2024. november 20., szerda

Gránátalmás-kókuszos gyümölcsrizs


Tálalva - gránátalma limonádéval

Közelebbről

Kimerve....


A gránátalmák közelebbről


Már egy-két hete készítettem ezt a finom habos gyümölcsrizst, ami akár rizspudingnak is beillett volna. Árválkodott még pár szem szilva a hűtőben, és volt egy kisebb körténk, ami sehogy sem akart megpuhulni, így ezek kicsit megfőzve, kompótként került a rizsrétegek közé.
Tetejét pedig az Apukámtól kapott, kertben nőtt gránátalma magjai díszítették.

Hozzávalók a tejberizshez: 1,5 dl rizs (12-13 dkg), 4 dl tej, 5 dkg cukor, vagy ízlés szerinti, 2 dkg vaj vagy margarin, 1 tasak vaníliás cukor,
még a tejberizsbe: 2 dl Hulula, 5 dkg kókuszreszelék,
a gyümölcsök: kis üveg őszibarack befőtt, 1 kisebb körte, pár szem szilva
a tetejére: gránátalma magok.

Elkészítése:
A rizst egy csipet sóval feltettem főni annyi vízben, hogy ellepje, majd hozzáadtam a vajat, és elkezdtem főzni. Amikor elfőtte a vizet, hozzáöntöttem a tejet, és kis lángon, fedő alatt puhára főztem (ha szükséges adhatunk még hozzá kevés tejet). Közben többször megnéztem, kevergettem, mert könnyen odaég. A főzés vége felé a tejberizsbe belekevertem a kókuszreszeléket, még egy-két percig főztem, majd elzártam alatta a lángot. A cukrot és a vaníliás cukrot csak akkor kevertem hozzá, amikor készre főtt.
Míg főt, a körtét és a szilvát kevés cukorral pár perc alatt megfőztem, csak addig, hogy ne maradjanak nyersek, de ne is főljenek plöttyé.
Amikor a rizs kihűlt, hozzákevertem a felvert Hulalát. Így nagyon lágy, könnyű, habos lett.
Egy üvegtálba rétegesen váltakozva tettem a rizst és a gyümölcsöket.
A tetejére a tejberizsből tettem egy vékony réteget, és megszórtam a gránátalma magokkal.


A felvert Hulala és jobbra a tejberizs,
miután összekeverjük el lehet kezdeni a rétegezés....

...őszibarackbefőttel....

...valamint szilva és körte kompóttal

Kész a rétegezés, lehet díszíteni a tetejét...

A gránátalmák még egyben....

....és felbontva



12 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta és finom desszertet készítettél !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Éva, finom, könnyed desszert volt, kár hogy gyorsan elfogyott 😀.

      Törlés
  2. Micsoda jó ötlet ez a hulala ! Még sosem tettem a tejberizsbe - pedig biztos nagyon finom lesz tőle. Én is szoktam néha befőttel, vagy lekvárral készíteni, de most ezt a habosat mindenképp kipróbálom ! Köszönet az ötletért !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Mari, máskor is kevertem már hozzá tajszínhabot (vagyis Hulalát 😀), ettől sokkal krémesebb, lazább lesz. Nem muszáj az egész 2 dl-ből felvert habot beletenni, van hogy csak a felét teszem bele. Ízléstől függően lehet variálni....

      Törlés
  3. Hmmm, Férjem de örülne neki! Én tejbegríz, Ő tejberizs párti. Egyszer meglepem valami hasonlóval. Köszönöm az ötletet! :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Melinda, mindig örülök, ha segíteni tudtam ötletek keresésében 😀. Nagyon finom volt, és nagyon habos.....

      Törlés
  4. Nagyon guszta, és finom desszertet készítettél. Gyönyörűek a gránátalmák, gratulálok Édesapádnak ahhoz, hogy minden megterem a kertjében.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Éva, Édesapám nevében is. Idén nem olyan sokat, de ennek is nagyon örültünk!

      Törlés
  5. Nyáron sokat készítem én is idénygyümölcsökkel, de télen jó bele a befőtt is, ugyanolyan finom. A tejszínhab az tényleg kell bele, hogy jó krémes legyen. Nagyon guszta a sok bíborszínű magocskával. Rácsodálkoztam, hogy Édesapádnál még a gránátalma is megterem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Nea, tejszínhabbal valóban sokkal finomabb, de csak most egy-két éve készítem így.
      Már egypár éve terem a gránátalmafa, volt amikor nagyon sok volt rajta, idén kicsit kevesebb. Úgy látszik a növények sem bírták annyira a nagy kánikulát és a szárazságot.

      Törlés
  6. Nagyon finom desszertet készítettél. A képek is szépek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Ani, finom volt, és szép színes is sikerült 😀.

      Törlés