Hozzávalók a tésztához, egy 22 cm átmérőjű tortaformában: két laphoz, egyenként 2 tojás, kb. 1 csapott evőkanál kakaópor, 2 evőkanál liszt, 3 evőkanál cukor az egyik tortalaphoz,
a krémhez: 4 dl tejszín (lehet több is, akkor magasabb lesz), 10 dkg csokoládé, ízlés szerint 10-15 dkg porcukor, 1 evőkanál zselatin, kb, 0,75 dl víz,
a mázhoz: 5-6 dkg csokoládé, esetleg egy kiskanál olaj, akkor fényesebb lesz.
a krémhez: 4 dl tejszín (lehet több is, akkor magasabb lesz), 10 dkg csokoládé, ízlés szerint 10-15 dkg porcukor, 1 evőkanál zselatin, kb, 0,75 dl víz,
a mázhoz: 5-6 dkg csokoládé, esetleg egy kiskanál olaj, akkor fényesebb lesz.
Elkészítése:
A tésztához a tojásfehérjét kemény habbá vertem, majd hozzákevertem a sárgáját, a lisztet, a cukrot, a kakaóport, és kivajazott, lisztezett csatos tortaformában a két lapot külön-külön megsütöttem.
Amikor kihűlt, mindkét lapot kicsit körbe vágtam, és az egyiket visszahelyeztem egy kisebb, kb. 20 cm-es csatos formába (mivel a sütés után a kész tortalap kicsit kisebb lett, és hézag lett volna a tészta és a forma fala között).
Amikor kihűlt, mindkét lapot kicsit körbe vágtam, és az egyiket visszahelyeztem egy kisebb, kb. 20 cm-es csatos formába (mivel a sütés után a kész tortalap kicsit kisebb lett, és hézag lett volna a tészta és a forma fala között).
Ezután elkészítettem a mázat, melyhez a csokoládét gőz felett felolvasztottam, és a másik lapra öntöttem, késsel szépen elegyengettem, majd mikor a csoki már megszilárdult rajta, óvatosan cikkekre vágtam.
A jól lehűtött tejszínt felvertem, hozzáadtam a porcukrot. A gőz felett felolvasztott csokoládéba belekevertem a feloldott zselatint, ezt is hozzákevertem a felvert tejszínhez. Majd ráöntöttem az alsó lapra, és ráhelyeztem az előzőleg feldarabolt cikkelyeket.
Ajánlatos jó néhány órával, vagy egy nappal az étkezés előtt elkészíteni a tortát, és jól lehűteni.
Nagyon finom, könnyű de laktató torta. Lehet négyszögletes alakúra is készíteni, és kockákra felszeletelni, de mivel ez karácsonyra készült, így mutatósabb volt.
Ajánlatos jó néhány órával, vagy egy nappal az étkezés előtt elkészíteni a tortát, és jól lehűteni.
Nagyon finom, könnyű de laktató torta. Lehet négyszögletes alakúra is készíteni, és kockákra felszeletelni, de mivel ez karácsonyra készült, így mutatósabb volt.
VálaszTörlésÉva küldte........
Bizonyíthatom, hogy nagyon finom volt! Igazi karácsonyi édesség lett!
Kész cukrász vagy Katóka!
De kár hogy én ezt nem tudom bizonyítani!:-))Nagyon finom lehetett látszik hogy jó könnyű a krémje is.
VálaszTörlésKöszönöm mindkettőtöknek! Bár a kész cukrásztól sajnos még nagyon messze vagyok :)
VálaszTörlésValóban nagyon mutatós kerek tortaként! Finom sütemény!!!
VálaszTörlésJól néz ki tortaként sütve is, nagyon guszta! :)
VálaszTörlésNagyon szép, már én is sütöttem tortaként:) Nem vagyok oda a csokis sütikért, de ez nekem is kedvencem. Szép hétvégét:)
VálaszTörlésA Párom ezt meglátja, rögtön követelni fogja. Rajong érte. Nagyon szuperul néz ki, ügyes vagy!
VálaszTörlésKöszi lányok mindenkinek, örülök, hogy tetszett....
VálaszTörlésSzépséges tortát sütöttél karácsonyra. Én eddig kockára vágtam, de nagyon jó ötlet tortának megsütni. Már régen sütöttem, be is ütemezem a jövőhét végére.:)
VálaszTörlésNagyon csábító! Azért más hatása van tortának megsütve, mint szeletekben.
VálaszTörlésGizi, Gerdi köszi! Én most sütöttem először rigójancsit, de mindenkinek nagyon ízlett, és gyorsan elfogyott :)
VálaszTörlésÉn se sütöttem még rigójancsit, de sort kerítek rá, a tiedet meglátva nagy kedvet kaptam hozzá.
VálaszTörlésMutatós lett és biztos nagyon finom volt!
Több alkalommal is elkészítettem, a család rajong érte! :)
VálaszTörlésÖrülök neki, jó étvágyat hozzá :-)
Törlés