2025. május 16., péntek

Vajas-tejes kifli TangZhong eljárással


Tálalva a kiflik....



Kettévágva, vajjal megkenve, sok zöldséggel....



Reggelire fügelekvárral is nagyon finomak voltak

Végül az egyik kifli csücske, mókásan kidekorálva 😁


Rég nem vettünk már bolti vagy pékségi kiflit, néha sütök itthon. Most kivételesen finomra sikerültek, amit nagy valószínűséggel a TangZhong eljárásnak köszönhetek. 
Vacsorára készültek, amit csak házi vajjal megkenve, megsózva és zöldségekkel - retekkel, lila hagymával, salátával és paprikával - ettünk, nem is hiányzott hozzá semmi más. 
Mivel nem vagyunk nagy étkűek, kettő még maradt másnap reggelre. Akkor is ugyanolyan finomak - belül puha, kívül ropogósak - voltak. Ekkor vajjal és őszibarack-füge lekvárral megkenve fogyasztottuk el jóízűen .

Hozzávalók 5 db kifli tésztájához: 25 dkg liszt, 1,5 dl tej, 1,25 dkg élesztő, 1 kiskanál cukor, 5 dkg vaj (nem margarin!), 1 kiskanál só,  
a TangZhonghoz: 1 dl tej, 2,5 dkg liszt, 
a kisodort tészta megkenéséhez: kb. 4 dkg vaj, 
a teteje megkenéséhez: 1 tojás fele, harmada.

Elkészítése:
Először a TangZhong-ot készítettem el, ami egy japán eljárás, amikor a vizet vagy tejet pár perc alatt összefőzzük a liszttel, de nem forraljuk. Miután besűrűsödik hagyjuk teljesen kihűlni. Ettől finomabb, lágyabb lesz a tészta.
Ehhez a lisztet elkevertem a tejjel, és pár perc alatt sűrűre főztem, hagytam hűlni.
Közben felfuttattam az élesztőt a 1,5 dl tejjel és a kiskanál cukorral, majd az összes hozzávalóval bedagasztottam a tésztát.Hagytam kelni.
Mikor megkelt téglalap alakúra kisodortam, és feltekertem mint egy bejglit. Öt részre vágtam, és mindegyiket kis cipó formára kigömbölyítettem.
Ezután mindegyiket vékonyra kisodortam, ovális formájúra, vagy inkább körte formájúra. Vékonyan megkentem őket a lágy vajjal, és felsodortam.
A kifliket sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztattam, és megkentem tojással. Újabb negyedóra pihentetés után előmelegített sütőben szép pirosra megsütöttem.
Még langyosan elkezdtünk enni belőlük, vacsorára. Csak vajjal megkenve, megsózva, lila hagymával, retekkel, kápia paprikával, más nem is hiányzott hozzá.


A megkelt tészta

A feltekert és feldarabolt tészta, valamint kis cipó formára kigömbölyítve

Egyenként kisodorva

A kiflik már a tepsiben....

....és megkenve tojással. Lehet sütni.



15 megjegyzés:

  1. Nagyon szépek és finom lehetett ! Már én is készítettem ezzel a technikával egyszer egy fahéjas csigát és egy kenyeret is nagyon jó puha a tészta.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Éva, finomak voltak. Más kelt süteményekhez is nagyon jó választás ez a technika, ahogy te is írod.

      Törlés
  2. Nagyon guszta kifliket sütöttél, finom vacsorátok volt!! Én is többször sütöttem már ezzel az eljárással, és valóban sokkal finomabbak, és puhábbak a péksütemények, kenyerek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Éva, örülök, hogy most ezt a kiflit is így készítettem, nagyon finomak lettek.

      Törlés
  3. Én meg ezt a TangZhong-ot még nem hallottam...ki fogom próbálni a következő kenyérsütésnél. Nyilván nem csak kiflihez jó....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Mari, próbáld ki, kenyér sütéshez is nagyon jól bevált már nekem:
      https://katalin-konyha.blogspot.com/2024/08/unnepi-kenyer-augusztus-20-ra-feher.html

      Törlés
  4. Nagyon kis helyesek lettek. Öröm egy ilyen "saját" darabba beleharapni. Én még nem próbáltam et a technikát, de sok jót hallottam róla.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen Nea, finomabb így a tészta, próbáld ki egyszer! 😊

      Törlés
  5. Hú, de jól néznek ki! Már máskor is sütöttél ezzel az eljárással. Nem tudom, hogy tk liszthez használható-e.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Ani! Jól emlékszel, én többször sütöttem már így. Nagyon jól bevált.
      Szerintem tk liszttel is jól működik. Esetleg a TangZhong-hoz használj fehér lisztet, azt az egy-két dekát.

      Törlés
  6. Szia, én most hétvégén Limarától a "napraforgót" szeretném elkészíteni, az is kelt tészta, szerinted működne ez a módszer annál is? Annyira megtetszett amit sütöttél, kipróbálnám, de befürödni nem szeretnék. 😀😀
    Köszönöm, ha válaszolsz

    https://www.limarapeksege.com/2011/03/napraforgo.html

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Ági, szerintem a "napraforgóhoz" is működne, hisz nemcsak kenyérfélékhez, hanem kalácstésztákhoz is nagyon jó megoldás. El nem ronthatja.
      Jó sütést kívánok!

      Törlés
    2. De jó, köszönöm, hogy ilyen gyorsan válaszoltál, mindenképpen kipróbálom, nagyon kedves vagy! 🌸🌸🌸

      Törlés