Közelgő névnapomra sütöttem ezt a finom tortát. Valami olyat szerettem volna, amilyet még nem készítettem. A neten nézelődve találtam rá, ami nagyon jó választás volt...
itt láttam meg, csak az egy sokkal nagyobb torta volt, ezért a hozzávalókat arányosan lecsökkentettem.
Az alább leírt hozzávalók egy 28 cm átmérőjű tortához szükségesek, az eredeti recept szerint. Ha valaki kisebbet szeretne sütni, akkor a hozzávalókat aszerint csökkentse arányosan, mint ahogy én is tettem...
Hozzávalók a tésztához: 7 db tojásfehérje, 7 evőkanál kristálycukor, 10 dkg mák (nem őrölt!), 7 dkg kókuszreszelék, 1 kiskanál szódabikarbóna, 2 evőkanál finomliszt,
a vaníliás krémhez: 7 db tojássárgája, 6 evőkanál finomliszt, 15 dkg cukor, 2 csomag vaníliás cukor, 8 dl tej, 20 dkg vaj,
a kekszréteghez: 25 dkg kakaós omlós keksz,
a tejszínes réteghez: 4 dl cukrászhab, vagy 4 dl habtejszín és 2 csomag habfixáló,
a tetejére: 5 dkg csokidara, esetleg csokipasztillák a díszítéshez.
a vaníliás krémhez: 7 db tojássárgája, 6 evőkanál finomliszt, 15 dkg cukor, 2 csomag vaníliás cukor, 8 dl tej, 20 dkg vaj,
a kekszréteghez: 25 dkg kakaós omlós keksz,
a tejszínes réteghez: 4 dl cukrászhab, vagy 4 dl habtejszín és 2 csomag habfixáló,
a tetejére: 5 dkg csokidara, esetleg csokipasztillák a díszítéshez.
Elkészítése:
Először a tésztát készítjük el. A tojásfehérjéket elkezdjük felverni, amikor majdnem kész, akkor hozzáadjuk a cukrot és teljesen keményre verjük. A lisztet elkeverjük a
szódabikarbónával, majd a mákkal és a kókusszal együtt hozzáadjuk a habhoz.
A tortaformát kikenjük és a tésztát egyenletesen elsimítjuk benne, majd előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. (Nem kell túl
sok idő, kb. 15-20 perc) Hagyjuk kihűlni.
Közben elkészítjük a krémet. A tojások sárgáját egy lábasban
simára keverjük a liszttel, a cukrokkal és a tejjel. Ezután folyamatos
keverés mellett sűrű krémmé főzzük. Amikor kezd kicsit hűlni, de még meleg, belekeverjük a vajat.
Ekkor összeállítjuk a tortát. A mákos-kókuszos tészta köré visszatesszük a forma oldalát, rákenjük a vaníliás krémet, majd a kakaós keksszel teljesen
beborítjuk.
Felverjük a tejszínhabot, és rákenjük a tortánk tetejére. Hűtőbe tesszük néhány órára vagy akár egy éjszakára is lehet. Addigra megdermed a krém, a keksz omlóssá válik és összeérnek az ízek.
Ekkor levesszük a forma oldalát, a torta tetejét megszórjuk csokoládéforgáccsal és tálalhatjuk.
Ekkor levesszük a forma oldalát, a torta tetejét megszórjuk csokoládéforgáccsal és tálalhatjuk.
A tészta sütés előtt... |
...és sütés után |
A tésztára kent vaníliás krém és a kekszréteg - a kekszek közötti hézagokat kirakhatjuk kekszdarabkákkal |
Rásimítjuk a tejszínhabot is, ami pont töltötte a formát. Már tehetjük is a hűtőbe. |
Végezetül a férjemtől a névnapomra kapott virágom
Nagyon szép és igen finom lehet!Boldog névnapot kívánok sok szeretettel!
VálaszTörlésKöszönöm szépen Éva, a torta jó volt, finom krémes :-)
TörlésBoldog névnapot, és erőt, egészséget kívánok! A tortád igen finom lehet, és jól is néz ki.
VálaszTörlésKöszönöm Lívia, igen, ahogy írod, az erő és az egészség a legfontosabb! A tortát nem tudtam szebbre szeletelni, nem hagyta magát a sok krémtől és habtól, de nagyon finom volt :-)
TörlésKatalin, csodás a tortád, boldog névnapot neked is :)
VálaszTörlésBoldog névnapot!
VálaszTörlésSok puszi:ÁGI
Köszönöm Ági! :-)
TörlésIsten elessen, A Szuzanya aldasa kiserje eletd, csaladod szereteben. Saci
VálaszTörlésKöszönöm szépen Saci!
TörlésKedves Katika!
VálaszTörlésVasárnap elfelejtettem mondani, hogy Isten éltessen névnapodon!
Ez, hogy Isten éltessen mindíg aktuális!
A tortád kinézése után biztosan nagyon finom volt!!spk: Juju
Köszönöm szépen Juju!
TörlésEz a torta szuper, nekem is el kell készítenem. Csodásan néz ki! :) Névnapod alkalmából minden jót kívánok. Isten étessen sokáig erőben, egészségben. :)
VálaszTörlésKöszönöm Vanilin, próbáld ki egyszer, biztos ízlik majd :-)
TörlésKatikám, köszönöm a receptet! a torta nagyon finom volt, bár az enyém nem lett ilyen szép...De majd legközelebb! :D
VálaszTörlésÖrülök, hogy megsütötted és hogy ízlett! Biztos szép volt a tiéd is :-)
Törlés