2013. június 10., hétfő

Nyári pulykagulyás - Fő az egészség!



Marisztól és Gabriellától is kaptam felhívást a közelmúltban a Fő az egészség! nevű mozgalomra. Mivel nem szerettem volna megszakítani a játékot, sokat gondolkodtam, hogy mi is az egészséges, mivel "nevezhetnék be" rá. Diétázni nem szoktunk, a kalóriákat sem szoktam számolni, így nehéz volt a választásom. Aztán erre a kissé könnyedebb gulyásra esett a választásom, mely pulykahúsból készült, zsír helyett kevés olajjal és sokféle tavaszi zöldséggel, melyek közül az újkrumpli sem hiányozhatott.... Aki szereti az erős paprikát - én nagyon szeretem - az bátran tegyen bele, ugyanis a kapszaicin nevű hatóanyagának köszönhetően nagyon jótékony hatású, nemhogy nem árt, de kimondottan jót tesz az egészségnek, serkenti az emésztést, megakadályozza a zsírsejtek növekedését. A kapszaicinről nemrég kiderült az is, hogy képes megtámadni a ráksejt energiaközpontját, aminek következtében a ráksejtek "öngyilkosságot" követnek el.

Hozzávalók: 40-50 dkg pulykacomb (csont nélkül), 1 nagyobb hagyma, 2-2 szál fehér- és sárgarépa, 1-2 szál petrezselyemzöld, néhány újkrumpli, 1 paradicsom, fél kápiapaprika, egy-két karika erős paprika, só, sózott házi paprikakrém, törött paprika ízlés szerint, 2 babérlevél, néhány szem köménymag, olaj,
a galuskához: 1 tojás, liszt és só.

Elkészítése:
A hagymát kevés olajon megdinszteltem, hozzáadtam a kockára vágott húst, kicsit átforgattam még együtt, majd sóztam, megszórtam a törött paprikával, felöntöttem vízzel, hozzáadtam a babért, a köménymagot, a petrezselyemzöldet és a paprikakrémet.
Kis idő múlva beletettem a karikára vágott répákat is. Mikor minden félig megpuhult jöhetett a meghámozott és feldarabolt paradicsom, a kápia és az erős paprika szeletek is.
A krumplit még egy kicsit később adtam hozzá, mert az újkrumpli hamar megfő.
A végén egy tojásból sóval, és annyi liszttel, amennyit a tojás felvett, hólyagosra kidolgozott galuskatésztát készítettem, és kiskanállal a levesbe szaggattam.
Néhány perc múlva elkészült a leves, mely könnyű, kevésbé zsíros volt, mint általában a gulyások. Friss kenyérrel kitűnő ebéd volt....


A játékra Ottist szeretném invitálni, ő is mindig finomságokat, különlegességeket süt-főz....
Azért választottam csak őt, mert ahogy láttam, már nagyon sokan megkapták a játékra való felkérést.

A mozgalom szabályai:
A felkérést kapó személy egy egészséges, vagy a hagyományos elkészítési módnál egészségesebben elkészített ételt publikál a blogján vagy honlapján a mozgalom logójával együtt.
Az étel típusa szabadon választható, lehet bármi ami belefér a Fő az egészség! kategóriába.
Akik kedvet éreznek hozzá, azok a recepttel együtt egészséges főzési tippekről, vagy alapanyagokról is írhatnak, vagy felhívhatják az olvasók figyelmét az egészségtelen alapanyagokra, élelmiszerekre.
A felkérést a recept és a kép megjelenítésekor tovább kell adni 2-3 - kötöttségek nélkül - kiválasztott bloggernek. Ez történhet e-mailben, megjegyzésben, ahogy kényelmes.


7 megjegyzés:

  1. Egy ilyen gulyásra én is beneveztem volna ma:)

    VálaszTörlés
  2. Mi jobban is szeretjük a szárnyasból készült gulyást, rég főztem, de a héten beiktatom:)

    VálaszTörlés
  3. Jó választás! Én gond nélkül besorolom az egészséges kategóriába, már a szemnek is az:-)

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm lányok :) örülök, hogy nektek is tetszett :)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon jól néz ki, mint minden nálad! :) Olyan kívánatos a fotón, kedvet is kaptam elkészíteni! :)

    VálaszTörlés
  6. Jó fajta zsírral főzni egészségesebb, mint étolajjal. Sőt általában az étolaj nagyon egészségtelen.

    Nekem az erős paprikával csak az a bajom, hogy onnantól az egész ételnek erős paprika íze lesz. Viszont magas a C-vitamin tartalma :)

    VálaszTörlés
  7. Hankka köszi, nagyon finom szárnyas húsból is a gulyás :)
    Sajt, lehetséges hogy igazad van, és az étolaj sem olyan egészséges, én nem nagyon tudom. Tény, hogy a régi emberek is zsírral főztek, főleg falun, és mégis sokáig éltek :)

    VálaszTörlés