2024. november 26., kedd

Gesztenyés-diós torta "gombákkal"


A torta már felvágva...

...és még egyben

Kicsit közelebbről, és megjött a "hóesés" is 😀

A "gombák" közelebbről




És a "gombák" még közelebbről


Tegnap sütöttem ezt a tortát, ezzel leptem meg magam/magunkat a névnapomon. Nagyon jól sikerült!

A múltkori krumplis tortám sütésekor vettem ezeket a marcipán krumplikat (Zentis gyártmányú Marzipan Kartoffeln), amiknek a maradéka most gombákká változtak át 😁....

Hozzávalók a tésztához: 120 gramm tojásfehérje (összegyűjtött fehérjék a mélyhűtőből), 1 egész tojás, 5 dkg pörkölt-darált dió, 8 dkg liszt, 12 dkg cukor, 1 vaníliás cukor, 1 jól púpozott kiskanál sütőpor, 
a krémjéhez: 2 dl Hulala, 25 dkg fagyasztott gesztenyemassza (gesztenyepüré), 5-6 dkg krémtúró (nem kötelező, nekem volt maradék), ízlés szerint kevés cukor, 
a csokiforgácshoz: 2-3 dkg étcsokoládé, 
tetejére díszítésnek: marcipánkrumplik és fehér csoki.

Elkészítése:
Először a diót serpenyőben kicsit megpirítottam, így le tudtam dörzsölni a barna héját.  Világosabb is, és finomabb lett így darálás után.

Ezután az összegyűjtött fehérjékhez adtam az egy egész tojás fehérjéjét is, és kemény habbá vertem. Elkevertem benne a sárgáját és a cukrot, majd apránként, óvatosan keverve hozzáadtam a darált diót, a sütőporos lisztet. 
Kivajazott és lisztezett 18 cm átmérőjű csatos tortaformába öntöttem, majd előmelegített sütőben megsütöttem. Mikor kihűlt, lapjában kettévágtam.

Elkészítettem a krémet. A gesztenyemasszát és a krémtúrót villával átlazítottam, majd hozzákevertem a felvert Hulalának kb. háromnegyed részét. Nagyon kevés cukrot adtam csak hozzá, mert a hab is és a gesztenye is cukrozott volt. A krém nagy részét a két lap közé kentem, közé a csokiforgácsot szórtam. (ezt is én csináltam, olvasztott csokit egész vékonyan fóliára kentem, és úgy hagytam megszilárdulni, majd most összetördeltem)
A maradék gesztenyés krémet elsimítottam a torta tetején, körben pedig a Hulalával vontam be. A maradék habot pedig a torta tetejének a díszítésére használtam.

Elkészítettem a gombákat is. A marcipán "krumplikat" kettévágtam, és fehér csokiból tönköt alakítottam ki a kalapoknak. Helyes kis vargányák lettek belőlük 😊


A megpirított dió....

...és miután eltávolítottam a héját

A torta tésztája a formában....

...és miután megsült

A torta összeállítása, a krémen rajta a csoki is

A majdnem kész torta, tetején a gesztenyés krém,
körben pedig bevonva a tejszínhabbal. Lehet tovább díszíteni.....



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése