2017. december 22., péntek

Pozsonyi kifli, dióval töltve


Minden kedves idelátogatónak békés, boldog karácsonyt kívánok!

A kiflik egy része porcukor nélkül...

Egy mákos pozsonyi kifli már van a blogomon, amit sokszor sütöttem már. Most dió töltelékkel és egy másfajta készítési móddal sütöttem - a tészta receptje nagyjából ugyanaz -, abban a reményben, hogy szép márványos lesz a teteje, ami részben sikerült is....

...és a másik részük meghintve cukorral. Így édesebbek és téliesebbek is 😊

S az egyik kifli kettétörve



Hozzávalók a tésztához (kb. 34 db lett nekem): 40 dkg liszt, 12 dkg margarin, 5 dkg cukor, 2,5 dkg élesztő, fél dl tej, tejföl,
a kenéshez: 1 nagyobb tojás, a sárgája és a fehérje különválasztva,
a töltelékhez: 25-30 dkg darált dió, 1 citrom reszelt héja, kb. 1 mokkáskanál fahéj, kevés tej, cukor kb. 15 dkg, vagy ízlés szerint (de tölthetjük a dió helyett mákkal vagy gesztenyével is).

Elkészítése:
Először a tölteléket készítettem el. A diót a cukorral, a reszelt citromhéjjal, a fahéjjal és kevés tejjel rövid ideig főztem. Míg kihűlt, elkészítettem a tésztát.
A hozzávalókból összegyúrtam a tésztát - annyi tejföllel, hogy jó rugalmas tésztát kapjak -, az élesztőt csak belemorzsoltam. Pihentetés nélkül azonnal hozzáláttam a kiflik megformázásához. Minden egyes kiflihez lecsíptem egy kis tésztát, kb. 2,2-3 dkg-ot, golyókat formáztam belőle, és oválisra kisodortam. Tettem rá 1-2 kiskanállal a diós töltelékből, felsodortam, kifli alakúra hajlítottam, és tepsibe sorakoztattam őket. Hideg helyre vittem, és megkentem tojássárgájával.
Majd a hideg helyen pihentettem 1 órát, és megkentem a tojásfehérjével. Újból pihentettem, kb fél órát, állítólag ettől lesz márványos. Ezután visszahoztam a meleg konyhába, és kb. 15 perc múlva, mikor már bemelegedett a sütő, szép piros-barnára megsütöttem.

A kiflik megformázása...


Sütésre készen, megkenve tojással



12 megjegyzés:

  1. Apukám kedvence.... Áldott Karácsonyt kívánok neked és családoknak!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Zsuzsa, nektek is áldott karácsonyt!

      Törlés
  2. Nagyon szépek lettek. Áldott karácsonyt kívánok neked és egész családodnak!

    VálaszTörlés
  3. Nagyon finomat sütöttél! És persze nagyon szépek is. Neked és az egész családodnak boldog, áldott és szeretettel teli karácsonyt kívánok! :)

    VálaszTörlés
  4. Áldott, békés, meghitt Ünnepeket kívánok!
    Az egyik legfinomabb diós sütemény, szépek, kívánatosak lettek :)

    VálaszTörlés
  5. Kedves Ani, Vanilin és Vicuska! Köszönöm a szép soraitokat, nektek is hasonló szép ünnepet kívánok!

    VálaszTörlés
  6. Szépek lettek a kiflik! Én még soha nem sütöttem pozsonyi kiflit. S még mennyi mindent nem, pedig sütök, ha kell, ha nem. :-) A karácsonynak már vége, mire ideértem, így erőben, egészségben, boldogságban, kirándulásban és sütiben dúskáló új évet kívánok Nektek! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Gerdi, akkor itt az ideje, hogy egyszer Te is egyszer megsüsd :-)
      Nektek is BUÉK :-)

      Törlés
  7. Én is szoktam sütni mindkét féle pozsonyi kiflit, bár ezen a karácsonyon elmaradt - mindent nem lehet egyszerre...:D Nagyon kívánatosak a kiflijeid, és szép fotókat készítettél (mint mindig)! :)

    VálaszTörlés