2025. március 10., hétfő

Vadas marhapofából






Szép marhahúst kaptunk a piacon, így adott volt, hogy vadas lesz belőle, mert idén még nem volt az asztalunkon.

Már van több vadas recept a blogomon, mind különbözik egy kicsit a másiktól, ízre is és kinézetre is, de abban egyeznek, hogy mindegyik nagyon finom volt. Volt, amelyiket úgy készítettem, hogy a zöldségeknek csak a felét turmixoltam le, és krumpli krokettel ettük, és volt amelyiket pulykahúsból főztem. Most szarvacska tésztával tálaltam - én ezzel szeretem a legjobban -, de volt régebben hogy zsemlegombóccal. És egyszer nyúlhúsból is készült, az is nagyon finom volt.
Marhahúsból a legjobb, de főztem már pulykából is, az is ízlett. Persze vadhúsból lenne az igazi, de ahhoz még nem volt szerencsén hozzájutni,

Hozzávalók: 40 dkg szeletelt marhapofa,
a páchoz: 1 nagy hagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, mustár, olívaolaj, néhány babérlevél, borókabogyó, szemes fekete bors és zöld bors, szegfűbors,
 a főzéskor: 1 hagyma, kb. 3 sárgarépa, 1 fehérrépa, 1 db alma, egy darabka zeller gumó, egy kis darabka karalábé, pici cukor vagy méz, 1-2 kiskanál gulyáskrém vagy paradicsomkrém, 1 db erőleves- vagy húsleveskocka, 1-2 késhegynyi kurkuma,  fél dl rozé bor, 
a végén a mártás ízesítéséhez: kb 4 púpozott kiskanál csipkebogyó lekvár és ugyanennyi tejföl, és ha szükséges pici cukor vagy méz.

Elkészítése:
A húst főzés előtt 1-2 órával (de akár 1 nappal előbb is lehet) bepácoltam. Ehhez a hússzeleteket még nem sóztam, csak megkentem mustárral és egy kis olajjal, mindegyik szelet közé tettem hagymakarikákat, babérlevelet, borókabogyót, szemes fekete és zöld borsot és szegfűborsot. A végén a tetejére is öntöttem olajat, hogy nagyjából ellepje a húst, majd hűtőszekrénybe tettem főzéséig.
Ekkor a hússzeleteket a pác olajában hirtelen átsütöttem, majd kivetem. 
A megmaradt zsiradékon üvegesre pároltam egy apróra vágott vöröshagymát, hozzáadtam a pácban lévő hagymát, fokhagymát, a feldarabolt zöldségeket, az almát, a pác fűszereit, a főzésénél felsorolt többi ízesítőt is, és sóztam is. 
Rövid ideig pároltam a zöldségeket, majd felöntöttem vízzel, és beletettem az elősütött hússzeleteket is. 
Így főztem mindent együtt, időközben hozzáöntöttem a bort - és ha elfőne nagyon a vizét, azt is pótolhatjuk.
Amikor a hús is, és a zöldségek is puhára, omlósra  főttek, kivettem a húsokat, a zöldségeket pedig leturmixoltam.
Ekkor ízesítettem még a szaftot a lekvárral és elkevertem bene a tejfölt is. Még egyszer kiforraltam, visszatettem bele a hússzeleteket, és gyakorlatilag tálalható volt.


A bepácolt hús....

...és az elősütése...


A húson rajta van már a zöldség is

A kész vadas leturmixolt szaftja

 
 
 
Múlt héten Mözsön Édesapámnál töltöttem 3 szép napot, nála a kertben fényképeztem
ezeket a szép virágokat:

Még szépen nyíltak a hóvirágok



Májvirág

A téltemetők is most hozták az utolsó virágjait.....

....talán tényleg itt a tavasz

És a lakásban telelő aloe szép virágját is láthattam....




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése