Még a tepsiben |
Tányéron |
Ezt a gyümölcsös csirkét még a karácsonyi időszak elején ettük. Zacskóban sütöttem, csirkemájas töltelékkel, pikáns gyümölcsös körettel. Finom és könnyed volt...
Hozzávalók: egy kisebb grillezni való csirke (ez kb. 95 dkg), só, bors, szárnyasokhoz való fűszerkeverék (őrölt bors, őrölt kömény, rozmaring, bazsalikom, őrölt paprika, majoránna, kakukkfű - ki mit szeret), egy-két szál friss rozmaringágacska,
a töltelékhez: 2 közepes szelet szikkadt kenyér, 2 csirkemáj, 1 közepes hagyma, 1 nyers tojás, só, bors, pár szál petrezselyemzöld apróra vágva, majoránna bőven, ízlés szerint pár csipet szárított zsálya, kakukkfű és bazsalikom,
a gyümölcskörethez: 2 nagyobb alma, egy kisebb vagy egy nagy birs fele, egy maroknyi aszalt szilva, egy narancs.
a töltelékhez: 2 közepes szelet szikkadt kenyér, 2 csirkemáj, 1 közepes hagyma, 1 nyers tojás, só, bors, pár szál petrezselyemzöld apróra vágva, majoránna bőven, ízlés szerint pár csipet szárított zsálya, kakukkfű és bazsalikom,
a gyümölcskörethez: 2 nagyobb alma, egy kisebb vagy egy nagy birs fele, egy maroknyi aszalt szilva, egy narancs.
Elkészítése:
A csirkét kívül-belül sóztam, borsoztam, majd állni hagytam.
Közben elkészítettem a tölteléket. A kenyeret beáztattam, majd jól kinyomkodtam. A hagymát apróra vágtam
és a lekapart májat hozzáadva kevés olajon megdinszteltem. Ezután az összes töltelék hozzávalót összekevertem, sóztam, borsoztam, hozzáadtam a tojást, a petrezselyemzöldet és a fűszereket.
A csirke bőrét óvatosan
fellazítottam a mellén és a combján, majd a tölteléket alátöltöttem, a maradék pedig a csirke belsejébe került. Kívülről minden oldalát jól befűszereztem a fűszerkeverékkel.
Sütőzacskóba tettem, tetejére raktam a rozmaringot, majd lezártam a zacskót, és egy nagyobb tepsibe helyeztem. Elkezdtem sütni. Kis lángon kb. 50-60 percig.
Amikor a csirke már jó háromnegyedig megsült és megpuhult kibontottam a zacskót, és a csirke köré szórtam a nagyobb darabokra vágott almát, birset és a szilvát. Így együtt sütöttem készre, már fedetlenül.
Friss narancsszeletekkel tálaltam.
Sütőzacskóba tettem, tetejére raktam a rozmaringot, majd lezártam a zacskót, és egy nagyobb tepsibe helyeztem. Elkezdtem sütni. Kis lángon kb. 50-60 percig.
Amikor a csirke már jó háromnegyedig megsült és megpuhult kibontottam a zacskót, és a csirke köré szórtam a nagyobb darabokra vágott almát, birset és a szilvát. Így együtt sütöttem készre, már fedetlenül.
Friss narancsszeletekkel tálaltam.
Az összedarabolt csirke |
Ínycsiklandozó ötlet, igazi karácsonyi illat felhővel. 🙂
VálaszTörlésKöszi szépen, fincsi volt :-)
TörlésCsodás finomságok egyvelege, igazi karácsonyi étel.
VálaszTörlésKöszönöm! Igen, az volt :-)
TörlésAz utóbbi időben én is nagyon megszerettem a hús-gyümölcs párosítást. Ízletessé, színessé, zamatossá varázsolja az ételt. Fenséges lehetett.
VálaszTörlésKöszönöm szépen! Főleg a csirkéhez szeretjük mi is mostanában a gyümölcsöt :-)
TörlésA húst gyümölcscsel én is nagyon szeretem, biztos, hogy mennyei lehetett ez a töltött csirke. :)
VálaszTörlés*gyümölccsel*
VálaszTörlésKöszönöm Vanilin :-)
TörlésIzgalmas ételt készítettél, igen jól hangzik! Azt hiszem, nálunk sem vallana szégyent! :-)
VálaszTörlésKöszi szépen, finom volt, jól illett hozzá a gyümölcs :-)
TörlésDe gyönyörű! Még nem is láttam ilyet! Istentől megáldott újévet kívánok neked és a családodnak.
VálaszTörlésKöszönjük kedves Ani! Nektek is hasonló áldott új évet kívánunk!
TörlésNektek boldog új évet, nekünk, olvasóknak a maihoz hasonló finomságokról szóló bejegyzélt kívánok, szeretettel !
VálaszTörlésKöszönjük kedves Mari, legyen neked is boldog, szerencsés új éved :-)
Törlés