Hozzávalók: egy kisebb, vagy egy fél nagyobb karfiol, 1-2 szál fehér- és sárgarépa, 1 hagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, petrezselyem és zellerzöldje, esetleg egy darabka zellergumó, liszt, olaj, só, törött paprika.
Elkészítése:
A rózsáira szedett karfiolt a felkarikázott répákkal, a hagymával, fokhagymával, petrezselyem- és zellerzöldjével hideg vízbe feltesszük főni. Sózzuk, majd készre főzzük. Vigyázzunk, mert nem jó, ha a karfiol nagyon puhára fő.
Olajból és lisztből vékony rántást készítünk, megszórjuk kevés törött paprikával, és berántjuk vele a levest.
Karfiolt mindig szoktam a fagyasztóba tenni, télire. De előtte blansírozni kell. Egy-két percre forró vízbe kell tenni - közben a lábos maradjon a tűzön -, utána hideg vízzel leöblíteni, majd ha megszikkadt, tehetjük a mélyhűtőbe. Így télen is készíthető belőle leves, rántott karfiol, vagy párolva vegyes zöldségekkel együtt köret, stb..... Viszont fagyasztott karfiol sokkal gyorsabban puhul.
Karfiolt mindig szoktam a fagyasztóba tenni, télire. De előtte blansírozni kell. Egy-két percre forró vízbe kell tenni - közben a lábos maradjon a tűzön -, utána hideg vízzel leöblíteni, majd ha megszikkadt, tehetjük a mélyhűtőbe. Így télen is készíthető belőle leves, rántott karfiol, vagy párolva vegyes zöldségekkel együtt köret, stb..... Viszont fagyasztott karfiol sokkal gyorsabban puhul.
De guszta ez a leves!:) Bár gyakran használok karfiolt levesekbe, szinte sosem ő a főszereplő, pedig szeretjük, és meg is érdemelné. Na, majd ezután...:)
VálaszTörlésEjha, de guszta ez a leves:)
VálaszTörlésDe fincsi is lehet! Én nagyon szeretem a karfiolt, de hátrányos helyzetűvé vált, ugyanis a gyerekek nem eszik meg. Azért néha veszek, s kirántom, vagy rakott karfiol lesz belőle.
VálaszTörlésNagyon finom a karfiol leves, nálunk is gyakran készül:) Előfordult már sokszor velem, hogy szétfőztem a karfiolt, de ilyenkor krémlevessé alakítom:)
VálaszTörlésKöszi lányok, mindenkinek!
VálaszTörlés