A 2012-es év Ország tortája a magam módján |
Egy szelet a tortából |
A hétvégén én is megpróbálkoztam az Ország tortájának "másolatával", sokat dolgoztam vele, de nagyon finom lett. Próbáltam megközelítőleg az eredeti recept szerint eljárni, még az alma is állítólag szabolcsi, legalábbis a piacon, ahol vettem, az volt mellé írva. A tésztájába kicsit kevesebb cukrot tettem, de így is elég édes lett.
A 2012-es év Ország tortája, a szabolcsi almás máktorta Pintér Zsolt veszprémi cukrászmester alkotása volt, az eredeti recept képekkel, leírással itt tekinthető meg, én is erről készítettem, de a bejegyzésem végére azért bemásoltam az eredeti hozzávalókat és az elkészítés menetét, hátha valaki eszerint szeretné elkészíteni, és akkor itt mindjárt kéznél van.
Hozzávalók nálam egy db 22 cm átmérőjű
tortához:
a tésztához: 6 tojásfehérje, 20-24 dkg cukor, 20 dkg mák, 8 db babapiskóta, 1 nagyobb Jonatán alma (kb 13-15 dkg), 1 citrom reszelt héja,
a krémhez: 6 dl tej, 7 dkg kukorica keményítő (nekem csak kb 3 dkg keményítő volt itthon, ezért egy vaníliás pudingot kevertem még hozzá), 6 tojássárgája, 10-13 dkg cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 2 dl tejszín,
az almatöltelékhez: 50 dkg Jonatán alma, 5 dkg margarin, 5 dkg cukor, kb. 2 kiskanál fahéj, fél citrom leve,a díszítéshez: 1 alma, 1-2 kanál cukor, citromlé, 2-3 evőkanál cukrozott darált mák.
Elkészítése:
Először a tésztáját készítettem el. A tojásfehérjét kemény habbá vertem, hozzáadtam a cukrot, a darált mákot, az összezúzott babapiskótát, a lereszelt almát és citromhéjat. Kivajazott és lisztezett szétnyitható tortaforma alsó lapjára vékonyan rákentem a tésztából, és a 6 db tésztalapot egyenként sütöttem meg. Egy-egy lap kb. 12-14 perc alatt sült meg nekem is.
Ezután az almás tölteléket készítettem el. Az almát meghámoztam, lereszeltem, hozzáadtam a margarint, a cukrot, a citromlét és a fahéjat, majd megpároltam, hogy jó sűrű legyen, teljesen hagytam elfőni a levét.
Végül a krémet készítettem el. A tojássárgájákhoz adtam egy keveset a tejből, a pudingporral, a keményítővel és a vaníliás cukorral simára kevertem. A tejet felforraltam a cukorral, majd folyamatos kevergetés közben hozzáadtam a sárgájás keveréket, és sűrűre főztem. Mikor langyosra kihűlt, óvatosan hozzákevertem a felvert tejszínt.
Végül megkezdtem a torta összeállítását. A hat lap közé felválva kerül a krém és az almás töltelék. Először 2-2 lap közé kentem az almás tölteléket, ami majd középre került. Az alsó lapot megkentem krémmel, ez az 1. lap, rátettem a már almás töltelékkel megtöltött 2-3. lapot, erre kentem a második krémréteget, majd jött a másik almás töltelékkel megkent 4-5.lap. Erre ismét krémet kentem, és tetejére az utolsó lapot. A maradék krémet a tetejére és a torta oldalára kentem. Ezután kidíszítettem a tetejét. Cukrozott darált mákot szórtam egy szív formájú sablonon át a torta tetejére, köré almaszeleteket tettem, melyet előtte enyhén cukros, citromleves vízben megpároltam, és egyik oldalukat szintén cukros darált mákba forgattam. A végén az oldalát is megszórtam a mákkal, majd jól lehűtve szeleteltem csak fel, és tejszínhabbal tálaltam.
Bár nem látszik sok különbség, de hátul a már megsült tésztalapok vannak, elől pedig egy még sütésre váró lap |
A töltelékek és a torta összeállításának megkezdése |
Az almás töltelék |
A felső lap, és a "bevakolás" van már csak vissza |
A már gyorsan fogyatkozó torta |
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
A Szabolcsi almás máktorta eredeti receptje:
3 db 16 szeletes 22 cm Ø
tortához
Tészta:
tojásfehérje 1,6 kg
kristálycukor 1
kg
darált, hőkezelt mák (IREKS-STAMAG, Mantler) 0,6 kg
édes morzsa 0,2
kg
hámozott, reszelt alma (Jonatán vagy Idared ) 0,4 kg
1 citrom reszelt
héja
A tojásfehérjéből a cukorral kemény habot verünk. A mákot, a morzsát
és citromhéjat a reszelt almával összekeverjük, majd óvatosan hozzákeverjük a
tojásfehérjéhez. Olajozott, lisztezett sütőlemezekre18 db doboslap vastagságú
tortalapot kenünk. 200 ºC-os sütőben 12- 14 percig sütjük. Sütés után melegen
alávágunk. Csak közvetlenül a betöltés előtt szúrjuk ki, mivel a laza szerkezet
miatt esetleg kicsit zsugorodhat a lap. Így akár 1-2 nappal előre kisüthetjük a
masszát.
Krém:
tej 1,8 l
cukor 0,39 kg
kukorica keményítő
0,21 kg
tojás sárgája 9 db
vaníliarúd 1 db
tejszínhab 0,75 kg (35 %-os
állati)
Kevés tejjel simára keverjük a keményítőt és a tojássárgáját. A
többi tejet, a cukrot és a kikapart vaníliarúd tartalmát felforraljuk, majd a
folyamatos keverés közben hozzáadott keményítős tojássárga keverékkel besűrítjük. Kicsit szilárdabb krémet kapunk az általában használtaknál, mert nem
akartunk egyéb kötőanyagot (pl. zselatin, lékötő stb.) felhasználni a torta
elkészítéséhez. A kihűlt krémhez óvatosan hozzákeverjük a felvert tejszínt. (A
jobb és tartósabb állag eléréséhez lehetőleg 35 %-os zsírtartalmú tejszínt
ajánlunk.)
Almatöltelék:
Reszelt hámozott alma (Jonatán vagy
Idared) 1,5 kg
vaj 0,15 kg
cukor 0,15 kg
őrölt fahéj 1,5 dkg
citrom 2
db
Az almát meghámozzuk, lereszeljük, a cukorral, 2 citrom levével, fahéjjal
vajon megpároljuk, majd kihűtjük.
Betöltés:
A betöltéshez hat lap
közé felváltva rétegezzük a krém- és almatölteléket:
3 réteg egyenként 20-22
dkg tejszínnel lazított krém,
2 réteg egyenként 30-32 dkg
almatöltelék.
Az alma egyszerűbb elegyengetését könnyíti, ha az almával
töltött 2-2 lapot előre az asztalon összetöltjük (talán egyszerűbb kézzel
elsimítani). Ezután az alsó lapot megkenjük krémmel és ráhelyezzük a már
almával töltött 2-3. lapot. Erre kenjük a második krémréteget és rátesszük az
almával töltött 4.-5. lapot. Ezek tetejére ismét a krémtöltelék kerül és
ráhelyezzük az utolsó lapot is. Kicsit dermesztjük, majd a maradék krémből a
tetejét és az oldalát lekenjük.
Díszítés:
A torta oldalán az alsó
2,5-3 cm-t darált mákkal panírozzuk. Tetején a közepét kb. 7 cm-es kiszúró
segítségével mákkal megszórjuk. A díszítéshez használt almát meghámozzuk,
negyedelve kevés cukorral és citromlével megdinszteljük. Miután kihűlt,
vékony szeletekre vágjuk és belső élét darált mákba mártjuk. A kész tortát 16
szeletre felvágjuk, vaxoljuk. Szeletenként krémstuffokkal és a mákos
almaszeletekkel díszítjük.
Csodaszép lett! Nagyon ügyes vagy. :)
VálaszTörlésNagyon guszta! :) Épp a napokban kóstoltam cukrászdában, szerintem nagyon finom torta! :)
VálaszTörlés
VálaszTörlésÉva küldte.....
Köszönjük a sok munkával járó
"ország torta" bemutatását a
receptekkel.
Tanusíthatom, hogy tényleg finom is,meg szép is.
Csudaszép lett, én tutira el fogom újra készíteni, mert nálunk nagyon-nagy kedvenc lett...:)
VálaszTörlésDe bátor vagy! Én nem merészkedtem még csak gondolni sem az ország tortájának megsütésére:-) Csodaszép lett, a szelet is nagyon guszta. Ügyes vagy!
VálaszTörlésKöszönöm mindenkinek. Nem volt nehéz megcsinálni, csak nagyon sokáig tartott :) Megenni persze könnyebb volt :)
VálaszTörlésKedves Katalin!Az lenne a kérdésem,hogy elözö nap elkészithetö -e a torta?
TörlésTermészetesen. A tortákat én midig előző nap szoktam elkészíteni, hogy tudjanak összeérni. Úgyhogy ezt is nyugodtan meg lehet sütni előző nap. Hűtőben tárolva majdnem egy hétig ehető, ha még marad belőle :-)
TörlésNagyon szép lett a tortád!! Bizony Te jól megadtad a módját, sok időd rámehetett mire külön-külön megsütötted a lapokat, de a végeredmény nagyon guszta. Én leegyszerűsítettem, de úgy is nagyon finom volt.
VálaszTörlésNagyon szép Katalin, olyan ügyes vagy. :)
VálaszTörlésGizi, Gabriella, köszönöm nektek is.
VálaszTörlésCsodás ez a torta! De szívesen megkóstolnám!
VálaszTörlésNagyon ügyes vagy, remek tortát remekeltél :) !!!!!!
VálaszTörlésÉn is köszönöm ... nálunk szülinapi torta lett belőle ...a vendégek nagyon meg voltak elégedve ... szép is volt, és nagyon finom.
VálaszTörlés