Életem első milánói makarónija, mert mindig spagetti tésztából szoktam készíteni, váltakozva darált húsból és gombával. Most kedvet kaptam a makaróni tészta kipróbálásához, ami nagyon jól sikerült. Gombából és sonkával készült, házi szósz és sűrített paradicsom, valamint fűszerek hozzáadásával.
Tálalhatjuk a tésztát a szósszal összekeverve, nekünk ez a kedveltebb, de felszolgálhatjuk úgy is ahogy a második képen látható. Lényeg hogy sok sajt, s ha van friss bazsalikomlevek legyenek rajta....
Hozzávalók: 20 dkg makaróni száraztésztához 20 dkg gomba, 15-20 dkg valamilyen füstölt sonka (nálam főtt-füstölt tarja), 1 nagy hagyma, 3 gerezd fokhagyma, házi milánói vagy spagetti szósz és/vagy sűrített paradicsom, só, őrölt bors, szárított-morzsolt oregánó és bazsalikom, olaj,
a tetejére: reszelt sajt és bazsalikomlevelek.
a tetejére: reszelt sajt és bazsalikomlevelek.
Elkészítése:
A sonkát és a gombát feldaraboljuk, rádobjuk az olajon megdinsztelt, apróra vágott hagymához és a fokhagymához. Együtt pirítjuk tovább, hozzáadjuk a fűszereket, sózzuk, majd a házi szósszal és a sűrített paradicsommal - ha kell némi víz hozzáadásával - sűrűre főzzük. Ha a sűrített paradicsomtól nagyon savanyú lenni, kicsi cukrot adhatunk hozzá.
Közben kifőzzük a tésztát, leszűrjük, és vagy összekeverjük az elkészített szósszal, vagy a kifőtt tészta közepére halmozzuk. Reszelt sajttal és bazsalikomlevelekkel tálaljuk.
Közben kifőzzük a tésztát, leszűrjük, és vagy összekeverjük az elkészített szósszal, vagy a kifőtt tészta közepére halmozzuk. Reszelt sajttal és bazsalikomlevelekkel tálaljuk.
Ez az étel a kedvencünk. Én is a második változatot készítem és többségében makarónival, de készítettem már spagettivel is és gomba nélkül. Úgy tálalom ahogy a második képeden van, de azután mindenki összekeveri magának.
VálaszTörlésNagyon guszta mind a két ételed.
Köszönöm Lívia! Én általában előre összekeverem a tésztát és a szószt, akkor nem kell figyelni, hogy ne fogyjon el a szósz, és ne maradjon meg a csupasz tésztából, vagy fordítva :-)
TörlésSzeretjük mi is. Bármelyik változatot bevállalnám most azonnal. Én szoktam úgy is, hogy a tésztát összekeverem a szósszal, jó sok sajt a tetejére és betolom a sütőbe, míg a sajt ráolvad a tetejére. Étvágygerjesztő nagyon!
VálaszTörlésKöszönöm Nea! Mi is sok sajttal szeretjük, csak a képre nem tettem olyan sokat, nehogy mindent eltakarjon a fényképezéskor :-) Én a mikróba szoktam betenni egy-két percre az összekevert tésztát, tetején a sajttal, ott is szépen ráolvad a sajt :-) Szeretem így, mert nekem finomabb mint a frissen reszelt sajt :-)
TörlésÍgy is, úgy is étvágygerjesztő! Én csak bolognait szoktam, a gyerekek odavannak érte. A lényeg, hogy tésztás és paradicsomos legyen. Biztos a milánói is ízlene nekik, majd visszajövök a receptért! :-)
VálaszTörlésKöszi Gerdi, próbáld ki egyszer így, sonkával is, biztos hamar elfogy majd :-)
TörlésBármelyik formában nyerő nekem, de férjuram a tészta tekintetében nokedli-párti !
VálaszTörlésKöszönöm Éva!
TörlésNagyon finom! És guszta a tálalás. :)
VálaszTörlésKöszi Vanilin!
TörlésVannak véletlenek ! Rég nem jártam erre, de ma igen - és mit látok, a mai ebédemet ! Vagy majdnem. Én csak "hagyományosat" készítettem, mellesleg én is összekeverem a mártást a tésztával és jó sok sajtot szórók a tetejére. Ez az általad írt változat is jó lehet.
VálaszTörlésKöszönöm Mari, érdekesek az ilyen véletlenek, jó volt hallani, hogy van ilyen.... :-)
Törlés