Bár elmúlt már a karácsony és a Szilveszter is, de egy finom bólét eszegetni-iszogatni sosem rossz. Akár vendégeket várunk, vagy csak a hideg napokon este egy kis "lélekmelegítő" édességet kívánunk meg, jó választás.....
Kedves barátnőmtől kaptam ennek a bólénak a receptjét, amit itt is köszönök neki. Vodka hozzáadásával készült, ezért úgy elegáns ez a bólé, hogy a hozzáadott gyümölcsök is "fehérek" legyenek. Nálam most őszibarackból, körtéből, birsből és banánból készült. Szerettem volna konzerv ananászt is beletenni, de sajnos nem volt itthon.
De így is nagyon-nagyon finom lett 😋....
De így is nagyon-nagyon finom lett 😋....
A bólé leve is finom, ami egy cukrozott szélű pohárban felszolgálva nagyon mutatós tud lenni |
Hozzávalók nálam: őszibarack- és körtebefőtt, banán, vodkából igény szerinti mennyiség, birsalma megfőzve kompótnak, hozzá ízlés szerint cukor, pár szem szegfűszeg, egy darabka fahéj, egy csillagánizs és citromlé.
Elkészítése:
Először a meghámozott, kockára vágott birsalmát főzzük meg enyhén cukros vízben, szegfűszeggel, fahéjjal, csillagánizzsal és citromlével. Hagyjuk hűlni.
Ezután keverjük össze a befőttekkel, mindegyiknek a levéből is bőségesen öntsünk hozzá. Adjuk hozzá a vodkát, akinél inkább a gyümölcs legyen a "főszereplő" az kevesebbet, aki erősebbre szeretné, az többet.
A banánt, mielőtt hozzáadjuk a többihez, forgassuk citromos lébe, hogy kevésbé barnuljon, vagy csak nem sokkal fogyasztás előtt tegyük bele.
Tálalás előtt egy nappal meg lehet már keverni, hogy az ízek összeérjenek, aztán jól behűtve kínáljuk majd!
A banánt, mielőtt hozzáadjuk a többihez, forgassuk citromos lébe, hogy kevésbé barnuljon, vagy csak nem sokkal fogyasztás előtt tegyük bele.
Tálalás előtt egy nappal meg lehet már keverni, hogy az ízek összeérjenek, aztán jól behűtve kínáljuk majd!
Készíthetünk cukrozott szélű poharakat is, amiben a vodkás befőtt- és kompótlét tálalhatjuk, ami ha nagyon édes, hígíthatjuk egy kis vízzel, de önthetünk még egy kis vodkát is hozzá.
A pohár felső részét először citromlébe mártsuk, majd mindjárt kristálycukorba, és hagyjuk megszáradni. Nagyon mutatós lesz, amire tálaláskor egy szelet citromot vagy mandarint is tehetünk.
Nagyon finom lehet! Esténként én is szívesen kortyolgatnék belőle mert egy kicsit hűvös az idő:-))
VálaszTörlésKöszönöm Éva! Ebben a hideg télies időben valóban jólesik kortyolgatni belőle :-)
TörlésEbben a hideg időben én is szívesen kortyolgatnám! :)
VálaszTörlésKöszönöm Vanilin, szívesen megkínálnálak, ha még lenne belőle :-)
TörlésEz tényleg nagyon fincsi és igen dekoratív a cukros szélű pohár.
VálaszTörlésKöszi szépen Zsuzsa :-)
TörlésMicsoda lélekmelegítő! Legszívesebben leemelném a tányérkát a képről, ha lehetne. De majd inkább elkészítem én is.
VálaszTörlésKöszi szépen Nea! Jó étvágyat hozzá, ha elkészíted :-)
Törlés