2012. október 11., csütörtök

Kökénylekvár


A lekvár az üvegekben...

...és péksüteményen

Ehhez a lekvárhoz való kökényt a múlt hétvégén, a börzsönyi Nagy-hideg-hegyen tett kirándulásunk alkalmával szedtük. Bár a legideálisabb szedési idő inkább november lenne - de mivel egyre ritkábban találni kökénybokrokat, és rajtuk szép, egészséges kökényszemeket, és kitudja mikor járunk ismét ilyen helyen - így hát szedtünk belőle egy szép nagy adagot. Egy részéből készült ez a lekvár, másik részéből pedig szörp.
Veszít a fanyarságából, ha felhasználás előtt egy-két napra mélyhűtőbe tesszük.
De kiválóan "házasítható" almával, vagy csipkebogyóval is, ezek esetében is elveszti a fanyarságát. Ilyenkor az almát főzzük meg vízben, majd krumplinyomón nyomjuk át. Ha csipkebogyóval szeretnénk vegyíteni, akkor ezeket a bogyókat is főzzük meg külön, passzírozzuk le, és vegyítsük a lepasszírozott kökénypéphez.
Az almás változat itt tekinthető meg.

Hozzávalók: dércsípte kökény, ízlés szerinti cukor, dzsemfix, szalicil.

Elkészítése:
A kökényt megmostam, esetleges kis száraitól megtisztítottam, és kevés vízben feltettem főni. Hamar megpuhul, nem kell sokáig főzni. Ekkor apró lyukú szűrőn evőkanál segítségével átpasszíroztam, mivel a nagy magjai miatt más passzírozó nem nagyon használható hozzá.
Az így kapott gyümölcspéphez adtam a cukrot, és elkezdetem főzni. Kezdetben kevesebbet, aztán kóstoltam, hogy mennyi szükséges még hozzá. Mivel a kökény egy savanykás, fanyar gyümölcs, ezért több cukor kell hozzá, mint más lekvárokhoz. De a cukor mennyisége attól is függ, hogy mennyire érettek már a szemek, és ki milyen édesen szereti. 1 kg gyümölcspéphez kb. 60 dkg cukor kell, vagy ennél több. Mikor már jól felforrt, és úgy gondoltam hogy a cukor is elolvadt már benne, hozzáadtam a dzsemfixet, kb. 5 percig főztem még erős lángon. Forrón üvegekbe töltöttem, tetejére késhegynyi szalicilt tettem, rátekertem az üvegekre a fémkupakot, és száraz dunsztban hagytam kihűlni.

Finom, pikáns lekvár lesz belőle.

A megmaradt "törköly" felhasználható szörp készítésére. Fel kell engedni vízzel, kicsit főzni, majd ismét lepasszírozni. Ekkor már használhatunk krumplinyomót is hozzá. A szörp készítése itt látható, egy régebbi bejegyzésemben.

A kökényszemek még az ágakon

Már otthon, főzés előtt

A megfőtt kökények, ekkorra már szép színűk lesz

Az apró lyukú szűrőn való átpasszírozás
 (ezt a képet még két évvel ezelőtt a kökény szörp
 átpasszírozásakor készítettem, de a lekvárnál is
ugyanígy kell eljárni)



16 megjegyzés:

  1. Na ezt biztosan megkostolnám, olyan jól néz ki, és nagyon finom is lehet.

    VálaszTörlés
  2. Nem tudom pontosan milyen is az íze? Olyan fanyarnak képzelem.Nagyon szép sötét a színe a bokrokon pedig olyan mint a fekete szőlő!Megkóstolni szívesen megkóstolnám !

    VálaszTörlés
  3. Én is olyan fanyarnak gondolom az ízét, megkóstolnám szívesen! :) A színe gyönyörű! :)

    VálaszTörlés
  4. Gyönyörű színe van, egyszer régen kóstoltam ilyet, nekem nagyon ízlett:) Sajnos itt még nem láttam, ahol lakunk, vagy csak nem voltam figyelmes.

    VálaszTörlés
  5. Köszi szépen mindenkinek! Ez egy kicsit érhetett volna még, ha akartok csinálni, várjátok meg a hónap végét, vagy november elejét. Ezek a bokrok nagyon messze voltak ahhoz, hogy csak ezért még egyszer odamenjünk, így hát szedtünk belőle. Ha érett a kökény nem szabad fanyarnak lenni, inkább csak azt mondhatnám, hogy pikáns, savanykás is, és a cukortól édes is egyben. Egy próbát azért megér, ha valaki lát szép kökényt. A szörp is nagyon finom belőle.

    VálaszTörlés
  6. Nálunk általában ilyen lekvárral készül a vadpörkölt, imádom!

    VálaszTörlés
  7. Katalin és hogyan tetted dércsiptévé?
    Mondjuk, egy picit betenni a fagyasztóba? Vagy ez butaság? Én is tudok egy kis bokrot, de a múltkor megkóstoltam, mit ne mondjak... Valami nagyon fanyar volt:( Tudom, hogy nem most van az ideje, de ahogy te is elkészítetted... Vagy a dércsipéstől függetlenül is élvezhető lekvár lesz belőle?

    VálaszTörlés
  8. Roza: dércsíptévé sajnos nem tudtuk tenni :) Tavaly egy kicsit korán szedtük, de hát akkor voltunk ott, ahol szép kökények voltak, így leszedtük. A lekvár eléggé "pikáns" lett, a szörp teljesen jó volt. Talán egy hónapot is kellett volna még várni a szedésével, mert más években október végén, november elején szoktuk szedni. Mostanában én is kóstoltam kökényt, ránézésre már teljesen szépek voltak, de még nagyon fanyarok :) Szerintem október vége előtt nem érdemes szedni.

    VálaszTörlés
  9. Egy másik helyen olvastam, hogy 1-2 napra érdemes betenni a fagyasztóba, mert ez sokat elvesz a fanyar ízből. Gondolom így lehet dércsíptévé tenni! Én még nem próbáltam, de nemsokára...

    VálaszTörlés
  10. Köszi a jótanácsot, lehet hogy majd megpróbálom ezzel a módszerrel.

    VálaszTörlés
  11. Az idén ráálltam a projektre és nem nyugodtam, míg rá nem találtam az engem váró kökénybokorra:)) A falutól nem messze található és a dér már kétszer is megcsípte. Szedtem belőle 3 tejfölös vödörnyit, és a te recepted szerint fogom elkészíteni lekvárnak!:)

    VálaszTörlés
  12. Katalin, nem tudok Önnek képet küldeni, hogy a bokor amit kökénynek hiszek, valóban az lenne.? Ránézésre biztosan tudna segíteni nekem, nehogy mást szedjek le.... Jó lenne eljuttatnom a képet, köszönöm előre is :-)

    VálaszTörlés
  13. Kedves Névtelen!

    A blogom jobb oldali sávjában kint van az e-mail címem, oda nyugodtan küldhet képet, amit megnézhetek, és ha tudok segítek...

    VálaszTörlés
  14. Most fogom elkészíteni lekvárnak😋

    VálaszTörlés