2025. március 6., csütörtök

Kacsahúsleves gombával és házi cérnametélttel




Én sokféle fűszert, fűszermagot teszek a húslevesekbe, mindegyikből csak keveset, hogy azért egyik se "kiabáljon"....  Finom leves lett a sok zöldséggel és a házi cérnametéltemmel. Kicsit teltebb színe és íze lett, mint egy csirkehúsleves, nekünk nagyon ízlett.

Hozzávalók: 4 db kacsaszárnytő, 3-4 csirkeláb, 2 közepes-nagyobb sárgarépa, 1 nagyobb fehérrépa, egy-két darabka karalábé és zellergumó, kis darabka kelkáposzta vagy csak egy levele, 5-6 kisebb gomba,  leves zöldek (petrezselyem, zeller, lestyán), 1 hagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, só, szemes bors, egy-két csipet őrölt szerecsendió és gyömbér, pár szem koriander, szegfűbors és borókabogyó, és egy-két csipet sáfrányos szeklice vagy egy-két késhegynyi kurkuma.

Elkészítése:
A szárnyakról a húst levágtam, de a csontot is belefőztem. Hideg vízben odaállítottam a húst és a csontokat. Sóztam, beletettem az összes fűszert, a zöldfűszerek, a kelkáposzta levelet, a hagymát és a fokhagymát.
A répákat, a zellert és a karalábét kisit később adtam hozzá, mert ezeknek kevesebb főzési idő kellett, mint a kacsahúsnak. A gombát pedig még később, mert ez fől meg leggyorsabban, és nem akartam hogy túl puha legyen.
Így főztem készre, majd leszűrtem a levest, hogy szép tiszta legyen, a zöldségeket pedig összeszeleteltem.
Közben elkészítettem a tésztát, 15 dkg lisztből és egy tojásból. Meggyúrtam, kicsit pihentettem. A kis gépemmel kisodortam és finommetéltre összevágtam vele, majd kifőztem. Kész is lettem vele, mire megfőtt a leves. 
Az így készült cérnametélt a legvékonyabb fokozatra állítva is egy kicsit vastagabb, mint a bolti, de nekünk így jobban is ízlik, mert jobb tartása van ezáltal.






12 megjegyzés:

  1. Eszembe juttattad a kis metélt-tészta csináló gépemet. (tavaly novemberben írtam is róla..s te is említetted akkor, hogy neked is van egy ilyen....) Régóta nem használtam, elő fogom venni...Lehet, hogy olcsóbban elő tudom állítani a tésztát, mintha készen megvenném.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Biztos hogy olcsóbb otthon készíteni a tésztát, és finomabb is. Az én gépemmel csak cérnametéltet és szélesmetéltet lehet csinálni, úgyhogy a többi fajtát mi is vesszük, meg van hogy ezekből is, mert nincs mindig időm vagy kedven tésztát gyúrni.

      Törlés
  2. Nagyon guszta és biztos finom volt a levesed! Nagyon szeretem a húslevest de az utóbbi időben csak akkor főzök mikor a gyerekek jönnek haza. Áron unokám mikor bejön az ajtón már kérdezi "nagyi van húsleves" ? A gépi tészta készítőm pár évvel ezelőtt tönkrement most karácsonyra kaptam egy másikat de a cérnametélt nem sikerül vele, a tészta feltekeredik sajnos.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Éva, a húsleves nekünk is kedvencünk, akár három napig is szívesen esszük. Nekem jól működik a gép, igaz olyan jó kemény tésztát nem tudok gyúrni, mint amilyet Anyukám tudott, ezért amikor kisodrom, még kicsit hagyom szikkadni, és csak akkor metélem. A cérnametélt is nagyon szép lesz.

      Törlés
  3. Nagyon érdekes számomra ez a recept. Èn nem szoktam ennyi fűszert beletenni a húslevesbe, de mindegyiket szeretem. Egy próbát megér. Én is testesebben szeretem a levestésztát. Anyu az eperlevelest hosszúkásra hagyta. Alig vártuk apuval, hogy kifőjön. Miért csontoztad ki a szárnyakat? Könnyebben lejön róla a főtt hús, vagy így gyorsabban megfő?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Ani, én szeretek sok fűszert beletenni, így láttam otthon, Anyukám is így főzte. De egyik fűszer sem érződik ki bántóan, nekünk nagyon ízlik így 😊, próbáld ki egyszer.
      Hogy miért csontoztam ki... hát talán nyers húst szebben lehet darabokra vágni, igaz ezeken a szárnyakon nincs olyan sok hús, hogy abból szép kockákat lehessen vágni. De meleg főtt húst szem szeretek darabolni, mert azt sem lehet szépen vágni. És valószínű gyorsabban is megfő.

      Törlés
  4. Istenien néz ki, imádom az ilyen leveseket! :-)

    VálaszTörlés
  5. Nagyon finom levest főztél.... én is szeretem a kacsaaprólékból készült húslevest, vagy ragulevest. Én is sok fűszert használok, de Te tettél a levesbe most több olyant is amit eddig eszembe nem jutott volna tenni. Pl. a szegfűborsot, borókabogyót,és a gyömbért eddig még nem próbáltam húslevesbe tenni, de egy próbát megér. A levestésztát én is mindig magam gyúrom, és minket sem zavar, hogy egy kicsit vastagabb mint a bolti.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Éva, én mindig ilyen sokféle fűszert teszek bele, Anyukám is mindig így főzte. Már gyerekkoromban is került bele szegfűbors, és egy kis darabka gyömbér is, nagyon jó ízt adnak. A gyömbérből persze nem annyi, hogy ki lehessen érezni mint egy teában, csak módjával mindenből 😊.
      Tegyél egy próbát legközelebb....

      Törlés
  6. Csodaszép színe van a levesnek és szép áttetsző is. A sok finom fűszer biztosan nem rontja el. Megint tanultam tőled valamit, legközelebb húslevest főzök, alkalmatom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen Nea, nagyon finom volt. Szeretjük a húsleveseket, napokig tudjuk enni, és nem unjuk meg 😊. Neked is jó főzést, ha rá kerül a sor!

      Törlés