Aninál nyertem egy szép csomagot, a nála meghirdetett húsvéti blogjátékján. Egy "Visszhang" című falinaptárat és a Vidék íze gasztromagazin májusi számát kaptam. Persze így könnyű volt nyernem, mert egyedül én voltam a játékos, sajnos... Ezúton köszönöm szépen még egyszer, kedves Ani.
Mindjárt el is készítettem az újságból egy epres finomságot. Kicsit módosítva, mint ahogy az újságban látható, mert ilyen formáim nincsenek, csak egész kicsik, és abba ez az öntött tészta nem lett volna jó. Bár nem lettek ilyen szépek, mint az alábbi képen, de nagyon finomak lettek, és gyorsan el is fogytak....
Hozzávalók nálam, 23-24 kosárka tésztájához: 20 dkg
liszt, 12-14 dkg cukor (ízlés szerint), fél
tasak sütőpor, 13 dkg margarin, (egy fél kocka), 2 tojássárgája, 7 dkg darált földimogyoró, 1 kisebb citrom reszelt héja,
a töltelékhez: 30-40 dkg eper, 1 csomag színtelen tortazselé (12 grammos), 2,5 dl rumos meggybefőttlé, tejszínhab,
a díszítéshez: mentalevélkék és csokoládéforgács.
a töltelékhez: 30-40 dkg eper, 1 csomag színtelen tortazselé (12 grammos), 2,5 dl rumos meggybefőttlé, tejszínhab,
a díszítéshez: mentalevélkék és csokoládéforgács.
Elkészítése:
A tésztához valókat összegyúrtam, fél órát hideg helyen pihentettem, majd kb. 3-4 mm-esre kisodortam. Kiszaggattam és a vajjal kikent fémformákba nyomkodtam. Előmelegített sütőben
megsütöttem.
Hagytam kihűlni őket. (A tészta sütés után kicsit megkeményedik, de a megtöltött kosárkák 1-2 óra múlva már finom omlóssá válik.) Ekkor a kosárkákba tettem az eperszemeket.
Elkészítettem a tortazselét, a tasak leírása szerint, de víz helyett a befőttlevet használtam hozzá. Készíthetjük vörösborral is, ahogy az eredeti recept írja.
Amikor az aszpik már kicsit hűlt, és kezdett kicsit sűrűsödni, de még folyékony volt, kiskanállal a kosárkákba, az eprekre mertem, egyenletesen elosztva rajtuk.
Ha gyorsan kezdene sűrűsödni, akkor újra fel lehet melegíteni, és megint folyékony lesz.
Hagytam kihűlni őket. (A tészta sütés után kicsit megkeményedik, de a megtöltött kosárkák 1-2 óra múlva már finom omlóssá válik.) Ekkor a kosárkákba tettem az eperszemeket.
Elkészítettem a tortazselét, a tasak leírása szerint, de víz helyett a befőttlevet használtam hozzá. Készíthetjük vörösborral is, ahogy az eredeti recept írja.
Amikor az aszpik már kicsit hűlt, és kezdett kicsit sűrűsödni, de még folyékony volt, kiskanállal a kosárkákba, az eprekre mertem, egyenletesen elosztva rajtuk.
Ha gyorsan kezdene sűrűsödni, akkor újra fel lehet melegíteni, és megint folyékony lesz.
Tálalás előtt mindegyik kosárka tetejére tejszínhabot halmoztam - ha nyomózsákba tesszük szebb lesz - és mentalevelekkel, csokiforgáccsal kidíszítettem.
A tészta hozzávalói |
Már a kosárkákban, sütés előtt... |
..és sütés után |
A kosárkák megtöltése az eperrel |
Nyereményedhez gratulálok, a kosárkák nagyon guszták és finomak lehetnek!
VálaszTörlésEn is kerek ezekbol ax epres kosarkakbol, nagyon kivanatosak...megennek most egy parat!
VálaszTörlésKedves Éva, Juci, köszönöm szépen, vegyetek belőle :-) :-)
VálaszTörlésNagy kedvencem az epres süti, ez nekem nagyon ízlene. Guszták a kosárkáid a tejszínhabbal a tetejükön. :)
VálaszTörlésGratulálok a nyereményedhez. Nagyon szép és finom epres kosárkákat készítettél, én is megkóstoltam volna.
VálaszTörlésKedves Vanilin és Lívia, köszönöm szépen, szívesen megkínáltalak volna benneteket is :-)
VálaszTörlésNa, itt vagyok végre én is. Nagyon örülök, hogy játszottál. A kosárkák nagyon helyesek lettek. Örülök, hogy találtál kedvedre való receptet.
VálaszTörlésKöszi Ani kedves soraidat, és az ajándékot is :-)
Törlés