Cukrászdai bécsi krémest ettünk nemrég, ami nagyon ízlett. Gondoltam megpróbálom házilag megsütni. Nagyon finom krémet találtam hozzá az interneten, több helyen is, végül apró módosításokkal elkészítettem a saját változatomat. A tésztáját is saját készítésű leveles tésztából sütöttem, de kicsit vastag lett. Az alább leírt tésztahozzávalók másfél szereséből készítettem, ezért most csak egy csökkentett mennyiséget írok le, mert szerintem ez is elég hozzá.
Hozzávalók a tésztához: 50 dkg fagyasztott leveles tészta,
vagy saját készítéssel: a vajastésztához: 25 dkg margarin, 15 dkg liszt, a rétestésztához: 15 dkg liszt, 1 tojás, 1 csipet só, 3/4 dl langyos víz, 1 kiskanál ecet,
a krémhez: 2 csomag vaníliás puding, 5 dl tej, 1,8-2 dl főzőtejszín (attól függően, hogy milyen kiszerelést kapunk), 12 dkg cukor (vagy ízlés szerint), 3 tojás,
a második lap megkenéséhez: ribizlilekvár,
a tetejére: porcukor
vagy saját készítéssel: a vajastésztához: 25 dkg margarin, 15 dkg liszt, a rétestésztához: 15 dkg liszt, 1 tojás, 1 csipet só, 3/4 dl langyos víz, 1 kiskanál ecet,
a krémhez: 2 csomag vaníliás puding, 5 dl tej, 1,8-2 dl főzőtejszín (attól függően, hogy milyen kiszerelést kapunk), 12 dkg cukor (vagy ízlés szerint), 3 tojás,
a második lap megkenéséhez: ribizlilekvár,
a tetejére: porcukor
Elkészítése:
Ha fagyasztott tésztát használunk hozzá, akkor azt szobahőmérsékleten hagyjuk kiolvadni.
Ha mi készítjük, akkor a vajastésztához a lisztet és a margarint összedolgozzuk, majd hideg helyre tesszük. Összegyúrjuk a rétestésztát is a hozzávalókból.
Majd ezután az elkészítés menetét az alábbi képek és képaláírások szerint kísérhetjük figyelemmel.....
A krémhez a tojásfehérjét kemény habbá verjük, a vége felé a fele cukrot is hozzáadjuk. A tejszínt 3 deci tejjel felforraljuk. A maradék 2 deci tejet a maradék cukorral, a pudingporokkal, a tojások sárgájával simára keverjük, majd a forró, tejes tejszínhez öntjük. Kevergetve sűrűre főzzük. A tűzről lehúzva a cukros tojáshabot azonnal beleforgatjuk.
Majd ezután a krémes összeállításának menetét az alábbi képek és képaláírások szerint kísérhetjük figyelemmel.....
Ha mi készítjük, akkor a vajastésztához a lisztet és a margarint összedolgozzuk, majd hideg helyre tesszük. Összegyúrjuk a rétestésztát is a hozzávalókból.
Majd ezután az elkészítés menetét az alábbi képek és képaláírások szerint kísérhetjük figyelemmel.....
A krémhez a tojásfehérjét kemény habbá verjük, a vége felé a fele cukrot is hozzáadjuk. A tejszínt 3 deci tejjel felforraljuk. A maradék 2 deci tejet a maradék cukorral, a pudingporokkal, a tojások sárgájával simára keverjük, majd a forró, tejes tejszínhez öntjük. Kevergetve sűrűre főzzük. A tűzről lehúzva a cukros tojáshabot azonnal beleforgatjuk.
Majd ezután a krémes összeállításának menetét az alábbi képek és képaláírások szerint kísérhetjük figyelemmel.....
Tálaláskor éles késsel az előre felszeletelt tetők mentén vágjuk fel.
Bal oldalt a rétestészta, jobbra a vajastészta |
A kisodort rétestészta, rajta rányomkodva a vajastészta |
Ezután a tésztát összesodorjuk, mint egy bejglit |
A tekercset 8 felé vágjuk |
Ezután mindegyik kis darabból kb 15x15 cm-es lapot sodrunk. 4-4 lapot egymásra teszünk (bal oldalt), majd a 4-4 lapot nagyobb lappá sodorjuk (jobb oldalt). A másik 4 még várakozik. |
A fent kisodort tésztát háromrét hajtjuk |
Ezután kisodorjuk akkorára, ami egy gáztepsi hátuljára ráfér, nálam 28x36 cm |
Az összes kisült tészta, három egész lap és a felsőnek szánt feldarabolva |
Az elkészített krém |
A tetejére pedig a felszeletelt kis lapokat tesszük, szorosan egymás mellé |
Kész a krémesünk, amiből 10 szeletünk lesz. Hűtőbe tesszük, legalább egy-másfél napra, majd jó éles késsel felszeleteljük. |
Szinte érzem az ízét annyira finom lehet! Nagyon guszta!
VálaszTörlésNagy kedvencem a krémes, de igazán jót már a cukrászdákban sem nagyon kapni. Pont a napokban gondoltam, hogy karácsonyra kellene sütni, mert nálunk mindenki szereti. Elférne a töményebb édességek mellett az ünnepi asztalon. Nagyon szép lett és különlegesen finom lehet a ribizlilekvárral.
VálaszTörlésNagyon kívánatos ez a süti, most biza jól jönne egy naaaagy szelet....
VálaszTörlésKöszönöm szépen mindhármótoknak, örülök hogy tetszik :-)
VálaszTörlésHű, de szép lett! Nagyon ügyes vagy! És tetszik az új háttér is.
VálaszTörlésHogy még a tésztát is te gyúrtad..., az igazán hagy meló. Csodás recept!
VálaszTörlésNem kevés munka, de megérte!!!
VálaszTörlésA bécsi krémest nem ismerem, de a cukrászdában kapható krémesek közül a francia krémest szeretem, de még soha nem készítettem. Csodállak, hogy ilyen mutatványra vállalkoztál, mert nekem nagyon macerás még olvasva is pláne elkészíteni. De biztos megérte, mert nagyon guszta lett és biztos, hogy finom is.
VálaszTörlésKöszönöm szépen mindannyiótoknak az elismerő szavakat :-)
VálaszTörlésValóban elég "munkás" volt, úgyhogy idén már biztos hogy nem kerül rá a sor még egyszer :-) Talán jövőre megpróbálkozok vele újra, mert a krémje nagyon finom volt, de legközelebb vékonyabb tésztával készül majd :-)