2018. december 12., szerda

Sült tarja és császárhús, tócsnival és birsalmás párolt káposztával




Szép tarját és császárhúst kaptam a piacon, amiből finom pecsenyét sütöttem, mellé a férjem tócsnit sütött ki. Én még párolt káposztát készítettem hozzá, birsalmával, ami nagyon jól illik a káposztához és persze a sült husihoz is 😋 .

A tócsni (más nevein krumplimálé, krumpliprósza, lapcsánka, lapotya, lapotyka, lepcsánka, röstiburgonya, rösztike, tócsi stb...) reszelt nyers krumplival és liszttel készült, zsírban, vagy olajban sült népi étel.
Szeretjük köretként és önmagában is. Most köretként ettünk, s mióta a sima lisztet kukoricalisztre cseréltük le benne, azóta még finomabb, ropogósabb....

Hozzávalók a pecsenyéhez: tarja és császárhús szeletek, zsír, só, bors, őrölt kömény, friss vagy szárított-morzsolt zsálya, bazsalikom és rozmaring, illetve sültekhez, grillhez való fűszerkeverék,
a tócsnihoz, a fenti mennyiséghez: 3 krumpli, 1 tojás, 1 nagy hagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, só, bors, petrezselyemzöld, kb. 2-3 evőkanál kukoricaliszt,
a birsalmás párolt káposztához: egy kisebb káposzta szálasra vágott , 1-2 kanálka cukor, 1 birsalma, só, köménymag, olaj, ízlés szerint ecet.

Elkélszítése:
A húst sózzuk, fűszerezzük. Zsírral kikent jénaiban kevés víz hozzáadásával, lefedve, a végén fedő nélkül süssük készre.

A tócsnihoz a krumplit hámozzuk meg, reszeljük le nagy lyukú reszelőn, sózzuk, borsozzuk. Adjuk hozzá a tört fokhagymát, a szálasra vágott hagymát és a petrezselyemzöldet. Annyi kukoricalisztet keverjünk hozzá, hogy jó állaga legyen. Evőkanállal tegyünk kis halmokat a forró olajba, lapítsuk szét, és mindkét oldalát süssük szép piros-barnára, ropogósra.

A párolt káposztához vágjuk szálasra a káposztát, sózzuk le, hagyjuk állni.
Az olajon kicsit pirítsuk meg a cukrot, adjuk hozzá a káposztát, szórjuk meg a köménymaggal. Kezdetben fedő nélkül, majd fedő alatt pároljuk. Amikor félig puha, adjuk hozzá a kockákra vágott, héjas birsalmát, majd együtt főzzük készre. A végén ízesítsük ecettel.




8 megjegyzés:

  1. A tócsni nálunk is gyakori étel, főleg téli estéken egy bögre forró teával. Sokféle képen készítettem már és mind nagyon ízlett. Legközelebb kipróbálom kukoricaliszttel, szeretem, ha jó ropogósra sül. Finom fűszeres husikkal pedig mennyei lehetett.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Nea, próbáld ki, nekünk bevált :-)

      Törlés
  2. Megelőztél, mert én karácsonyra terveztem hasonlót. Nagyon jól néz ki ez az ételed, és finom is minden része.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Lívia, és várom majd a tiédet :-)

      Törlés