2025. február 3., hétfő

Almafánk







Már javában benne járunk a farsangszezonban, így mindenkit bíztatok, hogy süssünk minél több fánkot, persze jól esnek egész évben is. 
 
Most egy számomra újdonsággal, az almás fánkkal próbálkoztam, amit almás borzaskának is nevezhetnék 😊. 

Több helyen néztem recepteket, de nagyjából mindenhol azonos módon készül, így aztán a saját ízlésünkhöz igazodva kicsit édesebbre, és több fahéjjal készítettem el.

Már nagyon vártam rá, hogy megkóstolhassam, de egy kicsit csalódás volt, mert a végeredményt lazábbra, könnyedebbre képzeltem el. Persze gondoltam, hogy nem annyira lesz légies, mint a kedvencem, a fonatos fánk....
De így is hamar elfogyott, igaz nem is csináltam sokat, ebédre melegen ettünk egy részét, málnalekvárral, a többi pedig délután fogyott el, gyorsan. Így hidegen talán még jobban is ízlett.

Hozzávalók nálam: 20 dkg finomliszt, 2 kiskanál sütőpor, 2 kiskanál fahéj, 1 tasak vaníliás cukor, másfél tojás, 2 közepes méretű alma, 3-4 dkg cukor, 
a kisütéséhez: olaj vagy más zsiradék, 
tálaláskor: porcukor és lakvár.

Elkészítése:
Nagyon egyszerű, a lisztben elkevertem a sütőport, a fahéjat, vaníliás cukrot, majd hozzáadtam a tojást, a nagy lyukú reszelőn lereszelt almát és a kristálycukrot. Jól átkevertem, és 5-10 perc pihentetés után evőkanállal forró olajba szaggatva elkezdtem sütni, mindkét oldalukat szép piros-barnára.

Tálalásnál megszórtam porcukorral és málnalekvárt kínáltam hozzá.


A liszthez hozzáadott reszelt alma

A már megkevert tészta, sütésre készen




6 megjegyzés:

  1. Valóban illene rá a borzas fánk elnevezés, nekem ez jutott eszembe a fotóról, mielőtt elolvastam volna. Nekem biztos nem lenne csalódás, finom lehet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Melinda, ha nem is a legjobban voltam vele megelégedve, de pillanatok alatt elfogyott 😊.

      Törlés
  2. Nagyon guszta és finom lehetett. Lehet hogy legközelebb kipróbálhatnád csak 1 kiskanál sütőporral talán lazább lenne, de gondolom így is elfogyott hamar !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen Éva, jó sütést neked is, ha kipróbálod!
      Nem tudom, hogy kevesebb sütőporral jobb lenne-e... 😊

      Törlés
  3. Ez tetszik..Nem bonyolult és biztos finom. Próbára előjegyezve !!!

    VálaszTörlés