2019. május 31., péntek

Epres-bodzás panna cotta


A panna cotta még szeletelés előtt, mögötte a férjemtől kapott szülinapi gerberáim

Már szeletelve belőle...

Ezzel a finom édességgel leptem meg magamat, magunkat, a május végén beköszöntő születésnapomon. Pár nappal ezelőtt láttam meg Gizinél ezt a finomságot, ami nagyon megtetszett, s már csak a bodzát kellett beszerezni hozzá....
Köszönöm Gizi ezt a remek receptet, nagyon finom lett! 😋

Hozzávalók nálam,  az epres-bodzás réteghez: 1 bodzavirág, 20 dkg eper, 1 csomag vaníliás cukor, 3 evőkanál cukor, fél citrom reszelt héja és leve, 1,5 dl víz, 10 gramm zselatinpor + fél dl víz, 6-7 szem eper kettévágva,
a tejfölös-tejszínhabos réteghez: 2 dl Hulala, 2,7 dl 25%-os tejföl (nádudvari), 10 dkg porcukor, fél citrom reszelt héja és leve, 2 csomag vaníliás cukor, 10 gramm zselatinpor + fél dl víz,
a tetejére, ami az édesség alja lesz majd: kb. 7 db babapiskóta,
a díszítéséhez: eperszemek és bodzavirág.

Elkészítése:
Mivel a kész panna cottát kiborítjuk majd a formából, így a készítését az édesség tetejével kezdjük....

A bodzavirágot lecsipkedtem a száráról, az epret összedaraboltam, majd felöntöttem a vízzel.
A cukrokkal, a reszelt citromhéjával és a citromlével kb. 10 percig főztem. Ezután botmixerrel pépesítettem. A fél dl vízben megfőztem a zselatint, majd a bodzás-epres péphez öntöttem.

Egy hosszúkás sütőformát kibéleltem folpack fóliával úgy, hogy bőven lógjon túl a formán (így könnyű lesz majd kiemelni, kiborítani a formából). Beleöntöttem a zselatinos keveréket, és hűtőbe tettem, hogy megdermedjen. Amikor megdermedt, szép sorba ráraktam a kettévágott epreket.

A tejfölhöz hozzáadtam a porcukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt citromhéját és citromlevet, majd simára kevertem A fél dl vízben megfőztem a zselatint, majd hozzáadtam a tejfölös keverékhez, és szintén jól átkevertem. A Hulalát kemény habbá vertem, majd óvatosan hozzákevertem a tejfölös-zselatinos keverékhez (keveset hagytam belőle, ami jó lesz tálalásnál hozzá, mert mind túl sok lett volna a krémbe). Ezután ráöntöttem a formában lévő megdermedt zselés eperre, majd kiraktam a tetejét babapiskótával, kicsit bele is nyomkodtam a krémbe.

Ezután pár órára a hűtőbe tetem, hogy kellően megdermedjen. Tálalás előtt kiborítottam a fadeszkára, tetejét kidíszítettem, majd felszeleteltem.





13 megjegyzés:

  1. Kedves Kata, nagyon boldog születésnapot kívánok! Isten éltesse még nagyon sokáig erőben, egészségben. Nagyon szépek a gerberák, és a panna cotta is nagyon guszta, és mutatós. Nagyon örülök, hogy kedvet kaptál hozzá, és elkészítetted. Nagyon köszön hogy megemlítettél, és belinkelted a receptemet. Kellemes hétvégét, és jó étvágyat kívánok a panna cottához. Puszillak! Gizi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen kedves Gizi! Én is még egyszer köszönöm a receptet, nagyon finom lett. Nektek is kellemes hétvégét, és további jó sütést-főzést :-)

      Törlés
  2. Isten éltessen nagyon sokáig erőben egészségben! Nagyon szép és különleges ez a finomságod.

    VálaszTörlés
  3. Kedves Katalin születésnapod alkalmából jó egészséget és minden jót kívánok szeretettel. Nagyon szép és jó finomságot készítettél magadnak.

    VálaszTörlés
  4. Csodásan néz ki! Milyen izgalmas párosítás!

    VálaszTörlés
  5. Isten éltessen sokáig! :) Csodálatos és nagyon finom, amit készítettél.

    VálaszTörlés
  6. Így utólag is Isten éltessen sokáig! Csodásan néz ki ez az édesség! Szemet is vetettem rá! :-)

    VálaszTörlés
  7. Kicsit megkésve, de utólag is nagyon boldog születésnapot kívánok! Az ünnephez igazán méltó volt ez a szemkápráztató desszert.

    VálaszTörlés
  8. Kedves Melinda és Nea, köszönöm szépen :-)

    VálaszTörlés