2015. május 8., péntek

Játék Pünkösdre, Aninál - sült tarja flambírozott körtével és gyümölcsös kölespuding


Ani, a Parókia konyhájából blog írója játékot hirdetett pünkösdre. Egy húsos főételt kellett készíteni, ami flambírozva van - úgy hogy látszódjon a lángja is -, és egy édességet, amely sok kicsi részletből áll, mégis egységes, és finom illata van. Nekünk sajnos nem nagyon sikerült a flambírozás, mert csak elég kis lángja lett, és a fényképeken az sem látszik túlságosan. De ott volt....
Én egy kolbásszal töltött tarját készítettem, petrezselymes újkrumplival és "lángoló" körtével. Valamint egy eper ízű pudingot, sok kicsi kölessel.
Mindkettő saját recept.


A főétel - kolbásszal töltött tarja petrezselymes újkrumplival és flambírozott körtével

A hús, a krumpli és a flambírozott körték

A flambírozás, gyenge kis lánggal....




Hozzávalók: egy darab csont nélküli tarja, füstölt kolbász, zsír, sertés húsokhoz való fűszerkeverék, valamint kakukkfű, bazsalikom,
a krumplihoz: újkrumpli, só, petrezselyem, sült krumpli fűszerkeverék, olaj,
a flambírozott körtéhez: körtebefőtt, vaj, cukor, konyak.

Elkészítése:
A húst felszúrjuk, megtöltjük a kolbásszal. Sózzuk, fűszerezzük, kizsírozott hőálló tálba tesszük, vizet öntünk alá, és lefedve készre sütjük a sütőben.
A krumplit megtisztítjuk, feldaraboljuk, kevés olajon sütögetjük egy kicsit, sózzuk, fűszerezzük, majd épp hogy csak egy kevés víz hozzáadásával készre pároljuk. A vágott petrezselymet csak a vége felé adjuk hozzá.
A vajban karamellizálunk 1-2 kanál cukrot, hozzáadjuk a körtét, kicsit még a tűzön hagyjuk, majd meglocsoljuk kb. 2 evőkanál konyakkal és meggyújtjuk.


A desszert - gyümölcsös kölespuding

A desszert gyümölcsökkel....

...és reszelt csokival

Hozzávalók a rózsaszín pudinghoz: 1 tasak eper ízű puding, fél liter tej, ízlés szerint cukor,
a kölespudinghoz: poharanként 1-1,5 evőkanál köles (attól függően hogy mennyit szeretnénk belőle rátenni), tej cukor, vaníliás cukor, citromlé,
a díszítéshez: eper, bogyós gyümölcsök, csokoládé, citromfű levelek.

Elkészítése:
A kölest feltesszük főni annyi tejben, hogy jól ellepje, majd fedő alatt és sűrű kevergetés közben puhára főzzük. Főzés közben még adunk hozzá tejet, ahogy a köles kívánja. Annyira legyen csak sűrű, mint egy lágyabb tejberizs. Ezután cukorral édesítjük és citromlével ízesítjük.
Közben elkészítjük a pudingot, a tasak leírása szerint, poharakba merjük, tetejére kanalazzuk a kész kölest és kidíszítjük.



14 megjegyzés:

  1. Nagyon guszták és igen finomak lehetnek! Egy kis desszertet küldjél már most:-))

    VálaszTörlés
  2. Katalin, nagyon guszta lett az ételed. És a láng is elég... Az enyém sem nagyobb:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Roza! Sajnos nem lett nagyobb a láng, de így is elég lett. Legalább nem gyújtottam fel a konyhát :-)

      Törlés
  3. Nagyon guszta mindkettő! :) A gyümölcsös kölespuding nagyon tetszik. Imádom a pudingot, a köles meg nagyon egészséges. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! Egész finom a köles is, már mást is készítettem belőle.

      Törlés
  4. Sok jó finomság, és nagyon guszták. Látszik a láng is, elég annyi.

    VálaszTörlés
  5. Mindkettő nagyon jól néz ki! A petrezselymes krumpli a kedvencem. :-) A flambírozáshoz nem értek, de biztos azt is jól csináltad.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Gerdi! A flambírozáshoz sajnos én sem értek :-) De megpróbáltam.....

      Törlés
  6. Már Rozánál is olvastam erről a játékról, de én még soha nem flambíroztam. Neked ez is sikerült.
    Engem a kölespuding fogott meg leginkább, időnként beiktatok én is egészségesebb desszerteket.
    És itt dícsérem meg a sonkás tésztádat! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Annyira nem sikerült, de köszönöm Marcsi :-)
      A köles valóban egészséges, és ahogy tapasztaltam finom is. Úgyhogy érdemes vele foglalkozni :-)

      Törlés