Kissé szokatlan hozzávalóból sütöttek tortát az Ízőrzők műsorában, Bakonynánán, ami azonnal megnyerte a tetszésünket és a kíváncsiságunkat 😀. A végeredmény nagyon finom lett, csak a krémjét éreztük kicsit töménynek - amibe tehettem volna lazítás céljából egy kis csokis pudingot és tejszínhabot is, és kevesebb margarint, vagy helyette inkább vajat -, de hamar elfogyott....
Az eredeti recepten mi - a férjemmel ketten sütöttük - annyit változtattunk, hogy a tésztájába a sütőporból kb. dupláját tettünk bele, és mindkét krumplis piskótalapot még lapjában ketté is vágtuk.
Az eredeti recepten mi - a férjemmel ketten sütöttük - annyit változtattunk, hogy a tésztájába a sütőporból kb. dupláját tettünk bele, és mindkét krumplis piskótalapot még lapjában ketté is vágtuk.
A krémbe pedig kevesebb kakaó került, viszont darált dió is, és az egyik réteg krém alá sárgabarack lekvárt is kentünk.
A tetejét is másképp díszítettük, saját készítésű csokicseppekkel és marcipán "krumplikkal" 😀.
Hozzávalók nálam, 2 piskóta laphoz: 10 evőkanál rétesliszt, 24 dkg cukor, 4 tojás, 2 vaníliás cukor, 4 mokkáskanál sütőpor, 10 dkg darált dió, 28 dkg főtt, áttört krumpli,
a krémhez: 4 dl tej, 4 evőkanál rétesliszt, 2 tojás sárgája, 2 vaníliás cukor, 25 dkg margarin, 20-25 dkg porcukor, 1 púpos evőkanál kakaó,
a lapok közé még: sárgabarack lekvár,
a díszítéshez: csokicseppek és marcipán "krumplik"(Zentis gyártmányú Marzipan Kartoffeln).
Elkészítése:
A tojásokat szétválasztottam. A sárgákat kikevertem a cukorral és a vaníliás cukorral, a fehérjéket habbá vertem.
Az áttört krumplihoz adtam a sütőporral elkevert lisztet és a diót, majd az egészet a habosra kevert cukros keverékhez adtam. Végül óvatosan a habot is beleforgattam.
Az így kapott tésztát kettő sütőpapírral bélelt 18-19 cm átmérőjű tortaformába öntöttem, és 180 fokra előmelegített sütőben megsütöttem.
Az így kapott tésztát kettő sütőpapírral bélelt 18-19 cm átmérőjű tortaformába öntöttem, és 180 fokra előmelegített sütőben megsütöttem.
A krémhez két deci tejet felmelegítettem. Egy tálban a lisztet a többi tejjel, a tojások sárgájákkal, és a vaníliás cukorral simára kevertem, majd a meleg tejben sűrűre főztem. Hagytam kihűlni.
A puha margarint a porcukorral, és a vaníliás cukorral és a kakaóval habosra kevertem. A kihűlt főzött krémet apránként hozzáadtam.
A kisült, kihűlt lapokat lapjában kettévágtam, így négy lapot kaptam, amiket megkentem a krémmel. A második lapra a krém alá sárgabarack lekvárt is tettem, hogy kicsit pikánsabb legyen.
A puha margarint a porcukorral, és a vaníliás cukorral és a kakaóval habosra kevertem. A kihűlt főzött krémet apránként hozzáadtam.
A kisült, kihűlt lapokat lapjában kettévágtam, így négy lapot kaptam, amiket megkentem a krémmel. A második lapra a krém alá sárgabarack lekvárt is tettem, hogy kicsit pikánsabb legyen.
A torta tetejét és a külsejét körben bevontam a megmaradt krémmel, és saját készítésű csokicseppekkel, valamint ketté vágott marcipán "krumplikkal" kidíszítettem.
Az áttört krumplihoz adjuk a lisztet, mellette a cukorral kikevert sárgáják |
A krumplis-lisztes-diós keveréket belekeverjük a cukros keverékbe.... |
...majd a felvert habot is |
Az így kapott tésztát két tortaformába öntjük.... |
....és kisütjük |
Bal oldalt a kakaóval kikevert vaj, mellette a tejben sűrűre főzött sárgája és liszt |
A torta megtöltése a krémmel - a második lapra lekvár is került |
Már három lapon a krém.... |
....végül rajta a negyedik lap is, és a tetejét, valamint körben is bevonjuk a maradék krémmel |
Nagyon szép, és eltudom képzelni hogy nagyon finom tortát sütöttetek. Látszik a tésztán, hogy nem száraz, és krém is van benne elegendő. Én is sütöttem már süteményt amibe főtt krumpli került, és nem lehetett kiérezni, nagyon finom volt.
VálaszTörlésPróbálkoztam már hasonlóval és valóban, meglepően finom lett! :-) A tied pedig gyönyörű is, mint mindig.
VálaszTörlés