A Borbás Marcsi szakácskönyve című vasárnap délutánonként sugárzott adást mindig meg szoktuk nézni a TV-ben, és néha van ami annyira megtetszik, hogy én is elkészítem a látottak alapján. Most - néhány hete - ezen a finom, tartalmas, számunkra különleges levesen akadt meg a szemem. Köleses bojtár fazék elnevezéssel, ami egy kunsági pásztor leves volt.
Nagyon finom lett, ajánlom mindazoknak, akik szeretik a vidéki ízeket, a füstölt szalonnás ízvilágot, a tartalmas leveseket, amik szinte laktató egytálételek. Egy próbát mindenképp megér, nekünk nagyon ízlett!
Azonkívül hogy finom, a köles egy nagyon egészséges gabona, a benne található rostok
segítenek az emésztésben, elősegítik a gyomor jó működését. Valamint
segítenek a vércukorszint szabályozásában is. Vitaminokban, ásványi anyagokban, rostokban és fehérjében gazdag. Emellett gluténmentes, ami előnyös azok számára, akik lisztérzékenyek vagy gluténérzékenyek - szerencsére mi nem.
Az eredeti hozzávalók: 15 dkg füstölt szalonna, 50 dkg marhalábszár vagy birkahús, 1 hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 20 dkg vegyes zöldség (fehér- és sárgarépa, karalábé), 4-5 szem krumpli, 1 kápia paprika, 1 zöldpaprika, só, 2 evőkanál pirospaprika, 1 teáskanál köménymag, 20 dkg köles.
Az eredeti hozzávalók: 15 dkg füstölt szalonna, 50 dkg marhalábszár vagy birkahús, 1 hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 20 dkg vegyes zöldség (fehér- és sárgarépa, karalábé), 4-5 szem krumpli, 1 kápia paprika, 1 zöldpaprika, só, 2 evőkanál pirospaprika, 1 teáskanál köménymag, 20 dkg köles.
Egy nagyjából megfelezett mennyiségű hozzávalókból meg is főztem, még május első felében....
Hozzávalók nálam: 6-8 dkg füstölt szalonna, 25 dkg marhalábszár, 1-2 kiskanál sertészsír, 1 hagyma, 1-2 kiskanál házi sózott hagymakrém, 2 gerezd
fokhagyma, 2-2 szál fehér- és sárgarépa, 3 szem krumpli, 1-2 szelet kápia paprika, fél-egyharmad erős zöldpaprika, só, 1 evőkanál
pirospaprika, fél teáskanál köménymag és darált bors, 10 dkg köles.
Elkészítése:
A szalonnát kis kockákra vágtam, és kevés zsíron kiolvasztottam. Rádobtam az apróra vágott hagymát, a sózott hagymakrémet, majd a szintén kis kockákra vágott paprikákat és a fokhagymát. Így együtt sütögettem-pároltam, majd hozzáadtam a felkockázott húst, amit fehéredésig pirítottam még. Ezután megszórtam a pirospaprikával, a borssal, a köménymaggal, és felöntöttem vízzel. Gyengén sóztam még.
Mikor a hús jó 2/3-ig megpuhult hozzáadtam a karikára vágott fehér- és sárgarépát. Újabb pár perc főzés után a kockára vágott krumplit is beletettem a levesbe, majd egy 5 perc múlva a kölest is beleszórtam. Ez utóbbinak 15-20 perc főzési idő elegendő.
Ezzel el is készült a leves, amiből máris jóízűen falatozni tudtunk egy-egy szelet friss kenyérrel, egy pohárka rozébor kíséretében.
Ha több vízzel felöntve, hígabbra készítjük, akkor fogyaszthatjuk levesként, viszont kevesebb vízzel egy laktató egytálételt kapunk.
Mikor a hús jó 2/3-ig megpuhult hozzáadtam a karikára vágott fehér- és sárgarépát. Újabb pár perc főzés után a kockára vágott krumplit is beletettem a levesbe, majd egy 5 perc múlva a kölest is beleszórtam. Ez utóbbinak 15-20 perc főzési idő elegendő.
Ezzel el is készült a leves, amiből máris jóízűen falatozni tudtunk egy-egy szelet friss kenyérrel, egy pohárka rozébor kíséretében.
Ha több vízzel felöntve, hígabbra készítjük, akkor fogyaszthatjuk levesként, viszont kevesebb vízzel egy laktató egytálételt kapunk.
![]() |
A hozzávalók |
![]() |
Elkezdődik a főzés, benne a hagyma, a szalonna, a fokhagyma és a paprika..... |
![]() |
....majd a hús is |
![]() |
Amikor a hús háromnegyedig megpuhult, hozzáadjuk a zöldségeket, és utána a krumplit is...... |
![]() |
...majd a kölest is |
![]() |
Lehet tányérokba szedni |
Minden nagyon jó, minden nagyon szép - de én azt a 2féle répát biztos nem tenném bele. Ha kipróbálom, én biztos anélkül fogom tenni. A hagymakrém nagyon jó ötlet, egyszer kipróbáltam, aztán elfogyott, aztán nem csináltam újra,nem is tudom, miért ? Na majd most.....
VálaszTörlésKöszönöm Mari, nagyon finom volt, készítsd el te is, csak ajánlani tudom. Mi nagyon szeretjük levesekben a répákat, gulyásba is mindig teszek. Marcsi még karalábét is tett bele, azt én kihagytam, de a fehér- és a sárgarépa nagyon jó volt benne. Jó főzést és jó étvágyat kívánok majd hozzá!
TörlésA hagymakrém is nagyon jó ötlet volt Apukámtól, én is szeretem használni.
Nagyon guszta és finom tartalmas leves lehet!
VálaszTörlésKöszi szépen Éva, finom, laktató volt!
TörlésNagyon guszta, és finom!! Mi is szeretjük az ilyen egytálételeket, leveseket. Kölest szívesen használom, így van is itthon.... kifogom próbálni a recepted alapján.
VálaszTörlésKöszönöm Éva, jó étvágyat majd, ha elkészíted! Biztos fog ízleni.
TörlésNagyon ínycsiklandó. A képek is gyönyörűek. Gulyásba mèg nem raktam kölest, de egyszer kipróbálom.
VálaszTörlésKöszönöm Ani, téged is arra biztatlak, hogy próbáld ki, mert nagyon finom!
TörlésHű milyen csodás leves. Jó tartalmas, színes, laktató. Sajnos én ritkán használok kölest, akkor is inkább köretnek. Mindig jó felfedezni, hogy egy-egy alapanyag mi mindenre használható.
VálaszTörlésKöszi szépen Nea, finom volt a leves, és ha egészséges is, akkor duplán jó!
Törlés