2018. november 6., kedd

8 éves a blogom, játékkal: "Főzzünk boszilevest!" 😊


Az én "boszilevesem": kolbászos-tárkonyos krumplileves, aminek a "boszorkányossága" abban rejlik, hogy jó erős volt, úgy is mondhatnám pokolian. Egyszer a csípős kolbásztól, másodszor a belefőzött csilipaprikáktól, harmadszor a tálaláskor a díszítésre használ erős zöldpaprikától 😋


Holnap lesz 8 éves a blogom! Hű, hogy szalad az idő, olyan mintha nemrég kezdtem volna neki, egy vasárnap délután, amikor a férjem segítségével feltöltöttük az első bejegyzésemet, egy mézeskalácsot. Most ezzel a krumplilevessel kereken 900 receptem van fent a blogomon, a saját készítésű tartalomjegyzékemben, persze lehet hogy egy-két plusz-minusz...
Az évek folyamán sok idő telt el, sokat tanultam, sok kedves ismerősre, és talán mondhatom kedves barátnőkre is szert tettem a blogolás közben....

Ez alkalomból egy vidám játékra szeretnélek meghívni bennetek, hisz mostanában nemhogy ritkán, de egyáltalán nem találkozom blogjátékokkal, legalábbis ott nincsenek, amelyik blogokat én nézem. Pedig régen milyen jók voltak ezek a játékok! Nemcsak azért, mert általában ajándékok is jártak velük - persze ajándékot kapni jó - hanem mert kicsit kizökkentettek a hétköznapokból. De ajándékot nem csak kapni, hanem adni is jó, ezért gondoltam, lesz megint egy kis apróság, amivel a nyertest meg fogom ajándékozni. Hogy az mi lesz, még én sem tudom, de valami lesz...

A játék címe "Főzzünk boszilevest!". Az október 23-i hosszú hétvégén Apukámnál töltöttünk pár napot, és elkirándultunk a Baranya megyei Szászvárra, megnézni a szépen felújított várkastélyt (ITT láthatóak róla a képeink, nézzétek meg ha van időtök). Az ötlet ott jött, a vár interaktív kiállításán, egy gyerekfeladvány megpillantásakor. Ahogy mondani szokás, meglátni és megszeretni egy pillanat műve volt, úgy éreztem, ezt nem lehet kihagyni....
Gyertek játszani minél többen, mindenkit szeretettel várok!

A feladat 3 részből áll: 

1. Egy boszorkányosan jó levest főzni (bármilyen lehet, amit szívesen főztök meg, és szívesen esztek meg), feltölteni a blogotokra, megemlíteni, hogy nálam van a játék.
2. Megfejteni az alábbi gyerekfeladványt, amit a Szászvári várban fényképeztem le. A képen látható boszorkányleves hozzávalóit kell megfejteni. Ahány kis paca van a hozzávalók szövegében, annyi belűvel kell kipótolni.
3. E-mailben katalin595@gmail.com elküldeni nekem a bejegyzésetek linkjét a levesetekről, egy képet róla, és a megfejtést (a megfejtést csak nekem küldjétek, a bejegyzésetekbe a leves mellé NE írjátok ki).

 A játék 2018. december 2-ig, éjfélig tart.


Ez jó kérdés 😛


Végül a kolbászos-tárkonyos krumplileves hozzávalói és elkészítése:


Egy jó leves mindig jól esik, legyen tartalmas vagy könnyed. Szeretjük őket, és már sokféle van fent a blogomon is, tárkonyos krumplilevesből is, de kolbászos-tárkonyost mos főztem először. Nagyon finom lett, melengető, az őszi-téli napokra pont ideális....

Hozzávalók, a kívánt mennyiségtől függően: 4-6 vagy több szem krumpli, ízlés és az étvágyunktól függően 1-2 darab füstölt kolbász (amikor megfőtt szebben lehet felszeletelni), 1-2 sárgarépa, 1 kisebb fehérrépa, egy darabka zeller, 1 hagyma, 2 gerezd fokhagyma, olaj vagy zsír, só, egy csokor friss tárkony (vagy szárított), petrezselyemzöldje, 1-2 szál lestyán, aki szereti egy-két erős paprika, ízlés szerint őrölt paprika, 1-2 kanál liszt és tejföl.

Elkészítése:
Az apróra vágott hagymát, fokhagymát és darabokra vágott zöldségeket a zsiradékon megdinszteljük. Sózzuk, felengedjük vízzel, hozzáadjuk a krumplit, a kolbászt, a zöldfűszereket és az erős paprikát, majd készre főzzük. 
Ekkor levesszük a tűzről, a kolbászt kivesszük belőle, felkarikázzuk, majd visszatesszük a levesbe. Behabarjuk az ízlés szerinti mennyiségű tejföl-liszt-őrölt paprika keverékével (attól függően, hogy mennyire szeretjük hígabban vagy sűrűbben, és mennyire tejfölösen), és még egyszer felforraljuk.
Tálaláskor megszórhatjuk frissen vágott petrezselyemzölddel és még tejfölt kínálhatunk hozzá.

Jó étvágyat és jó játékot!



18 megjegyzés:

  1. Blogszülinapodhoz gratulálok és még kívánom hogy sokáig leld örömödet a blogírásban! A levesed nagyon guszta! A játék valóban hiányzik mostanában és jó ötlet amit kitaláltál!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen kedves Éva! Remélem jössz játszani, szeretettel várlak :-)

      Törlés
  2. Gratulálok a blogszülinapodhoz. Kívánom, hogy még sokáig süssél-főzzél és tegyél be a blogodba a jobbnál-jobb receptjeidből finomságokat és szép fotókat a tálalásról.
    Szerintem is jó ötlet amit kitaláltál. Mindenkinek aki jelentkezik jó játékot kívánok.
    Az én blogom is ebben az évben szeptemberben volt 8 éves.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen kedves Lívia, neked is további jó sütést-főzést kívánok!

      Törlés
  3. Engedd meg, hogy szivbol gratulaljak a blogszulinapod alkalmaval!
    Erot, egeszseget, jo kedvet, teli bukszat kivanok a tovabbi honyhai tevekenysegedhez, hogy szamos evig olvashassuk meg a blogodat. Puszi.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Juci, köszönöm szépen a jókívánságaidat! Szeretettel várlak a játékomon :-)

      Törlés
  4. Kedves Katalin!

    Nem ígérem, hogy benevezek, de szívből gratulálok! 8 év nagy idő! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen kedves Verus, azért gondolt meg a benevezést, mert szeretettel várlak téged is :-)

      Törlés
  5. Gratulálok, és boldog blogszülinapot kívánok! Kívánom, hogy még hosszú évekig örömöd leld a blogírásban, és sok-sok jobbnál jobb recepttel ajándékozzál meg bennünket a jövőben is. A leves nagyon guszta, és a receptet elolvasva biztosan nagyon finom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Gizi a kedves soraidat! Téged is szeretettel várlak a játékomon :-)

      Törlés
  6. Bizony nagy idő 8 év... Gratulálok a kitartásodhoz, s kívánok még sokat belőle, meg még sok receptet -a mi örömünkre is! :-)
    Én is 8 éve kezdtem, akkoriban még időm is volt rá, mostanában egyre kevesebb.
    A boszorkánylevest főző játék jó ötlet, a kiegészítendő "recept" is. Azt el is csenem, az iskolásaim élvezni fogják! :D
    Nem merem ígérni, hogy részt veszek a játékban, de megpróbálom...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen kedves Melinda! A gyerekeknek biztos tetszeni fog, nekünk is nagyon tetszett :-) És gyere játszani, várlak....

      Törlés
  7. Szívből gratulálok ehhez a sok szép évhez és kívánom, hogy továbbra is sok remek ötlettel, csodás fotóval és recepttel örvendeztess meg minket. Bár nekem is egyre kevesebb az időm, energiám, de megpróbálok részt venni a játékban, remélem sikerül. A leves pedig pont az én ízlésemnek való, imádom a jó csípős ételeket.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szépen köszönöm kedves Nea! Örülnék, ha jönnél játszani, szeretettel várlak :-)

      Törlés
  8. Kedves Kati! Gratulálok a blogodhoz, és kívánom, hogy még írd sok évig lelkesen saját, és mások örömére! 😄 Tetszik a blogjáték ötlete, de most sajnos nem tudok benne részt venni... 😖 Olvasgatni azért szoktam a blogokat, de megjegyzéseket se teszek - mostanában eléggé "pörgős" az életünk, de majd télen lesz időm bepótolni az elmulasztottakat. A nyári videódat megnéztem, csak még nem reagáltam rá. Ja, és a boszileves nagyon finom lehet, majd kipróbálom! 😋

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen kedves Marcsi! Sajnálom, hogy nem tudsz jönni a játékra.
      A nyári videó alatt az Ízőrzők műsorára gondolsz? Az nagyon jó volt :-)

      Törlés
  9. Boldog blogszülinapot Neked, kedves Katalin! :) Örülök, hogy rátaláltam blogodra, mindig szívesen jövök nézelődni, tanulni.
    Tetszik a blogjáték, de nem ígérhetek semmit a részvételemmel, hisz az elmúlt időszakban egyre kevesebb időm jut blogolni.
    A leves amit készítettél nagyon finomnak hangzik.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm kedves Iza! Sajnálom, hogy neked is kevesebb időd jut a blogolásra, de azért szeretettel várlak a blogjátékomra :-)

      Törlés