|
A lekvár üvegekben, tálkában... |
Mostanában több helyen, és az interneten is láttam bodzavirág lekvárt.
Gerdi receptje tetszett meg a legjobban, és mivel a hétvégén sikerült szednünk, így megpróbálkoztam vele én is.
Hozzávalók, nálam: kb. 40 bodzavirág, 1 liter víz, 2 citrom, 40-45 dkg cukor (ízlés szerint lehet több vagy kevesebb), 4 nagy alma, 1 kiskanálnyi citromsav, 2 csomag dzsemfix,
tetejére: szalicil.
Elkészítése:
A bodzavirágot nagy tálba tettem, rákarikáztam az 1 citromot, hozzáadtam a
citromsavat, s ráöntöttem a liter vizet. Egy napra hűvös helyre tettem.
Másnap az almát meghámoztam, kis darabokra vágtam, és kevés bodzalével puhára pároltam. Mikor megpuhultak botmixerrel pépesítettem, hozzáadtam a cukrot, rászűrtem a több bodzalét, ízlés szerint még adtam hozzá citromlét, elkevertem benne a dzsemfixet, és még 5-10 percig kis lángon főztem.
Üvegekbe töltöttem, tetejükre kevés szalicilt szórtam, és száraz dunsztban hagytam kihűlni.
|
És vajjal megkent kalácson... |
A Majdánpola Pomázon, ahol a bodzát szedtük, és egy kellemest kirándultunk.
Bővebben ITT láthatók még róla képek, a Pilisjárók című blogomon.
|
A Majdánpola panorámája, ameddig elmentünk, és ahol a bodzát találtuk... |
|
Kilátás Pomázra... |
|
A bodzák... |
|
Virágzó kakukkfű - nagyon finom, illatos, mindig ilyen helyeken szedjük, sokkal jobb mint a kerti változata |
|
És néhány itt nyíló virág... |
|
Csipkebokor |
|
Réti lednek |
|
Árvalányhaj |
|
Nagy részen ilyen, és hasonló sziklás terület borítja a Majdánpolát |
|
Végül én, egy szép csipkebokor előtt |
Szép emlékeket ébresztettél bennem, hiszen tudod, hogy 10 évig laktunk Pomázon és sokat kirándultunk abban az időben az 50-es években. Gyönyörű képeket készítettél megint, csodálatosak a virágzó bokrok, a vadon termő bogyós gyümölcsök, bodzavirág, kakukkfű stb.
VálaszTörlésKöszönöm Lívia, örülök hogy felidézted a régi szép emlékeidet...
TörlésMi is szeretünk errefelé kirándulni, nekem a nagyszüleim laktak itt. Bodzabokrot nem találtunk olyan sokat, mint pár évvel ezelőtt, de csipkebokor elég sok van, így lesz hova jönni ősszel is :-)
Örülök, hogy Te is elkészítetted a lekvárt! Nálam most ázik a hűtőben a következő adag. Tetszik az is, hogy az almát pépesítetted, így simább a lekvár. Bár engem nem zavarnak az almadarabok.
VálaszTörlésMegint szép helyen kirándultatok. Mi az utóbbi időben nem sűrűn ruccantunk ki. Bár az elmúlt vasárnapra azt terveztem, de más jött közbe...
Köszönjük kedves Melinda! Ha az időjárás és időnk is engedi, mi megyünk mindig valamerre :-)
TörlésFinom lett ez a lekvár, köszi még egyszer a receptet!
A botmixerrel csak rövid ideig pépesítettem, pár kicsi darabot hagytam is benne. Mi is szeretjük úgy, hogy nem teljesen egynemű a lekvár. Ez most így sikerült :-)
Itt a bizonyíték most látom hogy elég sok bodzát szedtetek! Biztos nagyon finom eddig nem ismertem ezt a lekvárt!
VálaszTörlésKöszi Éva! Igen, finom lett a lekvár, próbáld ki, ha bodzához tudsz jutni. És a szörp is elkészült tegnap a többiből :-)
TörlésNekem az idén még nem sikerült tiszta helyről bodzát szereznem pedig lassan vége is a szezonjának. Ezt a lekvárt szívesen elkészíteném, nagyon különleges lehet. A fotóid ismételten csodálatosak.
VálaszTörlésKöszönöm szépen kedves Nea! Erdőkben talán még nem virágoznak le olyan gyorsan, és még sikerül szedned. Ha tudod, próbáld ki ezt a lekvárt, mert finom :-)
TörlésÉn is készülök bodzát szedni, ha lesz elég mennyiség kipróbálom ezt a finomságot. :)
VálaszTörlésJó bodzaszedést kívánok, és jó lekvárfőzést :-)
TörlésEzt a megjegyzést eltávolította a szerző.
VálaszTörlésHasonlót készítettem én is, de kész szörppel. Maradt tavalyról.Nagyon szép a tied.
VálaszTörléshttps://korsocska.blogspot.com/2019/05/bodzas-almalekvar.html
Köszi szépen kedves Ani, már láttam a tiédet is, nagyon szép lett :-)
TörlésKedves Katalin! Érdeklődöm, hogy van-e tapasztalat a tárolást illetően, illetve arra vagyok kiváncsi, hogy meddig állnak el ezek a finom bodzavirág szülemények? Üdv: Attila
VálaszTörlésÉn minden lekvárt, befőzni valót szalicillal teszek el, úgy ahogy ezt is. Így tetején késhegynyi szalicillal ugyanúgy eláll mint más egyéb lekvár, akár több évig is, pedig különösebben nem hideg a kamránk.
Törlés