Kissé szokatlan hozzávalóból sütöttek tortát az Ízőrzők műsorában, Bakonynánán, ami azonnal megnyerte a tetszésünket és a kíváncsiságunkat 😀. A végeredmény nagyon finom lett, csak a krémjét éreztük kicsit töménynek - amibe tehettem volna lazítás céljából egy kis csokis pudingot és tejszínhabot is, és kevesebb margarint, vagy helyette inkább vajat -, de hamar elfogyott....
Az eredeti recepten mi - a férjemmel ketten sütöttük - annyit változtattunk, hogy a tésztájába a sütőporból kb. dupláját tettünk bele, és mindkét krumplis piskótalapot még lapjában ketté is vágtuk.
Az eredeti recepten mi - a férjemmel ketten sütöttük - annyit változtattunk, hogy a tésztájába a sütőporból kb. dupláját tettünk bele, és mindkét krumplis piskótalapot még lapjában ketté is vágtuk.
A krémbe pedig kevesebb kakaó került, viszont darált dió is, és az egyik réteg krém alá sárgabarack lekvárt is kentünk.
A tetejét is másképp díszítettük, saját készítésű csokicseppekkel és marcipán "krumplikkal" 😀.
Hozzávalók nálam, 2 piskóta laphoz: 10 evőkanál rétesliszt, 24 dkg cukor, 4 tojás, 2 vaníliás cukor, 4 mokkáskanál sütőpor, 10 dkg darált dió, 28 dkg főtt, áttört krumpli,
a krémhez: 4 dl tej, 4 evőkanál rétesliszt, 2 tojás sárgája, 2 vaníliás cukor, 25 dkg margarin, 20-25 dkg porcukor, 1 púpos evőkanál kakaó,
a lapok közé még: sárgabarack lekvár,
a díszítéshez: csokicseppek és marcipán "krumplik"(Zentis gyártmányú Marzipan Kartoffeln).
Elkészítése:
A tojásokat szétválasztottam. A sárgákat kikevertem a cukorral és a vaníliás cukorral, a fehérjéket habbá vertem.
Az áttört krumplihoz adtam a sütőporral elkevert lisztet és a diót, majd az egészet a habosra kevert cukros keverékhez adtam. Végül óvatosan a habot is beleforgattam.
Az így kapott tésztát kettő sütőpapírral bélelt 18-19 cm átmérőjű tortaformába öntöttem, és 180 fokra előmelegített sütőben megsütöttem.
Az így kapott tésztát kettő sütőpapírral bélelt 18-19 cm átmérőjű tortaformába öntöttem, és 180 fokra előmelegített sütőben megsütöttem.
A krémhez két deci tejet felmelegítettem. Egy tálban a lisztet a többi tejjel, a tojások sárgájákkal, és a vaníliás cukorral simára kevertem, majd a meleg tejben sűrűre főztem. Hagytam kihűlni.
A puha margarint a porcukorral, és a vaníliás cukorral és a kakaóval habosra kevertem. A kihűlt főzött krémet apránként hozzáadtam.
A kisült, kihűlt lapokat lapjában kettévágtam, így négy lapot kaptam, amiket megkentem a krémmel. A második lapra a krém alá sárgabarack lekvárt is tettem, hogy kicsit pikánsabb legyen.
A puha margarint a porcukorral, és a vaníliás cukorral és a kakaóval habosra kevertem. A kihűlt főzött krémet apránként hozzáadtam.
A kisült, kihűlt lapokat lapjában kettévágtam, így négy lapot kaptam, amiket megkentem a krémmel. A második lapra a krém alá sárgabarack lekvárt is tettem, hogy kicsit pikánsabb legyen.
A torta tetejét és a külsejét körben bevontam a megmaradt krémmel, és saját készítésű csokicseppekkel, valamint ketté vágott marcipán "krumplikkal" kidíszítettem.
Az áttört krumplihoz adjuk a lisztet, mellette a cukorral kikevert sárgáják |
A krumplis-lisztes-diós keveréket belekeverjük a cukros keverékbe.... |
...majd a felvert habot is |
Az így kapott tésztát két tortaformába öntjük.... |
....és kisütjük |
Bal oldalt a kakaóval kikevert vaj, mellette a tejben sűrűre főzött sárgája és liszt |
A torta megtöltése a krémmel - a második lapra lekvár is került |
Már három lapon a krém.... |
....végül rajta a negyedik lap is, és a tetejét, valamint körben is bevonjuk a maradék krémmel |
Nagyon szép, és eltudom képzelni hogy nagyon finom tortát sütöttetek. Látszik a tésztán, hogy nem száraz, és krém is van benne elegendő. Én is sütöttem már süteményt amibe főtt krumpli került, és nem lehetett kiérezni, nagyon finom volt.
VálaszTörlésKöszönöm szépen Éva, finom volt, nem is gondolná az ember, hogy krumpli van benne 😀. Ha már te is sütöttél főtt krumplival, akkor tudod, hogy milyen finom, puha lesz tőle a tészta
TörlésPróbálkoztam már hasonlóval és valóban, meglepően finom lett! :-) A tied pedig gyönyörű is, mint mindig.
VálaszTörlésKöszönöm szépen Zsuzsa, finom volt, és ha nem is egy cukrászköltemény 😀, de nekünk is tetszett, külalakra és ízre is.
TörlésHááááááát....szerintem kissé macerás...Én nem valószínű, hogy kipróbálom, bár egyszer azért megkóstolnám, hogy legalább az íze jó-e?
VálaszTörlésKöszönöm Mari, nagyon finom volt, nem érződött ki a főtt krumpli íze, olyan volt, mint egy diós piskóta, és finom puha.
TörlésNagyon szép és finom lehetett. Egyszer már én is rácsodáltam erre a műsorban de végül csak nem próbálkoztam vele.
VálaszTörlésKöszi szépen Éva, próbáld ki, ha egyszer nagyon ráérsz 😀.
TörlésAnnyira jól néz ki, nem is számít, mi van benne. :-) A krumpli az édes sütikben is jól tud szerepelni, bár tortába még nem csempésztem bele. De ezek szerint érdemes lenne.
VálaszTörlésKöszi szépen Melinda, nagyon finom lett a tésztája a krumplival, próbáld ki egyszer. A krémje nekem kicsit tömény lett, de együtt minden jó volt.
TörlésHú, nagyon jól néz ki! Még soha nem hallottam krumplis tortáról, de biztos finom. A saját készítésű csokicsepp érdekelne. Megérne egy külön bejegyzést.
VálaszTörlésKöszönöm szépen Ani, eddig én sem hallottam krumplis tortáról, de hát mindig tanul valamit az ember lánya 😀. Nagyon finom volt, jót tett a tésztájának a főtt krumpli.
TörlésA csokicseppeket egy 11x11 cm-es kis négyzet alakú műanyag - lehet hogy szilikon - "formába" töltögettem, 6x6 db kb. 12 mm-es kis mélyedés van rajta, mint egy szilikonos bonbonos forma. De ez valami más, Apukámnál találtuk ezt a ki "valamit" ő sem tudja honnan van neki és mióta 😀. Talán csomagolóanyagként kapta egyszer valamihez. El nem tudjuk képzelni, hogy mi lehet.
De nekem nagyon tetszett, mikor megláttam, mindjárt a csokicseppek jutottak róla eszembe. Szépen ki lehet pattintani belőle a csokit, amikor megszilárdul benne. Talán nem ártalmas....
Köszönöm szépen.
TörlésOlyan szemet gönyörködtető látvány, igazi nagymama-féle torta. Talán fura, de én néha a fasírtba is szoktam nyers krumplit reszelni, könnyedebb lesz tőle az állaga. Talán ezt a célt szolgálja ebben a tortában a burgonya. Nagyon jól néz ki és még szuper saját ötleteket is vittél bele. Ha lehetne szívesen megkóstolnám.
VálaszTörlésKöszönöm szépen Nea, finom, szívesen meg is kínálnálak vele, de már rég elfogyott 😀.
TörlésFasírtba még nem tettem krumplit, biztos jót tesz neki, egyszer majd kipróbálom. Viszont zöldségfasírtba - gombás vagy cukkinis -, mindig teszek egy keveset.