Ez a báránysült a karácsonyi menünk egyik része volt, a már tavaly is készített aszalt szilvás pulykamell mellett. A gyümölcsszósz mindkét húsféléhez jól illett, melyet szilvából és bogyós gyümölcsökből készítettem.
Hozzávalók: egy csík bárányoldalas (súlyát nem mértem, de a képen látszik, hogy mekkora), a pácolásához: olíva olaj (vagy normál napraforgó), só, szemes fekete bors, rózsabors, tárkony, a sütéséhez-főzéséhez őrölt bors, kb. 3 ágacska rozmaring, 1-1,5 dl fehérbor, 1-2 kiskanál kukoricakeményítő,
a szószhoz: kb. egy jó levesestányérnyi szilva, fehér-, piros- és fekete ribizli, áfonya (nekem ezek voltak a mélyhűtőben), egy kisebb lila hagyma, ízlés szerint cukor, 0,5 dl vörösbor, 1 cm friss gyömbér, koriander, római kömény és édeskömény, 1-2 kiskanál kukoricakeményítő.
a szószhoz: kb. egy jó levesestányérnyi szilva, fehér-, piros- és fekete ribizli, áfonya (nekem ezek voltak a mélyhűtőben), egy kisebb lila hagyma, ízlés szerint cukor, 0,5 dl vörösbor, 1 cm friss gyömbér, koriander, római kömény és édeskömény, 1-2 kiskanál kukoricakeményítő.
Elkészítése:
A húst feldaraboltam, és felhasználás előtt egy nappal bepácoltam a páchoz szükséges fűszerekkel, leöntöttem az olajjal, és hűtőbe tettem. Másnap az egészet serpenyőbe tettem, először nagy lángon a hús mindkét oldalát megsütöttem, majd felengedtem a borral, rászórtam az apróra vágott rozmaringot, és fedő alatt puhára pároltam. Közben az elfőtt levét vízzel pótoltam. A végén a keményítővel besűrítettem.
A szószhoz a ribizliket és az áfonyát rövid ideig főztem, majd átpasszíroztam, magjukat és a héjukat eltávolítottam. Az így kapott léhez adtam a feldarabolt szilvát, az apróra vágott hagymát, a reszelt gyömbért, a fűszereket, a bort, a cukrot, majd mikor készre főtt, a keményítővel ezt is besűrítettem egy kicsit.
A bárányoldalas még egyben |
A hús pácolása |
A szósz előkészítése |
A gyümölcsszósz tálalva |
A bárány a tányéron a szósszal, rizzsel és a nyáron eltett ecetes szilvával... |
Jaj, de jól néz ki, és miylen isteni lehetett! Nálam a bárány bármikor, bármilyen formában jöhet!:) Nekem is van egy nagy adagom még a fagyasztóban.:)
VálaszTörlésKatalin, boldog új évet kívánok nektek erőben, egészségben! És köszönöm nagyon szépen a karácsonyi és újévi jókívánságokat!:)
Ejha, nagyon finom lehetett. Gyönyörű a szószos tálkád, nagyon tetszik.
VálaszTörlésSedith, köszönöm a jókívánságokat, nektek is hasonlóakat!
VálaszTörlésGabriella köszi, a szószos tálka még a nagymamámé volt, egy régi darab, nekem is nagyon tetszik :)
Nagyon gusztusos a báránysülted, biztos finom volt! Szép a tálalás is.
VálaszTörlésÉn bárányhoz ritkán jutok, most is vettünk egy egész birkát, de ez már kicsit vénebb, ezt főzni fogom.
A bárányhús nem a kedvencem, de a nyáron otthon, kedvenc Nénémnél ettünk, s ízlett. Így biztosan a Tied is ízlene, ránézésre kimondottan! A gyümölcsszószt ott nem hagynám, arra vetettem elsőként szemet:-)
VálaszTörlésNagyon finomnak látszik, főleg a gyümölcsös mártással együtt pazar lakoma! :)
VálaszTörlésMarisz, Gerdi, Hankka, köszönöm....
VálaszTörlésNagyon finom lehet, de hol kapsz rózsaborsot?
VálaszTörlésKöszi Judit, a rózsaborsot még Anyukámtól kaptam, hogy hol lehet kapni, sajnos nem tudom....
VálaszTörlésHa hamarabb rátalálok, lehet így készítem!!! Nagyon finoman készítetted el!!! El is mentem a recepted, köszönöm :)
VálaszTörlés