A közelmúltban kétszer is sütöttem sörkifliket, apró eltéréssel a tésztája és a tölteléke terén. A receptet részben olvastam, részben saját elképzelés szerint alakítottam, bővítettem. Mindkettő nagyon finom, kívül ropogós, belül lágy lett, próbáljátok ki....
A sajtos-kolbászos kiflik
Kettévágva.... |
Hozzávalók 8 db-hoz, a tésztájához: 25 dkg liszt, só, 0,3 dl tej, 2 dkg élesztő, 1 kiskanál cukor, 3 evőkanál olaj, 1 kis doboz kefir (kicsit kevesebb mint az egész), 1 tojásnak kb. háromnegyede, a többi félretéve a teteje megkenéséhez,
a töltelékbe: a két tészta közé kb. 3 dkg olvasztott vaj vagy margarin és 7-8 dkg reszelt trappista, majd a második lapra kolbász karikák, füstölt sajt szeletek,
a tetejére: a tésztából kimaradt tojás, reszelt sajt és köménymag.
a töltelékbe: a két tészta közé kb. 3 dkg olvasztott vaj vagy margarin és 7-8 dkg reszelt trappista, majd a második lapra kolbász karikák, füstölt sajt szeletek,
a tetejére: a tésztából kimaradt tojás, reszelt sajt és köménymag.
A lisztben elkevertem a sót, a meglangyosított cukros tejben felfuttattam az élesztőt. A többi tészta hozzávalóval bedagasztottam, annyi kefirrel, hogy lágy tésztát kapjak. Langyos helyen duplájára kelesztettem.
Ekkor kétfelé vágtam, mindegyiket kisodortam kb. 30 cm átmérőjűre. Az egyik lapot megkentem az olvasztott vajjal, megszórtam a trappistával, és befedtem a másik tésztalappal. Átlósan 8 cikkelyre vágtam, mindegyikbe tettem 3 szelet kolbászt és egy darab füstölt sajtot.
Feltekertem kifli formájúra, megkentem a maradék tojással, tetejét megszórtam reszelt sajttal és köménymaggal.
Újabb rövid pihentetés után előmelegített sütőben szép piros-barnára sütöttem. Frissen, melegen fogyasztottuk.
A kisodort tésztán az olvasztott vaj és a reszelt sajt... |
...rajta a másik tésztalap, a kolbász és a füstölt sajt |
Megkenve tojással, megszórva reszelt sajttal és köménnyel |
A sonkás-körözöttes kiflik
Kettévágva a körözöttes kiflik... |
...és a sonkásak |
Ezeknek a kifliknek a tésztájába kefir helyett joghurt került, fele akkorára vágtam mint az előzőeket, és kipróbáltam hogy milyen lehet körözöttel gazdagítva, mivel volt egy kevéske maradék. Finomabbak lettek, mint a simán sonkásak, kár hogy nem volt több belőle...
Hozzávalók 16 db-hoz, a tésztájához: 25 dkg liszt, só, 0,3 dl tej, 2
dkg élesztő, 1 kiskanál cukor, 3 evőkanál olaj, 1 kis doboz joghurt
(kicsit kevesebb mint az egész), 1 tojásnak kb. háromnegyede, a többi
félretéve a teteje megkenéséhez,
a töltelékbe: kb. 3 dkg olvasztott vaj vagy margarin, valamilyen főtt-füstölt sonka, körözött,
a tetejére:a tésztából kimaradt tojás, reszelt sajt és köménymag.
a töltelékbe: kb. 3 dkg olvasztott vaj vagy margarin, valamilyen főtt-füstölt sonka, körözött,
a tetejére:a tésztából kimaradt tojás, reszelt sajt és köménymag.
Elkészítése:
A
lisztben elkevertem a sót, a meglangyosított cukros tejben felfuttattam
az élesztőt. A többi tészta hozzávalóval bedagasztottam, annyi joghurttal,
hogy lágy tésztát kapjak. Langyos helyen duplájára kelesztettem.
Ekkor
kétfelé vágtam, mindegyiket kisodortam kb. 30 cm átmérőjűre. Az egyik
lapot megkentem az olvasztott vajjal (az előző kiflikkel ellentétben ide nem került reszelt sajt), majd
befedtem a másik tésztalappal. Átlósan 16 cikkelyre vágtam, mindegyikre
tettem az apróra vágott sonkából, és egy kiskanállal a körözöttből (sajnos kevés maradék volt, és csak három kiflibe jutott).
Feltekertem kifli formájúra, megkentem a maradék tojással, és tetejét megszórtam reszelt sajttal. (Most vettem észre, hogy sietettemben a köménymag lemaradt róla.)
Újabb rövid pihentetés után előmelegített sütőben szép piros-barnára sütöttem. Frissen, melegen fogyasztottuk.
Megkenve a tészta az olvasztott vajjal |
Rajta a töltelék |
Feltekerve |
Megszórva bőven sajttal |
Nagyon guszták! Most szívesen megkóstolnék mindegyikből :-))
VálaszTörlésGyönyörű kifliket csináltál! :) Szívesen falatoznám mindegyiket.
VálaszTörlésKedves Éva, Vanilin, köszi szépen! Szívesen megkínálnálak benneteket, de gyorsan elfogytak :-)
VálaszTörlésEz aztán laktató finomság, mindegyik jól is néz ki. A férjem biztos nagyon örülne ilyen kifliknek, de én is megkóstolnám.
VálaszTörlésKöszönöm Lívia! Akkor itt az ideje, egy próbasütésnek :-) Nagyon finom a tésztája, akár kefirrel, akár joghurttal készül, érdemes kipróbálni és megkóstolni :-)
TörlésAnnyira nem tűnik macerásnak, mint amilyen gusztusos ! Ki fogom én is próbálni. A körözöttes különösen izgat, tekintve, hogy én valószínű fél évig képes lennék körözöttön élni :-)
VálaszTörlésKöszönöm szépen! Biztos ízlik majd neked is, mert nagyon finom ez a tészta. A töltelék pedig nyugodtan variálható, belekerülhet minden, ami legjobban ízlik :-)
TörlésNagyon tetszetős a képeken, ki fogom próbálni.
VálaszTörlésKöszönöm Margó! Jó sütést, és jó étvágyat hozzá, ha elkészíted :-)
TörlésHű, ezek a kelt tészták, ... a gyengéim. Édes és sós változatban is. Frissen szinte abbahagyhatatlan. És az a sok finom ropogós sajt a tetején. Hmmm, mennyei lehetett.
VálaszTörlésKöszönöm Nea! Főleg a kisebbek voltak nagyon jó ropogósak, de mindkettő finom :-)
Törlés