Szép marhahúst kaptunk a piacon, így adott volt, hogy vadas lesz belőle, mert idén még nem volt az asztalunkon.
Már van több vadas recept a blogomon, mind különbözik egy kicsit a másiktól, ízre is és kinézetre is, de abban egyeznek, hogy mindegyik nagyon finom volt. Volt, amelyiket úgy készítettem, hogy a zöldségeknek csak a felét turmixoltam le, és krumpli krokettel ettük, és volt amelyiket pulykahúsból főztem. Most szarvacska tésztával tálaltam - én ezzel szeretem a legjobban -, de volt régebben hogy zsemlegombóccal. És egyszer nyúlhúsból is készült, az is nagyon finom volt.
Marhahúsból a legjobb, de főztem már pulykából is, az is ízlett. Persze vadhúsból lenne az igazi, de ahhoz még nem volt szerencsén hozzájutni,
Hozzávalók: 40 dkg szeletelt marhapofa,
a páchoz: 1 nagy hagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, mustár, olívaolaj, néhány babérlevél, borókabogyó, szemes fekete bors és zöld bors, szegfűbors,
a páchoz: 1 nagy hagyma, 2-3 gerezd fokhagyma, mustár, olívaolaj, néhány babérlevél, borókabogyó, szemes fekete bors és zöld bors, szegfűbors,
a főzéskor: 1 hagyma, kb. 3 sárgarépa, 1 fehérrépa, 1 db alma, egy darabka zeller gumó, egy kis darabka karalábé, pici cukor vagy méz, 1-2 kiskanál gulyáskrém vagy paradicsomkrém, 1 db erőleves- vagy
húsleveskocka, 1-2 késhegynyi kurkuma, fél dl rozé bor,
a végén a mártás ízesítéséhez: kb 4 púpozott kiskanál csipkebogyó lekvár és ugyanennyi tejföl, és ha szükséges pici cukor vagy méz.
Elkészítése:
A húst főzés előtt 1-2 órával (de akár 1 nappal előbb is lehet) bepácoltam. Ehhez a hússzeleteket még nem sóztam, csak megkentem mustárral és egy kis olajjal, mindegyik szelet közé tettem hagymakarikákat, babérlevelet, borókabogyót, szemes fekete és zöld borsot és szegfűborsot. A végén a tetejére is öntöttem olajat, hogy nagyjából ellepje a húst, majd hűtőszekrénybe tettem főzéséig.
Ekkor a hússzeleteket a pác olajában hirtelen átsütöttem, majd
kivetem.
A megmaradt zsiradékon üvegesre pároltam egy apróra vágott vöröshagymát, hozzáadtam a pácban lévő hagymát, fokhagymát, a feldarabolt zöldségeket, az almát, a pác fűszereit, a főzésénél felsorolt többi ízesítőt is, és sóztam is.
Rövid ideig pároltam a zöldségeket, majd felöntöttem vízzel, és beletettem az elősütött hússzeleteket is.
Így főztem mindent együtt, időközben hozzáöntöttem a bort - és ha elfőne nagyon a vizét, azt is pótolhatjuk.
Amikor a hús is, és a zöldségek is puhára, omlósra főttek, kivettem a húsokat, a zöldségeket pedig leturmixoltam.
Ekkor ízesítettem még a szaftot a lekvárral és elkevertem bene a tejfölt is. Még egyszer kiforraltam, visszatettem bele a hússzeleteket, és gyakorlatilag tálalható volt.
![]() |
A bepácolt hús.... |
![]() |
...és az elősütése... |
![]() |
A húson rajta van már a zöldség is |
![]() |
A kész vadas leturmixolt szaftja |
Múlt héten Mözsön Édesapámnál töltöttem 3 szép napot, nála a kertben fényképeztem
ezeket a szép virágokat:
ezeket a szép virágokat:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése