Hozzávalók: kb. 30 dkg oldalas (abból a részéből, ahol rövidek már a csontok), egy sertés vese, egy fél szív, kb. 20 dkg sertés máj, egy nagy fej vöröshagyma, 3-4 babérlevél, 1 evőkanál ecet, só, liszt, zsír, őrölt paprika, erős paprika.
Otthon, kiskoromban, ezt a német eredetű ételt mindig disznóvágások alkalmával főzte a családunk, amit Sauerprie-nek neveztük. Magyarul savanyúmártást jelent. Bár a disznóvágások ideje már elmúlt, de Anyukám azóta is minden télen egy-két alkalommal elkészíti.
Elkészítése:
A hagymát apróra vágjuk, a zsíron üvegesre pároljuk. A vesét előzőleg alaposan megtisztítjuk és kiáztatjuk. A hagymához hozzáadjuk a kockára vágott húst és a belsőségeket, a máj kivételével, mert az csak később jön bele. Együtt pirítjuk egy kicsit, mint a hagyományos pörkölteknél. Megszórjuk őrölt paprikával, felengedjük vízzel, beletesszük a babérleveleket, és aki szereti erős paprikát is főzhet bele. Ha félig megpuhult, hozzáadjuk a májat is. Amikor kész, kevés rántással besűrítjük, és hozzákeverjük az ecetet. Héjában főtt krumplival tálaljuk.
kedvenc kajam...
VálaszTörlésSzuper!!!!
VálaszTörlésHa jól tudom, azért is készítették elsősorban disznóvágáskor, mert víz helyett az abálólével öntötték fel, és attól extra plusz isteni ízek kerültek bele, volt ahol savanyúlevesnek hívták, mert hígabbra készült :-)
VálaszTörlésKöszönöm! Nálunk ez mindig így készült, a hígabb változatot nem ismerem. A disznóvágás napján ebédre volt ez a pörkölt, és akkor az abálólé még nem készült el, csak később délután. De biztos úgy is finom....
Törlés