2025. március 10., hétfő

Vadas marhapofából






Szép marhahúst kaptunk a piacon, így adott volt, hogy vadas lesz belőle, mert idén még nem volt az asztalunkon.

Már van több vadas recept a blogomon, mind különbözik egy kicsit a másiktól, ízre is és kinézetre is, de abban egyeznek, hogy mindegyik nagyon finom volt. Volt, amelyiket úgy készítettem, hogy a zöldségeknek csak a felét turmixoltam le, és krumpli krokettel ettük, és volt amelyiket pulykahúsból főztem. Most szarvacska tésztával tálaltam - én ezzel szeretem a legjobban -, de volt régebben hogy zsemlegombóccal. És egyszer nyúlhúsból is készült, az is nagyon finom volt.
Marhahúsból a legjobb, de főztem már pulykából is, az is ízlett. Persze vadhúsból lenne az igazi, de ahhoz még nem volt szerencsén hozzájutni,

Hozzávalók: 40 dkg szeletelt marhapofa,
a páchoz: 1 nagy hagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, mustár, olívaolaj, néhány babérlevél, borókabogyó, szemes fekete bors és zöld bors, szegfűbors,
 a főzéskor: 1 hagyma, kb. 3 sárgarépa, 1 fehérrépa, 1 db alma, egy darabka zeller gumó, egy kis darabka karalábé, pici cukor vagy méz, 1-2 kiskanál gulyáskrém vagy paradicsomkrém, 1 db erőleves- vagy húsleveskocka, 1-2 késhegynyi kurkuma,  fél dl rozé bor, 
a végén a mártás ízesítéséhez: kb 4 púpozott kiskanál csipkebogyó lekvár és ugyanennyi tejföl, és ha szükséges pici cukor vagy méz.

Elkészítése:
A húst főzés előtt 1-2 órával (de akár 1 nappal előbb is lehet) bepácoltam. Ehhez a hússzeleteket még nem sóztam, csak megkentem mustárral és egy kis olajjal, mindegyik szelet közé tettem hagymakarikákat, babérlevelet, borókabogyót, szemes fekete és zöld borsot és szegfűborsot. A végén a tetejére is öntöttem olajat, hogy nagyjából ellepje a húst, majd hűtőszekrénybe tettem főzéséig.
Ekkor a hússzeleteket a pác olajában hirtelen átsütöttem, majd kivetem. 
A megmaradt zsiradékon üvegesre pároltam egy apróra vágott vöröshagymát, hozzáadtam a pácban lévő hagymát, fokhagymát, a feldarabolt zöldségeket, az almát, a pác fűszereit, a főzésénél felsorolt többi ízesítőt is, és sóztam is. 
Rövid ideig pároltam a zöldségeket, majd felöntöttem vízzel, és beletettem az elősütött hússzeleteket is. 
Így főztem mindent együtt, időközben hozzáöntöttem a bort - és ha elfőne nagyon a vizét, azt is pótolhatjuk.
Amikor a hús is, és a zöldségek is puhára, omlósra  főttek, kivettem a húsokat, a zöldségeket pedig leturmixoltam.
Ekkor ízesítettem még a szaftot a lekvárral és elkevertem bene a tejfölt is. Még egyszer kiforraltam, visszatettem bele a hússzeleteket, és gyakorlatilag tálalható volt.


A bepácolt hús....

...és az elősütése...


A húson rajta van már a zöldség is

A kész vadas leturmixolt szaftja

 
 
 
Múlt héten Mözsön Édesapámnál töltöttem 3 szép napot, nála a kertben fényképeztem
ezeket a szép virágokat:

Még szépen nyíltak a hóvirágok



Májvirág

A téltemetők is most hozták az utolsó virágjaikat.....

....talán tényleg itt a tavasz

És a lakásban telelő aloe szép virágját is láthattam....




10 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta a vadasod finom lehetett. Apukádnál nagyon szép virágokat fotóztál kint is bent is !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük szépen Éva, a vadas nagyon finom volt. A virágok is szépen nyílnak, most már biztos, hogy itt a tavasz!

      Törlés
  2. Ezer éve nem ettem...Egy személyre nem igazán praktikus étel...Nálunk mindig zsemlegombóc volt hozzá....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Mari, egy személyre valóban nehézkes lenne elkészíteni egy vadast, vagy napokig kellene enned. Mi is kétszerre ettük meg, és egy kicsi még így is maradt 😊, nem vagyunk nagyétkűek.
      A zsemlegombócot nem szeretem, vagy még nem ettem belőle jót... 😊

      Törlés
  3. Nagyon szeretem a vadast, és olyan guszta a Tied hogy szívesen megkóstolnám. Gyönyörűek Édesapád virágai.... aole virágot még nem is láttam.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük szépen, Apukám nevében is! Az aloe szépen virágzott, én sem láttam még, úgy látszik ilyenkor pont nem voltunk otthon.

      Törlés
  4. Nagyon kívánatos a vadasod. Én is nagyon szeretem, pont így, tésztával. Tényleg marhahúsból az igazi, de nálunk sertésből is mindig elfogy.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Nea, én is van hogy sertésből csinálom, nálunk is el szokott fogyni abból is 😊.

      Törlés
  5. Olyannyira nem ettem még vadból vadast, hogy eszembe se jutott, hogy azért hívják így.Marhából szoktam, de csak ha levest főzök, pedig így biztos finomabb. Szépek a kèpek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépe Ani, egyszer azért megkóstolnám vadhúsból, biztos az is nagyon finom tud lenni. Gondolom hasonlít a marhahús ízére.

      Törlés