Szeretjük a pogácsákat, sütni is szeretem, és kísérletezni a hozzávalókkal, az újabb ízekkel. Finom könnyű lett, langyosan a legjobb, de ha marad másnapra, még akkor is nagyon jó....
Hozzávalók: 30 dkg liszt, só, 2 dkg élesztő, 1 kiskanál cukor, 1 tojás sárgája, 1 kis doboz natúr joghurt, 12-14 dkg margarin, 10-12 dkg trappista sajt,
a tetejére: 1 tojás és köménymag.
a tetejére: 1 tojás és köménymag.
Elkészítése:
A lisztet öntsük tálba, keverjük hozzá a sót. Morzsoljuk a közepébe az élesztőt, öntsünk rá kevéske langyos tejet vagy vizet, szórjuk rá a cukrot, a tetejére egy kis lisztet, és hagyjuk hogy feljöjjön.
Ezután adjuk hozzá a tojássárgáját, a joghurtot és a margarint, dagasszuk jól be. Sodorjuk ki, szórjuk meg a sajt egy részével - a többit hagyjuk meg a pogácsák tetejére -, és sodorjuk fel, mint egy bejglit.
Az így kapott tekercset hajtsuk háromrét, egy harmadát alá, a másik harmadát a tetejére, és langyos helyen hagyjuk megkelni.
Ha megkelt sodorjuk ki kb. másfél ujjnyi vastagra, szaggassuk ki, tegyük tepsibe, és pihentessük még legalább 20 percet. Ekkor kenjük meg tojással, szórjuk meg a sajttal, és ízlés szerint köménymaggal vagy lenmaggal. Előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt közepes lángon süssük meg.
Ha megkelt sodorjuk ki kb. másfél ujjnyi vastagra, szaggassuk ki, tegyük tepsibe, és pihentessük még legalább 20 percet. Ekkor kenjük meg tojással, szórjuk meg a sajttal, és ízlés szerint köménymaggal vagy lenmaggal. Előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt közepes lángon süssük meg.
A kisodort tészta, megszórva a sajttal - majd feltekerjük mint egy bejglit |
Kelesztés után |
Kisodorva, szaggatás előtt |
Újabb pihentetés a tepsiben |
Sütés előtt... |
...és sütés után |
Nagyon guszták és finomak lehetnek!Most kekszet sütöttem de megkívántam a pogit is :-))
VálaszTörlésNagyon szépek lettek a pogik. Látszik, hogy milyen légiesen könnyed állagúak. Ha kicsit enyhül az idő érdemes lesz begyújtani értük a sütőt. ;)
VálaszTörlésDe jól néznek ki! Én is szerettem volna hétvégére valami sósat, de túl meleg volt. Most már nincs, pótolhatnám! :-)
VálaszTörlésMi is szeretjük, különösen a férjem. Mindig nyaggat, hogy süssek, de mondtam, hogy majd ha elmúlik ez a meleg. Nagyon jól néz ki a pogácsád és biztos, hogy finom is.
VálaszTörlésKöszi lányok mindannyiótoknak :-)
VálaszTörlésNagyon "ennivalóak" a pogácsáid!:) Most hogy nincs nagy meleg, lehet hogy kedvet kapok én is ezt sütni. :)
VálaszTörlésKöszönöm Marcsi! Jó sütkérezést :-)
TörlésCsodásak! :)
VálaszTörlésKöszönöm :-)
Törlés