Ani, "A parókia konyhájából" blog háziasszonya játékot hirdetett, "Ünnepek, jeles napok" címmel. A játékban arra kéri a részvevőket, hogy süssünk stollent karácsonyra. A
stollen, más néven Christstollen (Krisztuskalács) egy hagyományosan
német karácsonyi édesség. Alakja a bepólyált Kisjézusra emlékeztet.
Mivel már régebben is szerettem volna megsütni ezt a kalácsot, most
örültem a felkérésnek. Én Lajos Mari receptje szerint sütöttem meg, de
csak egy fél adagból, amiből ez az egy kalács készült. Nagyon finom,
zamatos, fűszeres lett. Úgy néz ki, hogy kicsit tovább sütöttem a
kelleténél, ami az alján is meglátszik, de így is gyorsan fogyott.....
Hozzávalók nálam, 1 kalácshoz:
25 dkg liszt, 2,5 dkg élesztő, 1-1,25 dl langyos tej, 10 dkg vaj vagy margarin, 5 dkg cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 1 csipet só, 1 tojás, 5 dkg dió (eredetileg mandula), 1-1 citrom és narancs reszelt héja, 1-1 mokkáskanál őrölt fahéj és szegfűszeg, fél mokkáskanál őrölt szerecsendió, 8-10 dkg mazsola, 2-3 evőkanál rum, és összesen kb. 8 dkg cukrozott citrom-, lime- (zöld citrom) narancshéj és cseresznye kiskockák,
továbbá a tetejére, a sütés után: kb. 3 dkg olvasztott vaj vagy margarin és porcukor
továbbá a tetejére, a sütés után: kb. 3 dkg olvasztott vaj vagy margarin és porcukor
Elkészítése:
Az élesztőt 1 dl tejben 1 kiskanál cukorral felfuttatjuk.
A felfuttatott élesztőt, a felolvasztott vajat, a cukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a citrom- és narancs reszelt héját és a fűszereket
a liszthez adjuk.
Fényesre-hólyagosra dagasztjuk (ha kell, még adunk hozzá egy kis tejet), majd konyharuhával letakarva a
kétszeresére kelesztjük.
Lisztezett deszkán átgyúrjuk a
tésztát, beledolgozzuk cukrozott citrom- és
narancshéjat, a rumban megáztatott mazsolát, a mandulát vagy diót. 25 cm-es veknit formálunk
belőle, közepét nyújtófával elvékonyítjuk, az egyik gömbölyded szélét
visszahajtjuk, és a mélyedésbe fektetjük. Mindkét hosszanti oldalát
tenyéréllel benyomkodva gerincet, púpot formálunk a tetején, ezáltal nyeri el jellegzetes
formáját.
A kalácsot sütőpapírral
bélelt sütőlapra fektetjük, meleg
helyen még 10-15 percig kelesztjük. Előmelegített sütőbe tesszük, 10 perc
múlva visszakapcsolunk 180 °C-ra, és 50-55 percig sütjük (sütőfüggő).
Kivesszük a sütőből a
kalácsot, és ecsettel többször végighaladva a felületén, azonnal, forrón megkenjük olvasztott vajjal, és
vastagon megszórjuk a porcukorral. Hagyjuk egészen kihűlni, majd fóliába
csomagoljuk, és hűvös helyen, de nem a hűtőszekrényben tároljuk.
Tálaláskor szép vékonyra szeleteljük. Sokáig friss marad!
A megkelt tészta |
A töltelék hozzáadása |
Sodrófával való megformázása |
Sütésre készen... |
...és sütés után, kicsit eldeformálódva |
Lekenve vajjal és megszórva porcukorral |
Nagyon szép lett ügyes vagy hogy már elkészültél vele! Most nézegetem hogy melyik receptet válasszam, olyan nagy adagokban van hogy lehet hogy én is felezem a mennyiséget amit végül megsütök.
VálaszTörlésKöszönöm Éva! Szeretem Lajos Mari süteményeit, ezért választottam tőle a stollen receptjét. Neked is jó sütést kívánok!
TörlésÖrülök, hogy megsütötted. Szép lett.
VálaszTörlésKöszönöm Ani :-)
TörlésMég soha nem sütöttem stollent, pedig kacérkodtam már vele. Tied olyan szép lett, talán bátorságot kapok és én is nekirugaszkodok! :-)
VálaszTörlésKöszi szépen! Akkor itt az ideje, hogy Te is megpróbálkozz vele :-)
TörlésNagyon szép lett és az alapanyagok miatt, a karácsonyi fűszerek, mazsola, narancs stb. csak finom lehet. A kelt tésztákat nagyon szeretem. Nekem csak a porcukor hatalmas mennyiségével van bajom, képtelen lennék így megenni, bitos, hogy lekefélném róla. De tudod, hogy én nem vagyok édesszájú, tehát nem vagyok mérvadó.
VálaszTörlésKöszönöm Lívia! A sok cukor nem volt zavaró rajta, mert a tésztája nem túl édes :-)
TörlésGyönyörű! :)Igazi karácsonyi finomság.
VálaszTörlésKöszönöm Vanilin :-)
TörlésOh, szerintem gyönyörűséges lett, hófehér, aszalványokban gazdag, ínycsiklandozó és ünnepi.... csodás!
VálaszTörlésKöszönöm Zsuzsa!
Törlés