Én sokféle fűszert, fűszermagot teszek a húslevesekbe, mindegyikből csak keveset, hogy azért egyik se "kiabáljon".... Finom leves lett a sok zöldséggel és a házi cérnametéltemmel. Kicsit teltebb színe és íze lett, mint egy csirkehúsleves, nekünk nagyon ízlett.
Hozzávalók: 4 db kacsaszárnytő, 3-4 csirkeláb, 2 közepes-nagyobb sárgarépa, 1 nagyobb fehérrépa, egy-két darabka karalábé és zellergumó, kis darabka kelkáposzta vagy csak egy levele, 5-6 kisebb gomba, leves zöldek (petrezselyem, zeller, lestyán), 1 hagyma, 1-2 gerezd fokhagyma, só, szemes bors, egy-két csipet őrölt szerecsendió és gyömbér, pár szem koriander, szegfűbors és borókabogyó, és egy-két csipet sáfrányos szeklice vagy egy-két késhegynyi kurkuma.
Elkészítése:
A szárnyakról a húst levágtam, de a csontot is belefőztem. Hideg vízben odaállítottam a húst és a csontokat. Sóztam, beletettem az összes fűszert, a zöldfűszerek, a kelkáposzta levelet, a hagymát és a fokhagymát.
A répákat, a zellert és a karalábét kisit később adtam hozzá, mert ezeknek kevesebb főzési idő kellett, mint a kacsahúsnak. A gombát pedig még később, mert ez fől meg leggyorsabban, és nem akartam hogy túl puha legyen.
Így főztem készre, majd leszűrtem a levest, hogy szép tiszta legyen, a zöldségeket pedig összeszeleteltem.
Közben elkészítettem a tésztát, 15 dkg lisztből és egy tojásból. Meggyúrtam, kicsit pihentettem. A kis gépemmel kisodortam és finommetéltre összevágtam vele, majd kifőztem. Kész is lettem vele, mire megfőtt a leves.
A répákat, a zellert és a karalábét kisit később adtam hozzá, mert ezeknek kevesebb főzési idő kellett, mint a kacsahúsnak. A gombát pedig még később, mert ez fől meg leggyorsabban, és nem akartam hogy túl puha legyen.
Így főztem készre, majd leszűrtem a levest, hogy szép tiszta legyen, a zöldségeket pedig összeszeleteltem.
Közben elkészítettem a tésztát, 15 dkg lisztből és egy tojásból. Meggyúrtam, kicsit pihentettem. A kis gépemmel kisodortam és finommetéltre összevágtam vele, majd kifőztem. Kész is lettem vele, mire megfőtt a leves.
Az így készült cérnametélt a legvékonyabb fokozatra állítva is egy kicsit vastagabb, mint a bolti, de nekünk így jobban is ízlik, mert jobb tartása van ezáltal.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése