2025. május 4., vasárnap

Húsos-juhtúrós penne


Tálalva....

...és a kisült tészta még kimerése előtt  - tetején már pár szem szalonnapörc

Egész közelről

Végül egy tányérba kiszedett porció 😋


Finom, tartalmas, laktató csőben sült tésztaféleség, kiváló egy leves után második fogásként ebédre, vacsorára.
 
Hozzávalók, a tésztához: 25 dkg penne (száraztészta), 
a húsos raguhoz: 25 dkg darált hús, 5 dkg füstölt szalonna,  1 nagyobb hagyma, 2 gerezd fokhagyma, só, őrölt piros paprika, bors és köménymag, majoránna,  
a tészta rétegek közé: 10 dkg juhtúró, 
a tetejére: kb. 2 dl tejföl és 6-8 dkg reszelt sajt, 
tálalásnál: kisütött szalonnapörc és friss bazsalikom levelek.

Elkészítése:
Először a tésztát főztem ki. Közben elkészítettem a húsos ragut.
A szalonnát kis kockákra vágtam, kisütöttem és kivettem a zsírból. A zsíron megdinszteltem az apróra vágott hagymát, a fokhagymát, majd hozzáadtam a darált húst is. Sóztam és fűszereztem. Együtt készre pároltam, majd visszatettem bele a szalonnapörcöket. Ezzel el is készültem.
A sütőtálam alját enyhén olajoztam, beleöntöttem a tészta harmadát, rá a húsos ragu és a juhtúró felét és egy-két kiskanál tejfölt. Ezután belekerült a tészta második harmada és a töltelék megmaradt másik fele, tetejét pedig beborítottam a megmaradt tésztával. Tetejét megkentem a tejföllel és megszórtam a reszelt sajttal.
Sütőben szép pirosra megsütöttem, és a tetejére, illetve a tányérokba kimert adagokra szórtam a tészta tetejére szánt kisült szalonnát. 
 
Már szép nagyra nőtt a télen elvetett, szobában növesztett bazsalikomom, aminek a friss, üde levei nagyon finomak voltak és jól passzoltak a tésztához. (Sajnos a bazsalikom levelek hamar elszíneződnek, ha forró ételhez érnek, de ízüket ez nem befolyásolja, csak a látványukat...)


A kifőtt tészta rétegezése a húsos raguval

Rajta már a tejföl is, és rámorzsolva a juhtúró

Teteje megkenve tejföllel.....

....megszórva reszelt sajttal - vagyis elkezdve...



10 megjegyzés:

  1. Hú, de jól néz ki! Ez bizony nagyon finom lehetett! Ritkán jutok juhtúróhoz, de most nagyon megkívántam, szerzek valahogy és elkészítem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Ani, nagyon finom volt, szeretjük a juhtúrót! Itthon már nagyon rég nem vettünk, Torockóról szoktuk hozni, egy-másfél évig simán eláll a mélyhűtőben. Ez is a tavaly Pünkösdkor hozottból készült.

      Törlés
  2. Nagyon guszta és finom lehetett!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen Éva, tényleg nagyon finom és laktató volt!

      Törlés
  3. Nagyon finomat főztél, olyan guszta, hogy meg is kívántam.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Éva, nagyon finom volt! Ha szeretitek a juhtúrót, készítsd el Te is.

      Törlés
  4. Ilyen tészta-variációt még nem ettem, de csupa finomság van benne, tehát a kész alkotás is finom lehet. Nem tudtam, hogy a juhtúrót el lehet tenni - köszönet az infóért.(Én legutóbb a Li...-ben vettem.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Mari, finom volt. Ezt a változatot én kreáltam, még van a tavaly eltett torockói juhtúróból. Nagyon jól hagyja magát fagyasztani, utána akár tésztákhoz, sütőben elkészítve, vagy pogácsákhoz, de körözötthöz is kiváló. Minden változatát szeretjük.

      Törlés
  5. Nagyon szeretem a rakott ételeket, de juhtúróval még eddig nem próbáltam. Sütéskor biztosan jól összesimulnak az ízei. Tetszik az "alkotásod", szívesen meg is kóstolnám, ha lehetne.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Nea, nagyon finom volt! Ha szeretitek a juhtúrót, készítsd el, egy próbát mindenképpen megér 😋😋.

      Törlés