2016. november 17., csütörtök

Céklás gulyás



Katinál láttam meg egy különleges céklalevest - aztán kis változtatással -, mint egy gulyást, elkészítettem. Először kicsit szokatlan volt, hogy cékla is van benne, s a krumplit és a galuskát is megszínezte, de végül is finom őszies leves lett belőle...

Hozzávalók nálam: 30 dkg sertéslapocka, 1 nagyobb hagyma, zsír, só, 1 cékla, 1-2 szál fehér- és sárgarépa, 2-3 szem krumpli, pár szál zeller, lestyánlevél és/vagy zellerzöldje, egy darab zellergumó, só, pirospaprika, pár szem köménymag, 1-2 babérlevél, egy kis marok konzerv csemegekukorica,
a galuskához: 1 tojás, amennyi lisztet felvesz, és só.

Elkészítése:
Úgy készítettem mint egy hagyományos gulyást. A hagymát apróra vágtam, a zsíron megdinszteltem, rádobtam a kockára vágott húst, és fehéredésig pirítottam. Ekkor megszórtam a pirospaprikával, sóztam, felengedtem vízzel, hozzáadtam a többi fűszert és a kockára vágott céklát is. Így főztem félpuhára. Akkor adtam hozzá a répákat, majd újabb idő elteltével a krumplit. 
Ekkor elkészítettem a galuskát. Kiskanállal beleszaggattam a levesbe, és a kukoricát is ekkor szórtam bele. 
Friss kenyérrel ettük.


10 megjegyzés:

  1. Bocsi: jaj,de gyönyörű a készlet,amiben tálaltad!!!!Biztosan finom is,bár nekem fura a cékla a levesben.:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, a készlet korondi, de hát biztos ismered a mintájáról. Nagyon szeretjük ezeket a cserepeket, ha arra járunk, mindig veszünk valamit...
      Hát igen, nekünk is kicsit szokatlan volt, levesben a cékla :-) végül is nem volt rossz, egyszer mindenképp ki akartam próbálni :-)

      Törlés
  2. A készlet valóban gyönyörű :) A levesed ki fogom próbálni! Ma borscslevest főztem céklával, amit imádok, a céklás gulyás hozzávalóinak kb felét én is felhasználtam :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Vicuska! A borscsleves is nagyon finom, egyszer ettünk Kárpátalján, nagyon ízlett. Aztán itthon is főztem, de nem sikerült olyan jóra...

      Törlés
    2. Szívesen látnálak Benneteket rá :)

      Törlés
    3. Köszönjük, szívesen megkóstolnánk :-)

      Törlés
  3. A cékla az egyik legegészségesebb zöldségünk, vitaminbomba.

    VálaszTörlés
  4. Imádom a különleges ötleteidet, nagyon jól hangzik! :-)

    VálaszTörlés
  5. Érdekes és szokatlan társítása az alapanyagoknak, de ahogy írtad egyszer ki lehet próbálni. Biztos, hogy finom volt.

    VálaszTörlés