2017. december 15., péntek

Birsalmás fűszeres szelet


Felszeletelve...


Finom, pikánsan fűszerezett sütit készítettem, a téli ízek, zamatok segítségével, teljesen saját elgondolásból...

Hozzávalók, a tésztájához: 3 tojás, 3-3 púpozott evőkanál cukor és liszt, 1 kiskanál mézeskalács fűszerkeverék, 1-1,5 kiskanál cukrozatlan kakaó,
a világos, pudingos részhez: 1-2 közepes-nagyobb birsalma, 6-8 szem szegfűszeg, 1-2 kis darabka fahéj, ízlés szerint cukor, kevés citromlé, 1 csomag fehércsokis pudingpor, 3-4 evőkanál cukor, 5 dl tej, 2-2,5 púpozott kiskanál zselatin és 1 dl a birskompót főzőlevéből,
a tetejére: kb. fél csomag piros tortazselé és szintén a birskompót főzőlevéből, 1-1,5 dl.

Elkészítése:
Először a héjától megtisztított, kis kockákra vágott birset főztem meg, citromlével meglocsolva, ízlés szerinti cukorral, a szegfűszeggel és fahéjjal.
Közben míg főtt, elkészítettem a piskóta tésztáját, a kakaó és a fűszerek hozzáadásával. Sütőpapírral bélelt, hosszúkás, 24x10 cm-es, 6 cm magas sütőformában megsütöttem.
Mikor kihűl a piskóta, visszatettem a fóliával bélelt sütőformába. Tetejét kiraktam a birskompóttal. 
Aztán megfőztem a pudingot, a fél liter tejjel és a cukorral. A zselatint elkészítettem a tasak leírás szerint, de nem tiszta vízzel, hanem 1 dl birs főzőlével. A megfőtt zselatint nem egész forrón, de még melegen hozzákevertem a pudinghoz (ha nem elég édes, adhatunk még hozzá porcukrot), majd ráöntöttem a birsekkel kirakott tésztára. A tetejére is tettem még a maradék birsből.
Végül rákerült egy vékony rétegben a színes tortazselé is, amit szintén a birs főzőlevével főztem meg.
Hűtőszekrénybe tettem, majd mikor teljesen megszilárdult a fólia segítségével kiemeltem a formából, s már szeletelhető is lett.


...és még egyben

Az egyik saját készítésű asztali díszem



9 megjegyzés:

  1. Igazán dekoratív sütikét alkottál. A finomságosság meg szinte látható a képeken. Nagyon hangulatos kis asztaldísszel várod a karácsonyt, olyan "otthon melege" hangulata van.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon látványos sütit készítettél a birsalmával, ami igazi téli gyümölcs, én is nagyon szeretem. Finom lehetett. Az asztali díszed is nagyon hangulatos kompozíció.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon finom lehet ez a különleges birsalmás sütid! Az asztali díszed is nagyon szép!

    VálaszTörlés
  4. Ez igazán izgalmas recept és hiánypótló is, nem sok birses recepttel találkoztam még.

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm mindannyiótoknak! Szeretjük a birset, kompótnak, sajtnak és sütibe is. Mindegyiket szoktam készíteni. A birsalmasajton kívül is van fent a blogomon néhány édesség belőle:
    http://katalin-konyha.blogspot.hu/2015/12/birsalagut-habos-gesztenyekremmel.html
    http://katalin-konyha.blogspot.hu/2010/12/birsalagut.html
    http://katalin-konyha.blogspot.hu/2013/11/grizpuding-vorosboros-zselevel-es.html

    VálaszTörlés
  6. Gyönyörűt alkottál! :)Én szeretem a birsalmát, egész biztosan ízlene ez a süti. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Vanilin, én is úgy gondolom, hogy neked is ízlene :-)

      Törlés
  7. Ez a különleges, mutatós birsalmás desszert nagyon megmozgatta a fantáziámat! :) Kreatív vagy és ügyes! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen, ha lesz időd, süsd meg, mert nagyon finom :-)

      Törlés