Ezt a receptet még karácsony előtt kinéztem magamnak, de aztán akkor nem sütöttem meg, így most farsangra ajánlom mindenkinek, aki szereti a sós, sajtos sütiket. Az eredeti recept innen származik. Annyi különbséggel készítettem, hogy a tésztájába több sajtot tettem, a tetejére pedig köménymagot is, és csak egy fél adagot készítettem.
Hozzávalók nálam, a tésztához: 25 dkg liszt, 1 kisebb tojás, 10 dkg tejföl, 12,5 dkg vaj vagy margarin, só ízlés szerint, fél csomag szalalkáli, 4-5 dkg reszelt sajt,
a tetejére: 1 tojás, reszelt sajt és köménymag.
a tetejére: 1 tojás, reszelt sajt és köménymag.
A tésztához a hozzávalókat összegyúrtam és kb. 0,5-1 cm vastagságúra
kinyújtottam. Az alábbi képen látható formával kiszúrtam a pereceket, sütőpapírral bélelt tepsibe raktam, tetejüket megkentem tojással, megszórtam reszelt sajttal, ami lehet füstölt
is, meghintettem köménymaggal, és előmelegített sütőben szép piros-barnára megsütöttem.
A perecek kiszaggatása |
A tepsiben |
De szépek, szeretem:) Nekem is van hasonló perec szaggatóm, de még sose próbáltam:)
VálaszTörlésDe szeretem az ilyen sós rágcsálnivalókat! Meglepett, hogy szalalkális. Én eddig csak édes sütik lapjába használtam.
VálaszTörlésÓ, az én családomban nagy kedvenc ez a perec!
VálaszTörlésNagyon szépeket készítettél, csinosak.
Nagyon jól néznek ki, jó kis ropogtatnivaló perecek! :) Nagymamám is mindig megszórta köménymaggal, nagyon finom! :)
VálaszTörlésKati: én is csak ritkán használom ezt a perecformát, most eszembe jutott, hogy ilyenem is van :)
VálaszTörlésGerdi: szalalkális sütiket én nem is sütöttem még, ez volt az első :)
Gabriella, Hankka, és a többieknek is köszi :)
Katalin, nagyon helyesek a pereceid, és biztos finomak voltak!
VálaszTörlésÉn még szalakálival semmit nem sütöttem, de már vettem, hogy kipróbáljam.