Már régóta terveztem megsütni ezt a finom kelt tésztás túrós lepényt - mivel még nincs fent a blogomon -, amit a Nagymamám gyerekkoromban sokszor megcsinált ebédre. Általában egy tartalmasabb leves után második fogásként ettük. Nagyon szerettem, frissen, még langyosan volt a legfinomabb. Hogy pont milyen volt a receptje nem tudom - biztos nem teljesen ilyen -, de azt hiszem receptje sem volt, rutinból készült. Persze akkor ennél sokkal nagyobb tepsivel került az asztalra, de a család is nagyobb volt....
Elkészítése:
Hozzávalók egy kb. 30 x 24 cm-es lepény tésztájához: 25 dkg liszt, 3 evőkanál cukor, 1 tojás sárgája, 8 dkg margarin, 1 evőkanál zsír, 1,5-2 dkg élesztő, 1 dl tej + 1 kiskanál cukor,
a töltelékhez: 25 dkg házi túró, 2 evőkanál tejföl, 1 tojás, ízlés szerint cukor, 1 vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja, 1 maroknyi mazsola.
Elkészítése:
Először a tésztát dagasztottam be. Az élesztőt a kiskanál cukorral felfuttattam a langyos tejben, majd az összes tészta hozzávalóval közepesen lágy tésztát készítettem. Langyos helyen duplájára kelesztettem.
Közben elkészítettem a tölteléket. A tojást szétválasztottam. A krémes túrót kikevertem a cukorral, a vaníliás cukorral, a tojássárgájával, hozzáadtam a mazsolát és a citrom reszelt háját, majd óvatosan hozzákevertem a fehérje keményre felvert habját is.
Mikor megkelt a tészta kisodortam, tepsibe tettem, rákentem a túrós masszát, és előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt megsütöttem. (De ez az idő sütőtől függően változhat.)
Közben elkészítettem a tölteléket. A tojást szétválasztottam. A krémes túrót kikevertem a cukorral, a vaníliás cukorral, a tojássárgájával, hozzáadtam a mazsolát és a citrom reszelt háját, majd óvatosan hozzákevertem a fehérje keményre felvert habját is.
Mikor megkelt a tészta kisodortam, tepsibe tettem, rákentem a túrós masszát, és előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt megsütöttem. (De ez az idő sütőtől függően változhat.)
Nagyon kívánatos szeletkék, szívesen megkóstolnám!
VálaszTörlésKöszönöm Éva, szívesen megkínálnálak, de már rég elfogyott 😀. Finom volt, bár a tésztához képest vékony a tölteléke, de nagyon jól lehet érezni rajta a krémes citromos túrót 😄.
VálaszTörlésA nagymamám is készített hasonlót, amit szerettünk mi unokák is. Én még kelt tésztából nem készítettem, ideje lenne kipróbálni. Bár én sem ismerem a nagymamám receptjét. Finom lehetett az általad készített túrós lepény és jól is néz ki.
VálaszTörlésKöszönöm Lívia! Ha szeretitek a kelt tésztákat próbáld ki. Én frissen, csak aznap szeretem a legjobban, de ha marad másnapra, akkor is jó még. A nagymamám valószínű nem verte fel külön a habot, de így finomabb, krémesebb lett 😀.
TörlésMár megint nagyon finomat sütöttél!🙂
VálaszTörlésKöszönöm szépen Verus, az volt 😀
TörlésIsmét csodás dolgot készítettél! :) Szeretem a túrós sütiket, biztos ízlene.
VálaszTörlésKöszönöm Vanilin, nekünk nagyon ízlett 😀.
TörlésSe csodás lett ez a lepény. Gyerekkoromban ettem utoljára, nekem is a Nagymamám készítette finom házi túróval és mindig volt kevéske fahéj a tetején.
VálaszTörlésKöszönöm Nea! Fahéjjal is nagyon finom lehetett, úgy még nem ettem...
TörlésÉn is sokáig kerestem anyu receptjét, míg végül Limaránál megtaláltam. Az enyém ilyen lett. Nagyon csinos a tied. http://korsocska.blogspot.com/2016/09/turos-lepeny.html
VálaszTörlésKöszi szépen Ani! Megnéztem a tiédet, nagyon guszta, jól néz ki! Meg akartam nézni Limaránál, ahonnan a receptet vetted, de az ő honlapján amit belinkeltél, ez a süti már nem található....
Törlés