A tócsni (más nevein krumplimálé, krumpliprósza, lapcsánka, lapotya, lapotyka, lepcsánka, röstiburgonya, rösztike, tócsi stb...)
reszelt nyers krumplival és liszttel készült, zsírban, vagy olajban
sült népi étel. Az alaprecept a legszegényesebb
időkre nyúlik vissza. De a népi találékonyság mindig azzal egészítette ki,
amihez éppen hozzá tudott jutni....
Szeretjük a tócsnit, köretként és önmagában is. A férjem szokta sütni, általában ő tejföllel eszi, én csak jól megborsozva szeretem. Mióta a sima lisztet kukoricalisztre cseréltük le benne, azóta még finomabb, ropogósabb.
Hozzávalók nálunk, a fenti mennyiséghez: 3 krumpli, 1 tojás, 1 nagy hagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, só, bors, petrezselyemzöld, kb. 2-3 evőkanál kukoricaliszt.
Elkészítése:
A krumplit hámozzuk meg, reszeljük le nagy lyukú reszelőn, sózzuk, borsozzuk. Adjuk hozzá a tört fokhagymát, a szálasra vágott hagymát és a petrezselyemzöldet. Annyi kukoricalisztet keverjünk hozzá, hogy jó állaga legyen. Evőkanállal tegyünk kis halmokat a forró olajba, lapítsuk szét, és mindkét oldalát süssük szép piros-barnára, ropogósra.
Nagyon guszta, jó régen készítettem pedig mi is szeretjük! Legközelebb kipróbálom én is kukoricaliszttel:)
VálaszTörlésKöszi Éva, próbáld ki. Nekünk jobban bevált a kukoricaliszt, úgyhogy egy próbát biztos megér :-)
TörlésSzeretjük a rösztit - én így nevezem - és sokszor készítettem is. Van három zacskó kukoricalisztem én is kipróbálom ezzel.
VálaszTörlésKíváncsi leszek, hogy fog ízleni :-)
Törlés