2019. január 14., hétfő

Sajtos-kolbászos és sonkás-körözöttes sörkiflik


A közelmúltban kétszer is sütöttem sörkifliket, apró eltéréssel a tésztája és a tölteléke terén. A receptet részben olvastam, részben saját elképzelés szerint alakítottam, bővítettem. Mindkettő nagyon finom, kívül ropogós, belül lágy lett, próbáljátok ki....


A sajtos-kolbászos kiflik 
 

Kettévágva....


Hozzávalók 8 db-hoz, a tésztájához: 25 dkg liszt, só, 0,3 dl tej, 2 dkg élesztő, 1 kiskanál cukor, 3 evőkanál olaj, 1 kis doboz kefir (kicsit kevesebb mint az egész), 1 tojásnak kb. háromnegyede, a többi félretéve a teteje megkenéséhez,
a töltelékbe: a két tészta közé kb. 3 dkg olvasztott vaj vagy margarin és 7-8 dkg reszelt trappista, majd a második lapra kolbász karikák, füstölt sajt szeletek,
a tetejére: a tésztából kimaradt tojás, reszelt sajt és köménymag.

A lisztben elkevertem a sót, a meglangyosított cukros tejben felfuttattam az élesztőt. A többi tészta hozzávalóval bedagasztottam, annyi kefirrel, hogy lágy tésztát kapjak. Langyos helyen duplájára kelesztettem.
Ekkor kétfelé vágtam, mindegyiket kisodortam kb. 30 cm átmérőjűre. Az egyik lapot megkentem az olvasztott vajjal, megszórtam a trappistával, és befedtem a másik tésztalappal. Átlósan 8 cikkelyre vágtam, mindegyikbe tettem 3 szelet kolbászt és egy darab füstölt sajtot.
Feltekertem kifli formájúra, megkentem a maradék tojással, tetejét megszórtam reszelt sajttal és köménymaggal.
Újabb rövid pihentetés után előmelegített sütőben szép piros-barnára sütöttem. Frissen, melegen fogyasztottuk.

A kisodort tésztán az olvasztott vaj és a reszelt sajt...

...rajta a másik tésztalap, a kolbász és a füstölt sajt

Megkenve tojással, megszórva reszelt sajttal és köménnyel


A sonkás-körözöttes kiflik


Kettévágva a körözöttes kiflik...

...és a sonkásak

Ezeknek a kifliknek a tésztájába kefir helyett joghurt került, fele akkorára vágtam mint az előzőeket, és kipróbáltam hogy milyen lehet körözöttel gazdagítva, mivel volt egy kevéske maradék. Finomabbak lettek, mint a simán sonkásak, kár hogy nem volt több belőle...

Hozzávalók 16 db-hoz, a tésztájához: 25 dkg liszt, só, 0,3 dl tej, 2 dkg élesztő, 1 kiskanál cukor, 3 evőkanál olaj, 1 kis doboz joghurt (kicsit kevesebb mint az egész), 1 tojásnak kb. háromnegyede, a többi félretéve a teteje megkenéséhez,
a töltelékbe: kb. 3 dkg olvasztott vaj vagy margarin, valamilyen főtt-füstölt sonka, körözött,
a tetejére:a tésztából kimaradt tojás, reszelt sajt és köménymag.

Elkészítése:
A lisztben elkevertem a sót, a meglangyosított cukros tejben felfuttattam az élesztőt. A többi tészta hozzávalóval bedagasztottam, annyi joghurttal, hogy lágy tésztát kapjak. Langyos helyen duplájára kelesztettem.
Ekkor kétfelé vágtam, mindegyiket kisodortam kb. 30 cm átmérőjűre. Az egyik lapot megkentem az olvasztott vajjal (az előző kiflikkel ellentétben ide nem került reszelt sajt), majd befedtem a másik tésztalappal. Átlósan 16 cikkelyre vágtam, mindegyikre tettem az apróra vágott sonkából, és egy kiskanállal a körözöttből (sajnos kevés maradék volt, és csak három kiflibe jutott).
Feltekertem kifli formájúra, megkentem a maradék tojással, és tetejét megszórtam reszelt sajttal. (Most vettem észre, hogy sietettemben a köménymag lemaradt róla.)
Újabb rövid pihentetés után előmelegített sütőben szép piros-barnára sütöttem. Frissen, melegen fogyasztottuk.

Megkenve a tészta az olvasztott vajjal

Rajta a töltelék

Feltekerve

Megszórva bőven sajttal



11 megjegyzés:

  1. Nagyon guszták! Most szívesen megkóstolnék mindegyikből :-))

    VálaszTörlés
  2. Gyönyörű kifliket csináltál! :) Szívesen falatoznám mindegyiket.

    VálaszTörlés
  3. Kedves Éva, Vanilin, köszi szépen! Szívesen megkínálnálak benneteket, de gyorsan elfogytak :-)

    VálaszTörlés
  4. Ez aztán laktató finomság, mindegyik jól is néz ki. A férjem biztos nagyon örülne ilyen kifliknek, de én is megkóstolnám.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Lívia! Akkor itt az ideje, egy próbasütésnek :-) Nagyon finom a tésztája, akár kefirrel, akár joghurttal készül, érdemes kipróbálni és megkóstolni :-)

      Törlés
  5. Annyira nem tűnik macerásnak, mint amilyen gusztusos ! Ki fogom én is próbálni. A körözöttes különösen izgat, tekintve, hogy én valószínű fél évig képes lennék körözöttön élni :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen! Biztos ízlik majd neked is, mert nagyon finom ez a tészta. A töltelék pedig nyugodtan variálható, belekerülhet minden, ami legjobban ízlik :-)

      Törlés
  6. Nagyon tetszetős a képeken, ki fogom próbálni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Margó! Jó sütést, és jó étvágyat hozzá, ha elkészíted :-)

      Törlés
  7. Hű, ezek a kelt tészták, ... a gyengéim. Édes és sós változatban is. Frissen szinte abbahagyhatatlan. És az a sok finom ropogós sajt a tetején. Hmmm, mennyei lehetett.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Nea! Főleg a kisebbek voltak nagyon jó ropogósak, de mindkettő finom :-)

      Törlés