Szép nagy mángold leveleket kaptam még a nyáron. Akkor csak megfőztem, aprítottam és a mélyhűtőbe tettem, amiről aztán el is feledkeztem, és csak nemrég készítettem el főzeléknek.
Hozzávalók: mángold levelek, zöldhagyma, fokhagyma, só, olaj, liszt, pirospaprika, tej.
Elkészítése:
levelek vastag szárát eltávolítottam, majd zöldhagymával és néhány fokhagyma gerezddel sós vízben megfőztem. Leszűrtem, a hagyma zsengébb részeivel és a fokhagymával együtt összeaprítottam, de csak annyira, hogy kicsit darabos maradjon (nem szeretjük ha nagyon pépes, ahogy a spenótnál sem).
Olajból és lisztből elkészítettem a rántást, megszórtam néhány késhegynyi pirospaprikával - szeretek kevéske pirospaprikát is beletenni, ebbe is, és a spenótba is, amihez egyébként nagyon hasonlít a mángold íze -, és tejjel berántottam.
Guszta, de bocsi én még eddig nem találkoztam ezzel a zöldséggel ! Salátaféle?
VálaszTörlésKöszi Éva! Régebben én sem ismertem, csak rokonoknál láttam a kertjükben, abból kaptam még a nyár végén. A disznóparajfélék családjába tartozik, legközelebbi rokona a cékla. Nagy levelei vannak, amiket én kaptam, legalább 30 cm hosszúak voltak.
TörlésA mángold mint név nagyon ismerős, láttam is már, de még nem készítettem belőle ételt. Ha olyan az íze, vagy hasonló a spenóthoz, akkor biztos, hogy szeretném, mert a spenótot nagyon szeretjük. Nagyon guszta lett a mángold főzeléked és biztos, hogy finom is.
VálaszTörlésKöszönöm Lívia! Finom volt, mi is csak most ettünk először ilyet. Úgy készítettem el, mint a spenótot :-)
TörlésA piacokon mindig megcsodálom a szép sudár leveleket, de még nem főztem semmit mángoldból. A főzelék nagyon guszta, egészen biztos finom is volt.
VálaszTörlésKöszönöm Nea, ha majd lehet kapni, próbáld ki egyszer :-)
TörlésMilyen jól tud esni télen is egy kis zöld! Hát még ilyen szépen tálalva!
VálaszTörlésKöszi szépen Ani! Igen, nagyon jól esett ebben a télben ez a tavaszias főzelék :-)
Törlés