2019. május 28., kedd

Bodzavirág lekvár


A lekvár üvegekben, tálkában...



Mostanában több helyen, és az interneten is láttam bodzavirág lekvárt. Gerdi receptje tetszett meg a legjobban, és mivel a hétvégén sikerült szednünk, így megpróbálkoztam vele én is.

Hozzávalók, nálam:  kb. 40 bodzavirág, 1 liter víz, 2 citrom, 40-45 dkg cukor (ízlés szerint lehet több vagy kevesebb), 4 nagy alma, 1 kiskanálnyi citromsav, 2 csomag dzsemfix, 
tetejére: szalicil.

Elkészítése:
A bodzavirágot nagy tálba tettem, rákarikáztam az 1 citromot, hozzáadtam a citromsavat, s ráöntöttem a liter vizet. Egy napra hűvös helyre tettem.
Másnap az almát meghámoztam, kis darabokra vágtam, és kevés bodzalével puhára pároltam. Mikor megpuhultak botmixerrel pépesítettem, hozzáadtam a cukrot, rászűrtem a több bodzalét, ízlés szerint még adtam hozzá citromlét, elkevertem benne a dzsemfixet, és még 5-10 percig kis lángon főztem. 
Üvegekbe töltöttem, tetejükre kevés szalicilt szórtam, és száraz dunsztban hagytam kihűlni.

És vajjal megkent kalácson...




A Majdánpola Pomázon, ahol a bodzát szedtük, és egy kellemest kirándultunk.
Bővebben ITT láthatók még róla képek, a Pilisjárók című blogomon.

A Majdánpola panorámája, ameddig elmentünk, és ahol a bodzát találtuk...



Kilátás Pomázra...

A bodzák...



Virágzó kakukkfű - nagyon finom, illatos, mindig ilyen helyeken szedjük, sokkal jobb mint a kerti változata

És néhány itt nyíló virág...

Csipkebokor

Réti lednek

Árvalányhaj

Nagy részen ilyen, és hasonló sziklás terület borítja a Majdánpolát

Végül én, egy szép csipkebokor előtt



15 megjegyzés:

  1. Szép emlékeket ébresztettél bennem, hiszen tudod, hogy 10 évig laktunk Pomázon és sokat kirándultunk abban az időben az 50-es években. Gyönyörű képeket készítettél megint, csodálatosak a virágzó bokrok, a vadon termő bogyós gyümölcsök, bodzavirág, kakukkfű stb.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Lívia, örülök hogy felidézted a régi szép emlékeidet...
      Mi is szeretünk errefelé kirándulni, nekem a nagyszüleim laktak itt. Bodzabokrot nem találtunk olyan sokat, mint pár évvel ezelőtt, de csipkebokor elég sok van, így lesz hova jönni ősszel is :-)

      Törlés
  2. Örülök, hogy Te is elkészítetted a lekvárt! Nálam most ázik a hűtőben a következő adag. Tetszik az is, hogy az almát pépesítetted, így simább a lekvár. Bár engem nem zavarnak az almadarabok.
    Megint szép helyen kirándultatok. Mi az utóbbi időben nem sűrűn ruccantunk ki. Bár az elmúlt vasárnapra azt terveztem, de más jött közbe...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük kedves Melinda! Ha az időjárás és időnk is engedi, mi megyünk mindig valamerre :-)
      Finom lett ez a lekvár, köszi még egyszer a receptet!
      A botmixerrel csak rövid ideig pépesítettem, pár kicsi darabot hagytam is benne. Mi is szeretjük úgy, hogy nem teljesen egynemű a lekvár. Ez most így sikerült :-)

      Törlés
  3. Itt a bizonyíték most látom hogy elég sok bodzát szedtetek! Biztos nagyon finom eddig nem ismertem ezt a lekvárt!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Éva! Igen, finom lett a lekvár, próbáld ki, ha bodzához tudsz jutni. És a szörp is elkészült tegnap a többiből :-)

      Törlés
  4. Nekem az idén még nem sikerült tiszta helyről bodzát szereznem pedig lassan vége is a szezonjának. Ezt a lekvárt szívesen elkészíteném, nagyon különleges lehet. A fotóid ismételten csodálatosak.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen kedves Nea! Erdőkben talán még nem virágoznak le olyan gyorsan, és még sikerül szedned. Ha tudod, próbáld ki ezt a lekvárt, mert finom :-)

      Törlés
  5. Én is készülök bodzát szedni, ha lesz elég mennyiség kipróbálom ezt a finomságot. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jó bodzaszedést kívánok, és jó lekvárfőzést :-)

      Törlés
  6. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  7. Hasonlót készítettem én is, de kész szörppel. Maradt tavalyról.Nagyon szép a tied.
    https://korsocska.blogspot.com/2019/05/bodzas-almalekvar.html

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen kedves Ani, már láttam a tiédet is, nagyon szép lett :-)

      Törlés
  8. Kedves Katalin! Érdeklődöm, hogy van-e tapasztalat a tárolást illetően, illetve arra vagyok kiváncsi, hogy meddig állnak el ezek a finom bodzavirág szülemények? Üdv: Attila

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én minden lekvárt, befőzni valót szalicillal teszek el, úgy ahogy ezt is. Így tetején késhegynyi szalicillal ugyanúgy eláll mint más egyéb lekvár, akár több évig is, pedig különösebben nem hideg a kamránk.

      Törlés