A vadas tésztával.... |
...és krumplikrokettel |
Már van egy-két vadas recept a blogomon. Ezt most úgy készítettem, hogy a zöldségeknek csak a felét turmixoltam le, hogy maradjanak darabos zöldségek is benne. Kétféle köret is készült hozzá, tollhegy tészta és krumplikrokett, kinek melyik a kedvence....
Hozzávalók: 70-80 dkg szeletelt marhalapocka,
a páchoz: 1 nagy hagyma, mustár, olaj, néhány babérlevél, borókabogyó, szemes fekete bors, szegfűbors, rózsabors,
a főzéskor: 1 nagy hagyma, kb. 20 dkg sárgarépa, 15 dkg pasztinák vagy fehérrépa, egy darabka zeller gumó, 1 db alma, 2-3 gerezd fokhagyma, pici cukor vagy méz, 1-2 kiskanál sűrített paradicsom, 1 db erőleves- vagy húsleveskocka, 1-2 késhegynyi kurkuma, kevés citromlé és reszelt héja, 1,5-2 dl fehér bor.
a páchoz: 1 nagy hagyma, mustár, olaj, néhány babérlevél, borókabogyó, szemes fekete bors, szegfűbors, rózsabors,
a főzéskor: 1 nagy hagyma, kb. 20 dkg sárgarépa, 15 dkg pasztinák vagy fehérrépa, egy darabka zeller gumó, 1 db alma, 2-3 gerezd fokhagyma, pici cukor vagy méz, 1-2 kiskanál sűrített paradicsom, 1 db erőleves- vagy húsleveskocka, 1-2 késhegynyi kurkuma, kevés citromlé és reszelt héja, 1,5-2 dl fehér bor.
Elkészítése:
A húst főzés előtt 1-2 nappal
bepácoljuk. Ehhez a hússzeleteket besózzuk, megkenjük mustárral és egy kis olajjal, mindegyik szelet közé teszünk hagymakarikákat,
babérlevelet, borókabogyót, szemes fekete borsot, szegfűborsot és
rózsaborsot. A végén az egészet leöntjük annyi olajjal, hogy ellepje.
Hűtőszekrényben tároljuk a főzéséig.
Ekkor a hússzeleteket a pác olajában hirtelen átsütjük, majd
kivesszük őket. A megmaradt zsiradékon üvegesre párolunk egy apróra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a feldarabolt zöldségeket, az almát, a pác fűszereit, és a főzésénél felsorolt többi fűszert is. Rövid ideig pároljuk, majd felöntjük
vízzel, hozzáöntjük a bort, és beletesszük az elősütött
hússzeleteket. Kevés cukorral vagy mézzel ízesítjük. Így
főzzük együtt - ha kell, pótoljuk az elfőtt vizet - amíg meg nem puhul a
hús is, és a zöldségek is.
Ha
készre főtt, kivesszük a húsokat, a zöldségek felét leturmixoljuk, majd a húsokat visszahelyezzük a
szaftba.
A hús pácolása |
A hús elősütése |
A zöldségek és a fehér bor hozzáadása |
A hús és a zöldségek már együtt, főzés közben... |
....készre főzve, |
..és tálalva |
Nagyon szeretjük a vadas ételt. Nagy kedvet csináltál hozzá a látványos, és biztos, hogy finom ételeddel. Hamarosan én is készíteni fogok.
VálaszTörlésKöszi Lívia!
TörlésIdeje lenne hasonlót főznöm, a vadas nekünk is nagy kedvencünk :)
VálaszTörlésKöszönöm Vicuska!
TörlésDe jól néz ki, nagyon finom lehetett! :) Én a krumplikrokettet választanám hozzá! :)
VálaszTörlésKöszi Hankka, én tésztával szeretem jobban :-)
TörlésÉpp a napokban volt eszembe, hogy kellene főzni. Én nem teszek bele paradicsompürét, kurkumát, mézet, almát és zellert sem :-) Egész más hozzávalókból készül. Ki fogom így is próbálni, ahogy Te készíted.
VálaszTörlésKöszi Nelli! Nálad hogy készül ? Én meg úgy próbálnám ki egyszer :-)
TörlésJaj, de ínycsiklandók ezek a fotók... :P
VálaszTörlésKöszi Gabriella, örülök, hogy tetszik :-)
TörlésKatalin, én már évek óta nem ettem vadast. Anyám nagyon értett hozzá, ha jól emlékszem máj gombócot szokott késziteni hozzá. Nagyon guszta, és finoman sikerült neked...de nem meglepő mert mindent amit készitesz éhes leszek utána és nagyon megkivánom!
VálaszTörlésKöszönöm Elisabeth! Nálunk zsemlegombócot szoktak még a vadas mellé készíteni, azzal is nagyon finom.
TörlésPompás eledelnek néz ki, imádom a marha húst! Mentettem is magamnak/magunknak... :) Gyerekkoromban nyúlból készítette mamám, úgy nem szerettem...de így jöhet.
VálaszTörlés