Már egy ideje terveztem hogy pájslit, más néven szalontüdőt főzzek, mivel ilyet még nem ettem. Bár ez sem az az igazi szalontüdő, mert a tüdőből van benne a legkevesebb, inkább a májból több, mert azt szeretjük a legjobban....
Régen a családi disznóvágások alkalmával mindig készült úgynevezett Sauerprié, ami egy sváb eredetű savanyú pörköltféleség, disznóhús, máj, szív és vese volt benne. Finom étel volt, nagyon szerettük, s amikor már nem voltak disznóvágások, Anyukám akkor is minden télen egyszer meg szokta főzni.
Ez a pájsli is kicsit hasonlít ahhoz, de ebben nincs hús, viszont van benne tüdő - szerencsére nem sok -, mert ez annyira nem nyerte meg a tetszésünket. A máj és a vese viszont nagyon finom volt benne, amit egy petrezselymes-hagymás zsemlegombóccal ettünk.
Hozzávalók, a belsőségből: 70-75 dkg, ami állt 1 kisebb szívből 23-24 dkg, 1 veséből 15 dkg, egy kis darab tüdőből 17-18 dkg, és két kis szelet borjúmájból 18-20 dkg,
a belsőség abálásához: 1 nagyobb gerezd fokhagyma, 3-4 babérlevél, 1 közepes hagyma, só, szemes bors,
a pörkölthöz: 1 nagy hagyma, zsír, ízlés szerint csemege és erős őrölt paprika, só, 2-3 kiskanál házi gulyáskrém, őrölt bors, 1-2 babérlevél, 1-2 kiskanál mustár, citromlé, 1-2 csipet cukor, 2 púpozott kiskanál étkezési kukoricakeményítő,
a zsemlegombóchoz: 2 db zsemle, 2 kisebb tojás, pár szál petrezselyem, 1 kisebb-közepes hagyma, fél diónyi zsír, 15 dkg liszt, kb. 2 dl forró víz.
Elkészítése:
Először előfőztem, vagyis megabáltam a szívet, vesét és a tüdőt, a félbevágott hagymával, fokhagymával és a fűszerekkel.
Közben a felszeletelt zsemlét sütőben megpirítottam, majd kisebb darabokra tördeltem. Hozzáadtam a tojást, a lisztet, az apróra vágott petrezselymet és a kis darabokra vágott, zsíron megdinsztelt hagymát. Megkevertem annyi forró vízzel, hogy galuska sűrűségű masszát kapjak. Negyed óráig pihentettem, majd evőkanállal gombócokat, illetve nagy méretű galuskákat szaggattam forrásban lévő sós vízbe, és kifőztem.
A belsőségeket kb.1,5 óra főzés után kivettem a vízből, eltávolítottam róluk az inas, illetve az egyéb oda nem kívánt részeket, és csíkokra feldaraboltam.
A zsírból, hagymából és a fűszerekből elkészítettem a pörköltalapot, beletettem a feldarabolt belsőségeket, majd így további kb. 1 órát főztem, mint egy pörköltöt. (Győződjünk meg róla, hogy megpuhult-e már minden) Ekkor hozzáadtam a szintén csíkokra vágott májat, és készre főztem. Ekkor már csak kb. 20 percre volt szükség.
A keményítőt elkevertem kevés hideg vízzel és a mustárral, amivel besűrítettem a pörköltem szaftját. Kevés citromlét is csepegtettem bele, és megszórtam 1-2 csipet cukorral.
Jól kiforraltam, majd a zsemlegombócokkal és egy pohár vörösborral tálaltam.
Közben a felszeletelt zsemlét sütőben megpirítottam, majd kisebb darabokra tördeltem. Hozzáadtam a tojást, a lisztet, az apróra vágott petrezselymet és a kis darabokra vágott, zsíron megdinsztelt hagymát. Megkevertem annyi forró vízzel, hogy galuska sűrűségű masszát kapjak. Negyed óráig pihentettem, majd evőkanállal gombócokat, illetve nagy méretű galuskákat szaggattam forrásban lévő sós vízbe, és kifőztem.
A belsőségeket kb.1,5 óra főzés után kivettem a vízből, eltávolítottam róluk az inas, illetve az egyéb oda nem kívánt részeket, és csíkokra feldaraboltam.
A zsírból, hagymából és a fűszerekből elkészítettem a pörköltalapot, beletettem a feldarabolt belsőségeket, majd így további kb. 1 órát főztem, mint egy pörköltöt. (Győződjünk meg róla, hogy megpuhult-e már minden) Ekkor hozzáadtam a szintén csíkokra vágott májat, és készre főztem. Ekkor már csak kb. 20 percre volt szükség.
A keményítőt elkevertem kevés hideg vízzel és a mustárral, amivel besűrítettem a pörköltem szaftját. Kevés citromlét is csepegtettem bele, és megszórtam 1-2 csipet cukorral.
Jól kiforraltam, majd a zsemlegombócokkal és egy pohár vörösborral tálaltam.
Nagyon guszta finom ételt varázsoltál!
VálaszTörlésKöszi szépen Éva!
TörlésÓ, de guszta! Nagyon izgalmasan hangzik a sok féle hús benne. Még nem is hallottam erről. Mi szeretjük a hagyományosabb szalontüdőt, két féle is van a blogomon. A legutóbbi itt: https://korsocska.blogspot.com/2020/12/szalontudo-ahogy-kell.html
VálaszTörlésKöszi szépen Ani! Erről nem is hallhattál még, mert ezt én találtam ki 😄. Mivel a tüdő nálunk nem tartozik a kedvencek közé, ezért tettem bele a többféle belsőséget, hogy túlsúlyban legyenek a tüdővel szemben. És így pirospaprikával kicsit hasonlít ahhoz a disznóvágások alkalmával a családunkban megfőzött savanyú pörköltféleséghez, amit nagyon szerettem.
TörlésMegnéztem a szalontüdődet, nagyon jól néz ki, ízre a kettő biztos különbözik, de ahogy a mondás is szól, mindenki másképp csinálja....
Nagyon guszta ránézetre, de én nem szeretem a belsőséget (kivéve a csirke szívet és zúzát). Nem készítettem még szalontüdőt, a mi családunkban nem tartozott azon ételek közé amit készítettünk volna. De hallottam már róla.
VálaszTörlésKöszönöm Lívia! Ebben is a máj és a vese volt a legfinomabb, a szív talán kevésbé puhult meg, de az is jó volt. A tüdőt most sem sikerült megszeretnünk, de szerencsére nem volt túl sok benne 😊. Szalontüdő a mi családunkban sem készült soha, és máshol sem ettem még.
TörlésNagyon guszta, és finom ebédetek volt, váljék egészségetekre. Mi is nagyon szeretjük a szalontüdőt, és jó ideje készülök már főzni. Májat nem tettem eddig bele, csak szívet, tüdőt és vesét, de ha főzök, nem fogom azt sem kihagyni.
VálaszTörlésKöszönöm Éva! A máj nagyon finom volt benne, de az amúgy is nagyon szeretjük. Jó főzést majd neked is! 😊
TörlésMicsoda különlegesség... és Ani után itt is zsemlegombóc, szuper! :-)
VálaszTörlésKöszi szépen Zsuzsa 😊
TörlésHogy én mennyire szeretem a pájslit. Nagyon ügyesen megoldottad a tüdő helyettesítését, még finomabb, gazdagabb is lett tőle az étel. Nagyon-nagyon gusztusos azokkal a remegő zsemlegombócokkal.
VálaszTörlésKöszi szépen Nea, finom volt 😊
Törlés