2018. február 2., péntek

Mandarinos-aszalt gyümölcsös csirkemájpástétom



... vagy nevezhetnénk kenőmájasnak, mert sikerült úgy eltalálnom a sűrűségét, hogy szépen lehetett szeletelni, de kenni is jól lehetett. Ajánlom mindenkinek, főleg annak, aki még nem készített házilag kenőmájast, mert nagyon finom.
Tartósítószer, adalékanyag, állományjavító, térfogatnövelő, színezék, ízfokozó nélkül...  na jó, adalékanyagként van benne finom füstölt szalonna, állományjavítóként egy-két kiskanál zselatin, színezékként szép bogyiszlói törött paprika, ízfokozóként pedig Apukám hazai bio fűszerei.... 😋
 


Hozzávalók: 25 dkg csirkemáj, 8-10 dkg csemege szalonna, 1 közepes hagyma, kevés olaj, só, ízlés szerint őrölt bors, törött paprika, szárított-morzsolt majoránna, -bazsalikom és -zsálya, kb. 5 dkg vaj, 1 dl tej, 2 kiskanál zselatin,
a tetejére a díszítéshez: 1 mandarin, néhány szem aszalt szilva és aszalt áfonya, vagy ha van, friss áfonya, fél csomag színtelen tortazselé, 1,25 dl víz, só.

Elkészítése:
A májat feldaraboltam, kevés olajon megsütöttem.
A hagymát és a szalonnát kis kockákra vágtam, együtt megpirítottam, majd kevés vizet adtam hozzá, és fedő alatt rövid ideig pároltam, míg el nem főtte a vizét.
Ezután hozzákevertem a megsült májat, hagytam kicsit hűlni, majd aprítógépbe tettem, és pépesítettem. Belekevertem a szoba hőmérsékletű vajat és a fűszereket (a majoránnából a legtöbbet, a többiből ízlés szerint, kóstolással eldöntve).
A tejben elkevertem a zselatint, megfőztem, kicsit hagytam hűlni, majd hozzáöntöttem a májas masszához. Egy fóliával bélelt, kb. 15 cm átmérőjű műanyagdobozba öntöttem, tetejét kiraktam a gyümölcsökkel, és hűtőbe tettem dermedni. 
Ezután elkészítettem a tortazselét, ráöntöttem a pástétomra, és újra hűtőbe tettem, majd a teljes dermedés után kivettem a dobozból, eltávolítottam a fóliát róla, és már tálalható is volt.

A készítésének menete nem túl fotogén, de a végeredmény
szép és finom lett - a máj sütése

A hagyma és a szalonna sütése

A pépesítés

A megkevert massza

Már a dobozkában, rajta a gyümölcsökkel,
várva hogy kicsit megdermedjen



6 megjegyzés:

  1. Nagyon finom lehet, köszönöm az ötletet! Szeretem a csirkemájat mindenképp. Így meg még a tízórai gondját is megoldja! Valamikor készítettem hasonlót, az sem volt rossz, de ilyen "ízfokozókkal" hmmm, de szeretném! Erről eszembe jutott Anyukám régi májkrém receptje. De finom volt, s sosem készítettem. Pedig úgy rémlik, valahol megvan lejegyezve. Sertésmájból, húsból, szalonnából készült, s sokáig főzte-párolta együtt, majd ledarálta. Elő fogom keresni a receptet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen! Finom volt, legalább is nekünk nagyon ízlett :-)
      Nekem is van még egy olyan receptem, amit sütőben, vízfürdőbe kell állítani, úgy megsütni vagy inkább párolni. Egyszer azt is ki fogom próbálni.
      De kíváncsi lennék a Te , illetve Anyukád receptjére is...

      Törlés
  2. Hűű!! Ez nagyon finom lehet! :) Én még májpástétomot nem csináltam, de nagyon tetszik. Kipróbálom majd! A Tiéd nagyon guszta! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Vanilin, próbáld ki majd, mert nagyon finom :-)

      Törlés
  3. Katalin! Ez a májas recept igazán kitünő, de a Michelin csillagot most azért érdemled, ahogyan ajánlottad olvasóidnak ezt a finom és csinos májast. Gratulálok, üdvözlöm a Párodat, szeretettel Saci

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon szépen köszönjük, mindkettőnk nevében!

      Törlés