2016. szeptember 14., szerda

Szilvás-fehércsokis máktorta




Már egy kicsit őszies tortát sütöttem, amiben jól harmonizál a mák és szilva íze.
Innen is, onnan is jött egy-egy ötlet, aztán elkészítettem a saját máktortámat, amiben éppen csak annyi a mák, hogy tőle a tészta még piskótakönnyűségű maradjon, de azért érződjön az íze....

Hozzávalók egy 18 cm átmérőjű torta tésztához: 3 tojás, 3 evőkanál liszt, 3 evőkanál cukor, 5 púpozott evőkanál cukrozott darált mák, fél citrom reszelt héja, 1 mokkáskanál sütőpor,
a szilvás töltelékhez: kb 40 dkg szilva és 3-4 dkg cukor,
a krémhez: 2 dl Meggle cukrászhab (lehet több is, akkor magasabb a töltelék), 10 dkg fehércsoki, 1 kis doboz natúr joghurt, 2 kiskanál zselatin, ízlés szerint kevés porcukor, fél citrom reszelt héja és leve,
a tetejére: 1-2 szem szilva a díszítéshez, néhány csipet darálatlan mák.

Elkészítése:
A tésztához szétválasztottam a tojásokat. A fehérjét felvertem, hozzáadtam a sárgájákat, a cukrot, lisztet, sütőport, reszelt citromhéjat és a mákot. Kivajazott, lisztezett csatos formában megsütöttem.
Közben kimagoztam a szilvát, daraboltam, és 3-4 dkg cukorral megfőztem, majd botmixerrel pépesítettem.
Ezután a fehércsokis-habos krémet is elkészítettem. Felvertem a habot, ízlés szerinti kevés cukorral, citromlével és reszelt citromhéjjal ízesíttettem. A joghurt felében felolvasztottam a fehércsokit, a másik felében pedig megfőztem a zselatint, majd mindkettőt hozzákevertem az előzőleg felvert habhoz.
Ekkor elkezdtem összeállítani a tortát. Lapjában háromfelé vágtam, visszahelyeztem köré a forma oldalát, és felváltva tésztalap, habos krém, szilvaréteg, habos krém, majd ismét tésztalap következett, és még egyszer ugyanígy. A maradék krémet a tetején elsimítottam, közepét szilvaszeletekkel díszítettem, és néhány csipet darálatlan mákkal szórtam meg.
Hűtőszekrénybe tettem, majd néhány óra múlva eltávolítottam a forma oldalát, és felszeleteltem a tortát.


10 megjegyzés:

  1. Nagyon szép és igen finom lehetett!

    VálaszTörlés
  2. De szép tortát sütöttél! S milyen finom lehet! Adtál is egy ötletet a hétvégére, köszönöm szépen! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi! Jó étvágyat hozzá :-)

      Törlés
    2. Elkészítettem még akkor hétvégére, szilvalekvárral, meg még egy-két változtatással, az itthon fellelhető alapanyagokhoz igazodva. Vendégségbe vittük, így nem sikerült elfogadható fotót készíteni róla. De annyira finom volt, hogy fogom még készíteni, alkalom is lesz, s akkor a blogra is felkerül. Köszönöm még egyszer az ötletet!

      Törlés
    3. Örülök, hogy megsütötted és hogy ízlett! Várom a fotót róla, ha újra elkészíted :-)

      Törlés
  3. Jó termetesnek látszik a szelet, de ez nem így van, mert egyszer írtad, meg látom is, hogy csak 18 cm átmérőjű a torta. Nagyon jól néz ki és biztos finom is. Szilva és mák nagyon szeretem külön és együtt is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, kicsi volt ez a torta is, csak közelről fényképeztem :-)

      Törlés
  4. Csodásan néz ki! :)Szívesen elfogyasztanám ezt a szeletet. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Vanilin! Szívesen megkínálnálak, de sajnos már rég elfogyott :-)

      Törlés