1 evőkanál citromlé, 
a piskótához: 2 tojás, 12-13 dkg cukor, 1 vaníliás cukor, 10 dkg liszt, fél zacskó sütőpor, 1 citrom reszelt héja, 1 evőkanál citromlé, 1 evőkanál víz,
töltelék a piskótára: tetszés szerint gyümölcsök, nálam most fagyasztott ribizli, áfonya és szeder,
a rudak megkenéséhez: fél tojás,
tálalásnál: porcukor.

Elkészítése:
Először a leveles tésztát készítettem el. A lisztből kivettem 2 evőkanál lisztet, ezt kikevertem a margarinnal. A többi hozzávalót összegyúrtam, jól kidolgoztam, vékonyra kisodortam, és rákentem a margarinos-lisztes keveréket. Feltekerten mint egy bejglit, kétfelé vágtam és hűtőben pihentettem fél órát.
Közben elkészítettem a piskótát. Az egész tojásokat felvertem a cukorral, majd hozzákevertem a többi hozzávalóját.
A pihentetett tésztákat külön-külön kisodortam, még egyszer hajtogattam, hogy levelesebb legyen. Ezután vékonyra kisodortam, elosztottam rajtuk a piskótát, megszórtam a gyümölcsökkel, és feltekertem.
Tepsibe tettem, tetejüket megkentem tojással, és előmelegített sütőben megsütöttem addig, míg szép ropogós lett a teteje.
Mikor kihűlt felszeleteltem, és megszórtam porcukorral.

A kisodort leveles tészta, rákenve a margarinos keverék

Feltekerve, pihentetés előtt

A piskóta...

....majd rásimítva a kisodort tésztára, és megszórva a gyümölcsökkel

Tepsiben, sütésre várva



14 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta és finom lehetett! Láttam már én is vagy kétszer ezt az adást de még nem szántam rá magamat az elkészítésére pedig nagyon csábító:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Éva, akkor épp itt az ideje, hogy te is megsüssed 😊. Nagyon finom, megéri.

      Törlés
  2. Számomra is új ez a recept, de olyan guszta hogy megfogom sütni. Külön köszönet a fázisfotókért.A finom rétes pedig váljék egészségetekre.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen Éva! Ne várj sokat a megsütésével, mert nagyon finom 😊.

      Törlés
  3. Még ilyen különlegeset! Sose hallottam róla. Jó, hogy megsütötted. Szép lett.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Ani, nekem is ismeretlen volt, ezért is sütöttem mindjárt meg, amikor megláttam. Kíváncsi voltam hogy milyen lesz, de nem csalódtam benne 😀.

      Törlés
  4. Érdekes, hogy külön kell elkészíteni egy leveles tésztát, és piskótát is. Ilyet még én sem ismertem receptként. De biztos nagyon finom lehetett és nagyon jól néz ki az általad elkészített.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Lívia, finom volt. Szeretem az Ízőrzők műsort, mindig lehet belőle valamit tanulni 😁

      Törlés
  5. Micsoda finomságot sütöttél! Csodás!! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Vanilin! Sajnos sütésnél széltében kicsit elterült, nem maradt olyan szép magas, mint ahogy elképzeltem, de ízre kiváló volt 😄.

      Törlés
  6. Hogy nálad mindig rácsodálkozik az ember valami újra... nagyon jól néz ki!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen Zsuzsa! Bár szeretem a hagyományos, már megszokott ételeket, édességeket, de ha valami új dologra bukkanok, és az megtetszik, azt mindig szívesen kipróbálom 😄.

      Törlés
  7. Ezt a csodát egyszer el kell készítenem. Bármilyen gyümölccsel finom lehet. Nem láttam a műsort, de biztosan tájegységi vagy családi recept.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Nea! Nem egy elterjedt recept az biztos 😄, de nagyon jó, készítsd el egyszer, biztos ízlik majd.

      Törlés