Minden kedves idelátogatónak békés, boldog karácsonyt kívánok! |
A kiflik egy része porcukor nélkül... |
Egy mákos pozsonyi kifli már van a blogomon, amit sokszor sütöttem már. Most dió töltelékkel és egy másfajta készítési móddal sütöttem - a tészta receptje nagyjából ugyanaz -, abban a reményben, hogy szép márványos lesz a teteje, ami részben sikerült is....
...és a másik részük meghintve cukorral. Így édesebbek és téliesebbek is 😊 |
S az egyik kifli kettétörve |
Hozzávalók a tésztához (kb. 34 db lett nekem): 40 dkg liszt, 12 dkg margarin, 5 dkg cukor, 2,5 dkg élesztő, fél dl tej, tejföl,
a kenéshez: 1 nagyobb tojás, a sárgája és a fehérje különválasztva,
a töltelékhez: 25-30 dkg darált dió, 1 citrom reszelt héja, kb. 1 mokkáskanál fahéj, kevés tej, cukor kb. 15 dkg, vagy ízlés szerint (de tölthetjük a dió helyett mákkal vagy gesztenyével is).
a kenéshez: 1 nagyobb tojás, a sárgája és a fehérje különválasztva,
a töltelékhez: 25-30 dkg darált dió, 1 citrom reszelt héja, kb. 1 mokkáskanál fahéj, kevés tej, cukor kb. 15 dkg, vagy ízlés szerint (de tölthetjük a dió helyett mákkal vagy gesztenyével is).
Elkészítése:
Először a tölteléket készítettem el. A diót a cukorral, a reszelt
citromhéjjal, a fahéjjal és kevés tejjel rövid ideig főztem. Míg kihűlt, elkészítettem a
tésztát.
A hozzávalókból összegyúrtam a tésztát - annyi tejföllel, hogy jó rugalmas tésztát kapjak -, az élesztőt csak belemorzsoltam. Pihentetés nélkül azonnal hozzáláttam a kiflik megformázásához. Minden egyes kiflihez lecsíptem egy kis tésztát, kb. 2,2-3 dkg-ot, golyókat formáztam belőle, és oválisra kisodortam. Tettem rá 1-2 kiskanállal a diós töltelékből, felsodortam, kifli alakúra hajlítottam, és tepsibe sorakoztattam őket. Hideg helyre vittem, és megkentem tojássárgájával.
A hozzávalókból összegyúrtam a tésztát - annyi tejföllel, hogy jó rugalmas tésztát kapjak -, az élesztőt csak belemorzsoltam. Pihentetés nélkül azonnal hozzáláttam a kiflik megformázásához. Minden egyes kiflihez lecsíptem egy kis tésztát, kb. 2,2-3 dkg-ot, golyókat formáztam belőle, és oválisra kisodortam. Tettem rá 1-2 kiskanállal a diós töltelékből, felsodortam, kifli alakúra hajlítottam, és tepsibe sorakoztattam őket. Hideg helyre vittem, és megkentem tojássárgájával.
Majd a hideg helyen pihentettem 1 órát, és megkentem a tojásfehérjével. Újból pihentettem, kb fél órát, állítólag ettől lesz márványos. Ezután visszahoztam a meleg konyhába, és kb. 15 perc múlva, mikor már bemelegedett a sütő, szép piros-barnára megsütöttem.
A kiflik megformázása... |
Sütésre készen, megkenve tojással |
Apukám kedvence.... Áldott Karácsonyt kívánok neked és családoknak!
VálaszTörlésKöszönöm szépen Zsuzsa, nektek is áldott karácsonyt!
TörlésNagyon szépek lettek. Áldott karácsonyt kívánok neked és egész családodnak!
VálaszTörlésNagyon finomat sütöttél! És persze nagyon szépek is. Neked és az egész családodnak boldog, áldott és szeretettel teli karácsonyt kívánok! :)
VálaszTörlésÁldott, békés, meghitt Ünnepeket kívánok!
VálaszTörlésAz egyik legfinomabb diós sütemény, szépek, kívánatosak lettek :)
Kedves Ani, Vanilin és Vicuska! Köszönöm a szép soraitokat, nektek is hasonló szép ünnepet kívánok!
VálaszTörlésSzépek lettek a kiflik! Én még soha nem sütöttem pozsonyi kiflit. S még mennyi mindent nem, pedig sütök, ha kell, ha nem. :-) A karácsonynak már vége, mire ideértem, így erőben, egészségben, boldogságban, kirándulásban és sütiben dúskáló új évet kívánok Nektek! :-)
VálaszTörlésKöszönöm Gerdi, akkor itt az ideje, hogy egyszer Te is egyszer megsüsd :-)
TörlésNektek is BUÉK :-)
Én is szoktam sütni mindkét féle pozsonyi kiflit, bár ezen a karácsonyon elmaradt - mindent nem lehet egyszerre...:D Nagyon kívánatosak a kiflijeid, és szép fotókat készítettél (mint mindig)! :)
VálaszTörlésKöszi szépen kedves Marcsi!
TörlésNagyon finom lehetett!
VálaszTörlésKöszönöm :-)
Törlés