A napokban már kétszer is megsütöttem ezt az almás finomságot, mindkétszer pillanatok alatt elfogyott. Volt, amikor egy tartalmasabb leves után második fogásként ettük.
Első alkalommal a tésztát vékonyabbra sodortam, de így nem nagyon akart sütés közben szépen feldagadni, és az almaszeletek közepén kisebb lyukat hagytam, ezáltal elég nehézkesen tudtam átdugni a tésztát. Másodszorra már korrigáltam ezeket a hibákat, és szebbek lettek, de egyformán finomak voltak. Még fahéjas szórócukrot is csináltam hozzá, amit a tetejére szórtam, és aztán finom roppanósra sült rá.
Próbáljátok ki, ha nem ismernétek, gyorsan elkészül, nincs sok munka vele!
Első alkalommal a tésztát vékonyabbra sodortam, de így nem nagyon akart sütés közben szépen feldagadni, és az almaszeletek közepén kisebb lyukat hagytam, ezáltal elég nehézkesen tudtam átdugni a tésztát. Másodszorra már korrigáltam ezeket a hibákat, és szebbek lettek, de egyformán finomak voltak. Még fahéjas szórócukrot is csináltam hozzá, amit a tetejére szórtam, és aztán finom roppanósra sült rá.
Próbáljátok ki, ha nem ismernétek, gyorsan elkészül, nincs sok munka vele!
A második sütésem eredménye 😋
Az első változat "virágjai"
Hozzávalók: fagyasztott leveles tészta, nagyobb alma,
a töltelékhez és a tetejére: cukor, fahéj, illetve fahéjas szórócukor,
a teteje megkenéséhez: tojás.
Elkészítése:
A tésztát szobahőmérsékleten hagytam felmelegedni, majd kisodortam és kb. másfél ujjnyi szélesre feldaraboltam. A kristálycukrot és a fahéjat összekevertem.
Az almákat meghámoztam, és keresztben felszeleteltem. Az alma nagyságától függően 5-6 szeletre tudtam vágni. A csutkáját először csak késsel vágtam ki, de második sütéskor már egy kis méretű pogácsaszaggatóval távolítottam el.
A fahéjas cukorral megszórtam az almaszeleteket és a tésztacsíkokkal körbe tekertem. Jobb rövidebb csíkokat vágni, és két darabból feltekerni, így sokkal könnyebb.
Ezután tepsibe sorakoztattam őket, tetejüket megkentem tojással, és megszórtam fahájas cukorral, illetve fahéjas szórócukorral.
A szórócukrot is én csináltam. Cukorból kis edényben kevés vízzel szirupot főztem, és jól elkevertem benne a fahájat. Kiöntöttem egy lapostányérba, és megvártam míg megdermed, közben többször megkevergettem. Mikor teljesen megszilárdult még aprítottam rajta.
![]() |
A kisodort tészta feldarabolása |
![]() |
Az almakarikák, megszórva fahéjas cukorral - az első sütésnél csak késsel vájtam ki a közepét.... |
![]() |
Másodszorra már kicsi pogácsaszaggatóval vágtam ki a csutkáját |
![]() |
A tészta körbetekerése a az almaszeleten |
![]() |
Tepsiben |
![]() |
Megkenve tojással, megszórva fahéjas szórócukorral - lehet sütni |
Más......
Mostanában szívesen festegetek 😂, persze megközelítőleg sem olyan tehetséggel, mint amilyen a lányomnak van.
Iskolás korom óta szinte nem is festettem - ami nem most volt -, csak pár éve egy kis tempera képet, papírra. Nem nagyon tudok, de szívesen foglalkozok vele, és örömet ad.
Iskolás korom óta szinte nem is festettem - ami nem most volt -, csak pár éve egy kis tempera képet, papírra. Nem nagyon tudok, de szívesen foglalkozok vele, és örömet ad.
Úgyhogy még nagyon sokat kell / kellene gyakorolnom, hogy olyat tudjak alkotni, amivel meg is vagyok elégedve. De lehet hogy ez sosem fog bekövetkezni.... 😁
Még tavaly vettünk egy egyszerű, 12 darabos akril festékkészletet, amivel próbálkozok... eddig ez a téli táj a második képem, ami elkészült. Az első "alkotásommal" ezzel együtt a kreatív blogomon tekinthető meg, sok egyébbel együtt, ha valakit érdekel....
Nem akartam papírra festeni, és drága kasírozott, illetve feszített vásznat sem akartam venni, és azon gyakorolni.
Gondoltam egy nagyot, mi lenne ha én csinálnám magamnak a "kasírozott" vásznat is. Egy erős kartonra lepedővásznat feszítettem és ragasztottam rá. A ragasztóm sem volt akármilyen 😆, vízből és lisztből főzött, magyarul csiriz. Az interneten bukkantam rá erre a módszerre, házi festővászon készítésénél.
2 dl vízben el kell keverni 3 púpozott kiskanál lisztet, majd mérsékelt tűzön híg puding sűrűségűre főzni. Amint kihűlt, használható.
Ebből vittem fel egy nagyobb ecsettel a kartonra, majd ráfeszítettem a vásznat, körben a négy oldalánál kb. 2-2 ujjnyit visszahajtottam a hátoldalára, azt is ragasztva. Ezután a vásznat az előlapon is vékony rétegben átkentem.
Még az 2000-es évek elején ment a TV-ben Bob Ross festés-oktatása, ami nekünk nagyon tetszett. A lányom több képet meg is festett a műsor alapján, nagyon szép eredménnyel, fent is vannak belőlük a kreatív blogomon.
Bob Rossnak most is nagyon sok festménye fent van az interneten, az egész kép megfestését végig mutatják videón is. Ezeket nézve próbálok én is festeni, ami természetesen egészen másmilyen lesz, hiába lesem el a festészet fortélyait.....
És még annyit, hogy mindkét képet bal kézzel festettem! Ugyanis 90%-ig balkezes vagyok, a jobb kezemmel csak írok (sajnos kiskoromban "átneveltek", pedig milyen jó lenne bal kézzel írni!), és gyerekkoromban az iskolában ha kellett rajzolni, festeni, a ceruza és az ecset is a jobb kezemben volt. Ezen kívül a levest is jobb kézzel kanalazom, de minden mást bal kézzel csinálok.
Most, mikor az első képet festettem, 15-20 perc után vettem csak észre, hogy a bal kezemben tartom az ecsetet. Akkor már így folytattam. Nagyon jó érzés volt 😊!
2 dl vízben el kell keverni 3 púpozott kiskanál lisztet, majd mérsékelt tűzön híg puding sűrűségűre főzni. Amint kihűlt, használható.
Ebből vittem fel egy nagyobb ecsettel a kartonra, majd ráfeszítettem a vásznat, körben a négy oldalánál kb. 2-2 ujjnyit visszahajtottam a hátoldalára, azt is ragasztva. Ezután a vásznat az előlapon is vékony rétegben átkentem.
Még az 2000-es évek elején ment a TV-ben Bob Ross festés-oktatása, ami nekünk nagyon tetszett. A lányom több képet meg is festett a műsor alapján, nagyon szép eredménnyel, fent is vannak belőlük a kreatív blogomon.
Bob Rossnak most is nagyon sok festménye fent van az interneten, az egész kép megfestését végig mutatják videón is. Ezeket nézve próbálok én is festeni, ami természetesen egészen másmilyen lesz, hiába lesem el a festészet fortélyait.....
És még annyit, hogy mindkét képet bal kézzel festettem! Ugyanis 90%-ig balkezes vagyok, a jobb kezemmel csak írok (sajnos kiskoromban "átneveltek", pedig milyen jó lenne bal kézzel írni!), és gyerekkoromban az iskolában ha kellett rajzolni, festeni, a ceruza és az ecset is a jobb kezemben volt. Ezen kívül a levest is jobb kézzel kanalazom, de minden mást bal kézzel csinálok.
Most, mikor az első képet festettem, 15-20 perc után vettem csak észre, hogy a bal kezemben tartom az ecsetet. Akkor már így folytattam. Nagyon jó érzés volt 😊!
De hát a legnagyobb festők is balkezesek voltak: Leonardo, Raffaello, Michelangelo, van Gogh, Rembrandt....akkor én is nyugodt szívvel festhetek bal kézzel 😉
A kép mérete 19x14 cm.
Nagyon mutatós finomságokat sütöttél ! A festményedet már megcsodáltam ami nagyon tetszik.
VálaszTörlésKöszönöm szépen Éva, nagyon finom volt, de ami almás-fahéjas az mind finom, mi nagyon szeretjük. Igen, köszönöm, tudom te már láttad a festményeimet 😊.
TörlésNagyon guszta lett az almás virág, és eltudom képzelni hogy milyen finom. Az interneten láttam hasonló receptet, és azóta készülök megsütni, na most a Te ajánlásodra biztosan meg is sütöm. Gratulálok, csodaszép a festmény, nagyon ügyes vagy!!
VálaszTörlésKöszönöm szépen Éva, egyszerű süti, de nagyon mutatós és finom. Én is az internetről vettem az ötletet 😊.
TörlésKöszönöm a gratulációdat is, a kis kép nem egy művészi alkotás, de kedves, legalábbis számomra....😊
Mindenféle sütit értékelek, amit egy személyre is lehet sütni - és ez olyan. Nagyon jó ötletnek találom, biztos, hogy ki fogom próbálni !
VálaszTörlésEz biztos egy olyan süti, amiből akármilyen keveset lehet csinálni. Én olyan leveles tésztát használok, aminek a zacskójában 4 db 125 grammos tészta van, így ha csak keveset akarok felhasználni, akár egy vagy kettőt is kivehetek, amikből tényleg kevés lesz, és pillanatok alatt el is fogy.
TörlésA süti nagyon tetszik. Jó, hogy mutattad a fázisfotókat, könnyebb így elképzelni. Milyen régóta vagyunk “ismerősök”, mégsem tudtam, hogy balkezes vagy. Csodaszép dolgokat készítesz a nagy elődökhöz hasonlóan. Nagyon szép a kép is. Gratulálok. A fotóidat is mindig megcsodálom.
VálaszTörlésKöszönöm szépen Ani a kedves soraidat! Finom a süti és egyszerű, készítsd el egyszer.
TörlésIgen, balkezes vagyok, emlékszem még óvodás koromra, akkor még bal kézzel rajzoltam és a színes ceruza is a bal kezemben volt (már amikor nem látta senki 😊), de mire iskolába kerültem, már jobb kezemben volt a ceruza. Abban az időben még nem volt elfogadható a bal kézzel való írás, sajnos....
Nagyon aranyosak a sütijeid, olyanok, mint a szélforgó. Láttam már én is korábban a neten, dehát a megvalósítás vagy késik vagy sokszor el is marad. A festményed nagyon szép és hangulatos, hihetetlenül ügyes vagy!
VálaszTörlésKöszönöm szépen Nea, finom volt a süti a fahéjas almával. Én is sokszor úgy vagyok, hogy megtetszik valami, el is határozom hogy megfőzöm vagy megsütöm, aztán szépen elmarad 😊.
TörlésÉs köszönöm a festményem dicséretét is, nem egy művészi alkotás, de nekünk tetszik, és tényleg hangulatos. Majd még próbálkozok ezután is.....
Nagyon szépen a sütivirágok! Nekem is van ilyen lefotózva, Férjem szúrta ki interneten, hát elkészítettem neki.
VálaszTörlésA festményed nekem nagyon tetszik, ügyes vagy! De az a legfontosabb, hogy Neked örömet okozzon, amit csinálsz.
Köszönöm Melinda, én is az interneten láttam meg, aztán próbáltam a magam módján elkészíteni 😊. Egyszerű, mégis nagyon finom és mutatós, kíváncsian várnám a tiédet....
TörlésÖrülök, hogy tetszik a kis festményem. Nem lesznek olyanok, amilyenre szeretném, de jó velük foglalkozni....😊