A panna cotta még szeletelés előtt, mögötte a férjemtől kapott szülinapi gerberáim |
Már szeletelve belőle... |
Ezzel a finom édességgel leptem meg magamat, magunkat, a május végén beköszöntő születésnapomon. Pár nappal ezelőtt láttam meg Gizinél ezt a finomságot, ami nagyon megtetszett, s már csak a bodzát kellett beszerezni hozzá....
Köszönöm Gizi ezt a remek receptet, nagyon finom lett! 😋
Hozzávalók nálam, az epres-bodzás réteghez: 1 bodzavirág, 20 dkg eper, 1 csomag vaníliás cukor, 3 evőkanál cukor, fél citrom reszelt héja és leve, 1,5 dl víz, 10 gramm zselatinpor + fél dl víz, 6-7 szem eper kettévágva,
a tejfölös-tejszínhabos réteghez: 2 dl Hulala, 2,7 dl 25%-os tejföl (nádudvari), 10 dkg porcukor, fél citrom reszelt héja és leve, 2 csomag vaníliás cukor, 10 gramm zselatinpor + fél dl víz,
a tetejére, ami az édesség alja lesz majd: kb. 7 db babapiskóta,
a díszítéséhez: eperszemek és bodzavirág.
a tejfölös-tejszínhabos réteghez: 2 dl Hulala, 2,7 dl 25%-os tejföl (nádudvari), 10 dkg porcukor, fél citrom reszelt héja és leve, 2 csomag vaníliás cukor, 10 gramm zselatinpor + fél dl víz,
a tetejére, ami az édesség alja lesz majd: kb. 7 db babapiskóta,
a díszítéséhez: eperszemek és bodzavirág.
Elkészítése:
Mivel a kész panna cottát kiborítjuk majd a formából, így a készítését az édesség tetejével kezdjük....
A bodzavirágot lecsipkedtem a száráról, az epret összedaraboltam, majd felöntöttem a vízzel.
A cukrokkal, a reszelt citromhéjával és a citromlével kb. 10 percig főztem. Ezután botmixerrel pépesítettem. A fél dl vízben megfőztem a zselatint, majd a bodzás-epres péphez öntöttem.
A bodzavirágot lecsipkedtem a száráról, az epret összedaraboltam, majd felöntöttem a vízzel.
A cukrokkal, a reszelt citromhéjával és a citromlével kb. 10 percig főztem. Ezután botmixerrel pépesítettem. A fél dl vízben megfőztem a zselatint, majd a bodzás-epres péphez öntöttem.
Egy hosszúkás sütőformát kibéleltem folpack fóliával úgy, hogy bőven
lógjon túl a formán (így könnyű lesz majd kiemelni, kiborítani a formából). Beleöntöttem a zselatinos keveréket, és hűtőbe tettem, hogy megdermedjen.
Amikor megdermedt, szép sorba ráraktam a kettévágott epreket.
A tejfölhöz hozzáadtam a porcukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéját és citromlevet, majd simára kevertem A fél dl vízben megfőztem a zselatint, majd hozzáadtam a tejfölös keverékhez, és szintén jól átkevertem. A Hulalát kemény habbá vertem, majd óvatosan hozzákevertem a tejfölös-zselatinos keverékhez (keveset hagytam belőle, ami jó lesz tálalásnál hozzá, mert mind túl sok lett volna a krémbe). Ezután ráöntöttem a formában lévő megdermedt zselés eperre, majd kiraktam a tetejét babapiskótával, kicsit bele is nyomkodtam a krémbe.
Ezután pár órára a hűtőbe tetem, hogy kellően megdermedjen. Tálalás előtt kiborítottam a fadeszkára, tetejét kidíszítettem, majd felszeleteltem.
A tejfölhöz hozzáadtam a porcukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéját és citromlevet, majd simára kevertem A fél dl vízben megfőztem a zselatint, majd hozzáadtam a tejfölös keverékhez, és szintén jól átkevertem. A Hulalát kemény habbá vertem, majd óvatosan hozzákevertem a tejfölös-zselatinos keverékhez (keveset hagytam belőle, ami jó lesz tálalásnál hozzá, mert mind túl sok lett volna a krémbe). Ezután ráöntöttem a formában lévő megdermedt zselés eperre, majd kiraktam a tetejét babapiskótával, kicsit bele is nyomkodtam a krémbe.
Ezután pár órára a hűtőbe tetem, hogy kellően megdermedjen. Tálalás előtt kiborítottam a fadeszkára, tetejét kidíszítettem, majd felszeleteltem.
Kedves Kata, nagyon boldog születésnapot kívánok! Isten éltesse még nagyon sokáig erőben, egészségben. Nagyon szépek a gerberák, és a panna cotta is nagyon guszta, és mutatós. Nagyon örülök, hogy kedvet kaptál hozzá, és elkészítetted. Nagyon köszön hogy megemlítettél, és belinkelted a receptemet. Kellemes hétvégét, és jó étvágyat kívánok a panna cottához. Puszillak! Gizi
VálaszTörlésKöszönöm szépen kedves Gizi! Én is még egyszer köszönöm a receptet, nagyon finom lett. Nektek is kellemes hétvégét, és további jó sütést-főzést :-)
TörlésIsten éltessen nagyon sokáig erőben egészségben! Nagyon szép és különleges ez a finomságod.
VálaszTörlésKöszi szépen kedves Éva :-)
TörlésKedves Katalin születésnapod alkalmából jó egészséget és minden jót kívánok szeretettel. Nagyon szép és jó finomságot készítettél magadnak.
VálaszTörlésKöszönöm szépen kedves Lívia :-)
TörlésCsodásan néz ki! Milyen izgalmas párosítás!
VálaszTörlésKöszönöm :-)
TörlésIsten éltessen sokáig! :) Csodálatos és nagyon finom, amit készítettél.
VálaszTörlésKöszönöm szépen kedves Vanilin :-)
TörlésÍgy utólag is Isten éltessen sokáig! Csodásan néz ki ez az édesség! Szemet is vetettem rá! :-)
VálaszTörlésKicsit megkésve, de utólag is nagyon boldog születésnapot kívánok! Az ünnephez igazán méltó volt ez a szemkápráztató desszert.
VálaszTörlésKedves Melinda és Nea, köszönöm szépen :-)
VálaszTörlés