2020. október 2., péntek

Rumos kekszgolyók és mandulaízű zabgolyók


Bal oldalt a rumos kekszgolyók, jobb oldalt a mandulaízű zabpelyhes golyók




Kétféle kókuszos golyót is készítettem a napokban. Az egyik alapja keksz volt, a másiké zabpehely. Az ízesítésük is különböző volt, de "töltelékükben" hasonló. Abban is hasonlítanak, hogy mindkettő finom, és gyorsan fogytak...

A rumos kekszgolyók hozzávalói: 20 dkg háztartási keksz, 4-5 dkg kókuszreszelék, 1 dl tej + amennyi szükséges hogy jó állaga legyen, 3 kiskanál cukrozatlan kakaópor, ízlés szerint valamilyen édesítő vagy méz, kb. 1/3 kis fiola vérnarancs aroma (10 ml), ízlés szerint rum vagy rum aroma, diónyi olvasztott vaj, tetszőleges összetételben összesen egy-két maroknyi mazsola, aszalt áfonya, cukrozott narancs, pirított dió, és/vagy mogyoró, mandula, 
a golyók meghempergetéséhez: kókuszreszelék.

A mandulaízű zabpelyhes golyók hozzávalói: 20 dkg nagy szemű zabpehely,  4-5 dkg kókuszreszelék, 1,5 dl tej + amennyi szükséges hogy jó állaga legyen, ízlés szerint valamilyen édesítő vagy méz, 1 egész kis fiola (30 ml) mandula aroma, diónyi olvasztott vaj, tetszőleges összetételben összesen egy-két maroknyi mazsola, aszalt áfonya, cukrozott narancs,pirított dió, és/vagy mogyoró, mandula,
a golyók  meghempergetéséhez: kókuszreszelék.

Elkészítésük:
Elkészítésükhöz mindkét golyónál úgy kezdtem hozzá, hogy a kekszet ledaráltam, egy részét csak összetördeltem. A zabpelyhet is ledaráltam, ennek is egy kis részét egyben hagytam. 
A diót serpenyőben megpirítottam - így a héja könnyen ledörzsölhető, és finomabb is lesz - majd késsel összedaraboltam. A vajat megolvasztottam. A mazsolát és az áfonyát kicsit összevagdostam, a narancsot is kis darabokra vágtam. Ha nincs ilyen eltett cukrozott narancsunk, akkor kandírozott narancshéjat használhatunk helyette. 
Mindent előkészítettem, az aromákat, az édesítőt, a kókuszreszeléket is, és minkét fajtánál a saját hozzávalóit összekevertem. A zabpelyhes változatnál a tejet felforraltam és azzal forráztam le a darált zabpelyhet. Aztán mindkettőhöz annyi tejet adtam még, amennyitől jó állaga lett a masszának. A zabpelyhes kicsit több tejet igényel, mivel ez jobban megszívja magát.
A megkevert masszából golyókat formáztam, és beleforgattam kókuszreszelékbe.

Bal oldalt a ledarált keksz, mellette a zabpehely

Benne a finomságok

Összekeverve

Végül meghempergetésük a kókuszreszelékben...




12 megjegyzés:

  1. Nagyon finomak lehetnek, igazi őszi hangulatú képeket állítottál össze!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm kedves Éva, finomak voltak. Próbálok igazodni az évszakhoz, szeretem az őszi hangulatú képeket, tájakat, persze csak ha süt a nap 😁.

      Törlés
  2. Valóban nagyon kellemes látvány. Mostanában én is készítettem kókuszost. Nagyon hálás.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Ani! Finomak is, és ha vendéget várunk már jóval előbb el lehet készíteni, sokáig eláll. Persze csak ha nem járunk rá sűrűn 😊

      Törlés
  3. Szeretjük az ilyen egyszerű, de nagyszerű édességeket. Midkét változat nagyon jól néz ki és finomak lehettek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen Lívia, nekünk is kedvenceink 😊

      Törlés
  4. Nagyon kis guszták! És finomak is lehettek!🙂

    VálaszTörlés
  5. Egyik jobb, mint a másik, hirtelen nem is tudnék választani belőle, de az biztos, hogy nem sokáig állna el itt nálunk. Megint finomságokat alkottál.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen Nea, nálunk sem állt el sokáig 😊

      Törlés