Nagyon szeretjük a túrótortákat, van is fent már több változat belőlük a blogomon. Most ez egy kicsit más a többitől, más ízekkel, más külalakkal, és mai divatos, elegáns nevével.... 😊
Hozzávalók nálam, egy 18 cm átmérőjű tortához, a kekszes alaphoz: 14 dkg zabkeksz, 5-6 dkg olvasztott vaj, pár csepp tej,
a túrómoussehoz: 25 dkg túró, 1 kis doboz epres joghurt, 10 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja és 1-2 evőkanálnyi leve, 4 kiskanál zselatin (por alakú), 2 dl hulala habalap, és annyi eper, amennyivel körbe ki tudjuk rakni, kb 20-25 dkg (nem mértem),
az eperzseléhez: 10 dkg eper, ízlés szerint cukor, 3 kiskanál zselatin, kevés citromlé, fél dl víz vagy gyümölcslé,
a torta díszítéséhez: tetszés szerint még eperszemek, esetleg más bogyós gyümölcsök.
a túrómoussehoz: 25 dkg túró, 1 kis doboz epres joghurt, 10 dkg porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 citrom reszelt héja és 1-2 evőkanálnyi leve, 4 kiskanál zselatin (por alakú), 2 dl hulala habalap, és annyi eper, amennyivel körbe ki tudjuk rakni, kb 20-25 dkg (nem mértem),
az eperzseléhez: 10 dkg eper, ízlés szerint cukor, 3 kiskanál zselatin, kevés citromlé, fél dl víz vagy gyümölcslé,
a torta díszítéséhez: tetszés szerint még eperszemek, esetleg más bogyós gyümölcsök.
Elkészítése:
A kekszet morzsává aprítottam, majd hozzáadtam az olvasztott vajat, kevéske tejet, és jól összedolgoztam. Ekkor a tortaforma aljába nyomkodtam. (Kanállal vagy egy pohár aljával a legkönnyebb).
A túrómoussehoz a túrót a porcukorral, a vaníliás cukorral, a citrom reszelt héjával és a joghurttal krémesre kevertem. A zselatint kevés befőttlével (vagy vízzel, vagy gyümölcslével) megfőztem.
A hulalából kemény habot vertem. Annyit félretettem belőle, amennyit a díszítésre szántam, majd a többit a túrókrémhez kevertem, és a már nem forró zselatint is.
A tortaforma oldalát körben félbevágott eprekkel szorosan kiraktam, majd beleöntöttem a túrókrémet.
A tortát dermedésig hűtőbe tettem.
Az eperzseléhez az epret rövid ideig főztem, majd botmixerrel pépesítettem. A zselatint megfőztem, belekevertem az eperpépbe, cukroztam, majd mikor szobahőmérsékletű lett, ráöntöttem a tortára, amit ismét hűtőbe tettem.
Amikor az eperzselé is megszilárdult rajta, ízlés szerint kidíszítettem, s már ehettük is....
Az eredeti receptet a Pinteresten itt találtam, ez adott ihletet.
Hú, ez nagyon finom lehet és gyönyörű szép. Jó egészséget és minden jót kívánok a kedves férjednek születésnapja alkalmából.
VálaszTörlésIsten éltesse az ünnepeltet! Igazán fenséges és ámulatbaejtően szép lett a torta. Én is rajongok az ilyen könnyed, gyümölcsös finomságokért, nálam is epres torta készült ma desszertnek.
VálaszTörlésHatalmasat alkottal, csodalatoooos!Bizonyara izlett mindenkinek...
VálaszTörlésIsten eltesse az unnepeltet!
Kedves Lívia, Nea és Juci! Nagyon szépen köszönöm a dicsérő szavaitokat és a gratulációkat, a férjem nevében is :-)
VálaszTörlésIsten éltesse az ünnepeltet! Nagyon szép tortát készítettél ami nagyon finom lehetett!
VálaszTörlésFantasztikusan néz ki! Gratulálok a férjednek - a születésnapjára meg a feleségéhez! :)
VálaszTörlésKedves Éva és Ani, köszönjük szépen, mindkettőnk nevében :-)
VálaszTörlésNagyon szép a torta, ügyes vagy! Mint mindig. Így utólag is Isten éltesse sokáig Férjedet!
VálaszTörlésNagyon szépen köszönjük kedves Melinda :-)
VálaszTörlésCsodálatosan néz ki! :)
VálaszTörlésKöszi szépen Vanilin :-)
VálaszTörlés